Translate

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΕΚΑΒ Αθήνας - Δυόμισι χρόνια Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης.

Ναι πέρασαν τόσα κι ας μας φαίνεται ότι είμαστε στην πρώτη βδομάδα λειτουργίας, λόγω του καθημερινού αγώνα για την ανάπτυξη του Τμήματος.
Πολύ λίγα θα γράψω για την εποχή που ξεκινήσαμε. Κατ' αρχήν δεν ήταν δική μου ιδέα. Μου την είχε ρίξει σε ανύποπτο χρόνο, γύρω στο 2005 αν θυμάμαι καλά, ένας συνάδελφος σειρά μου, ο οποίος μετακόμισε εδώ και καιρό σε νησί του ανατολικού Αιγαίου και βρήκε την ησυχία του.
Στο ξεκίνημα ανακάλυψα ότι υπήρχαν κι άλλοι με την ίδια ιδέα και απλά έπρεπε να μαζευτούμε, να τα βάλουμε κάτω και το κάνουμε.
Την στήριξη της τότε Διοίκησης την είχαμε, αφού υποσχεθήκαμε να βγάλουμε το ΕΚΑΒ από τα πρωτοσέλιδα, λόγω πολύωρων καθυστερήσεων και αφού η μέχρι τότε πολιτική "κάντε κι άλλες προσλήψεις", ακούγονταν περισσότερο σαν ανέκδοτο.
Αντίθετα σ' ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, η προσπάθεια δεν ήταν ούτε πρόχειρη, ούτε ερασιτεχνική, ούτε πιλοτική. Πριν την έναρξη, φροντίσαμε να μεταφέρουμε όση τεχνογνωσία ήταν δυνατόν, από αντίστοιχα Τμήματα του εξωτερικού. Βαδίζαμε σίγουροι για το αποτέλεσμα.
Στο άκουσμα της ιδέας, το ΕΚΑΒ του χτες αντέδρασε:
  • "Που πάτε ρε χωρίς γιατρό; Ποιος θα έχει την ευθύνη;"
  • "Αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα. Αν καταφέρετε να βγείτε, εγώ θα καθίσω να με ....."
  • "Σε είχα για πιο έξυπνο, τι πας να κάνεις;"
  • "Θα φάτε ξύλο"
  • "Θα πάτε φυλακή" και χιλιάδες άλλα.

Στόχος δικός μας δεν ήταν να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν, αλλά να αναδείξουμε τον πραγματικό ρόλο του Διασώστη, με πρωταγωνιστές συναδέλφους που σε τίποτα δεν διέφεραν από αυτούς των ασθενοφόρων. Με τις ίδιες γνώσεις, τις ίδιες ικανότητες, την ίδια εμπειρία. Αλλά σε διαφορετικό, αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας.
Αμφιβολίες είχαν και οι ίδιοι, αλλά δεν κράτησαν πάνω από δεκαπέντε ημέρες. Η επιτυχία του εγχειρήματος, ήταν απόλυτη από τον πρώτο μήνα λειτουργίας. Σε βαθμό που δύο μήνες αργότερα, ανακοινώσαμε αποτελέσματα διεθνώς, σε Ημερίδα στο ΕΚΑΒ.
Και σίγουρα ξύλο δεν φάγαμε, αφού κανείς πολίτης δεν τολμά να διακόψει τον Διασώστη που, παίρνει πίεση, ζάχαρο, οξυμετρία, τοποθετεί ορό, έχει συνδέσει monitor, κάνει επίδεση τραυμάτων, έχει εντυπωσιακή εμφάνιση, λόγω στολής!
Και το πιο σίγουρο, οι χτεσινοί επικριτές, σήμερα δεν μπορούν να φανταστούν το ΕΚΑΒ χωρίς τα δίκυκλα.
Και οι πολίτες έχουν σταματήσει να απορούν και θεωρούν φυσιολογική την ανταπόκριση της μοτοσυκλέτας, παρ' ότι έχουν καλέσει ασθενοφόρο.
Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στην ταχύτητα ανταπόκρισης και στην εφαρμογή πρωτοκόλλου σε όλα τα περιστατικά. Η ταχύτητα εξασφαλίζεται λόγω της φύσης του μέσου. Μην φανταστεί κανείς ότι οι μοτοσυκλέτες οδηγούνται επικίνδυνα, για να πιάσουν χρόνους. Μετά από χιλιάδες ανταποκρίσεις, έχουμε μόνο μία πτώση (χωρίς τραυματισμό) και αυτή ενεργώντας υπό βροχή. Στα περιστατικά εφαρμόζεται σωστή αντιμετώπιση και καταγραφή των πάντων. Απλά πράγματα.
Μεγαλύτερη βέβαια επιτυχία θεωρούμε, την συνεργασία με τους συναδέλφους μας των ασθενοφόρων. Αυτούς που κάποιοι προσπάθησαν να τους μετατρέψουν σε αντιπάλους μας και σήμερα είναι οι μεγαλύτεροι σύμμαχοί μας. Δεν είμαστε μόνοι μας και δεν είναι μόνοι τους εκεί έξω.

Στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του, το Τμήμα ετοιμάζεται να κάνει κι άλλα βήματα προς την ανάπτυξη.
  • Να τυποποιήσει και να επισημοποιήσει την λειτουργία του.
  • Να παράξει επιστημονικό έργο. Προετοιμαζόμαστε, σε συνεργασία με πανεπιστημιακές κλινικές, για την εκπόνηση μελετών οι οποίες θα ανακοινωθούν διεθνώς. Είναι εύκολο να αντιληφθούμε ποια η σημασία, για ολόκληρο το ΕΚΑΒ. Αλλιώς θα διαπραγματευόμαστε με την πολιτική ηγεσία, ώστε να επιτύχουμε επενδύσεις στην ανάπτυξη του ΕΚΑΒ.
  • Να εντάξουμε νέα στελέχη στο Τμήμα. Είναι ευχάριστο ότι, μέρα με την μέρα, πολλαπλασιάζονται οι αιτήσεις συναδέλφων που ζητούν την μετακίνησή τους στο Τμήμα. Το πιο ευχάριστο, ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι νέοι. Οι οποίοι πολύ σύντομα θα κληθούν να το διαχειριστούν και να το πάνε ακόμη πιο πέρα. Μεγάλο μειονέκτημα, η απουσία γυναικών. Ίσως έχουν την λάθος εντύπωση ότι οι μοτοσυκλέτες στο ΕΚΑΒ, είναι αντρικό σπορ. Ότι κάνουμε σούζες και κόντρες. Ότι δεν θα τα καταφέρουν. Ελπίζουμε σύντομα να διορθωθεί αυτό και να δούμε και αιτήσεις από γυναίκες συναδέλφους.
  • Να εντάξουμε στο Τμήμα εξειδικευμένο ιατροτεχνικό εξοπλισμό, ο οποίος θα μας διευκολύνει σε όλα τα παραπάνω.

Σήμερα τα δίκυκλα της Αθήνας, αποτελούν για το ΕΚΑΒ μία πολύ φτηνή λύση, σε πολλαπλά προβλήματα. Με εκπληκτικά αποτελέσματα, τα οποία αποδεικνύονται στατιστικά. Μεγαλύτερο όφελος από την λειτουργία τους, προκύπτει για την ειδικότητά μας. Και πρέπει να το αξιοποιήσουμε.
Ελπίζουμε να είμαστε καλά και πολύ σύντομα, με την βοήθεια και συμπαράσταση όλων, να είμαστε σε θέση να κάνουμε πολύ σοβαρές ανακοινώσεις.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αντε με το καλο Κυριακο να αναπτυχθει το τμημα και περαιτερω,και με ´´νεό´´ αιμα! Παντως οπως λενε και οι φιλοι μας´"so far so good"!!

Αντωνης Κωνσταντης είπε...

ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!
Χιλια μπραβο σε εσενα και σε ολα τα πιαδια που μπηκαν μπροστα ωστε το ονειρο να γινει πραγματικοτητα!!!!
Ευχομαι το ονειρο αυτο να γινει σιγα σιγα πραγματικοτητα και σε πανελαδικο επιπεδο....

Tf είπε...

Συγχαρητήρια για το αξιολογο εργο σας

fotis baxevanis είπε...

ΑΥΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΧΑΛΑΤΕ ΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ....