Translate

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Προτάσεις, που λέγαμε

Προχτές είμαστε τρεις και ο κούκος στη βάρδια. Τα 9 στα 10 αυτοκίνητα κάνουν το ΤΑΧΙ και κάθε που βγαίνει επείγον, ψάχνει το κέντρο ασθενοφόρο να στείλει. Τα ίδια παντελάκη μου....
Και μέσα στο χαμό, έχουμε και τις καλύψεις. Ένα αυτοκίνητο στον Κορυδαλλό στη δίκη, ένα στο γήπεδο, ένα στο κλειστό.
Τόσα χρόνια η ίδια μαλακία. Έρχεται στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της τάδε χώρας, μια Μονάδα του ΕΚΑΒ να τρέχει ξοπίσω του, σε ξενοδοχεία και ταβέρνες.
Σε όλους τους αγώνες και σε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις, ένα ασθενοφόρο. Λες και περισσεύουν και δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε.
Πως ξεκίνησε αυτή η μαλακία δεν ξέρω. Προφανώς πριν από χρόνια, κάποιος υπεύθυνος κάποιας διοργάνωσης, ζήτησε ασθενοφόρο για να καλύψει τον κώλο του και κάποιος στο υπουργείο ανακάλυψε το pampers ΕΚΑΒ. Θα είχε δει στο Εξωτερικό ασθενοφόρα στα γήπεδα και θα νόμισε ότι έτσι γίνεται.
Πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο δεν γίνεται έτσι. Πουθενά δεν τραβάνε ασθενοφόρο από το δίκτυο επειγόντων, για να το στείλουν στο γήπεδο, ή στον μαλάκα τον επίσημο. Μόνο στην Ελλάδα γίνεται αυτό, γιατί κανένας δεν ζορίζει το μυαλό του, αλλά πάντα ψάχνουμε τις εύκολες λύσεις, χωρίς βέβαια να σκεφτόμαστε τις συνέπειες.
Κατ' αρχήν πουθενά δεν υπάρχει το "τζάμπα". Όλοι οι διοργανωτές στο Εξωτερικό, είτε μιλάμε για κράτος, είτε για ιδιώτη, πληρώνουν. Και το κονδύλι μπαίνει στα έξοδα της διοργάνωσης. Θέλεις κύριε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να καλύψει τον αγώνα; Δίνεις τόσα και έρχονται δύο συνάδελφοι, εκτός υπηρεσίας, με ένα ασθενοφόρο και σε καλύπτουν.
Δεν γουστάρεις το ΕΚΑΒ; Αγόρασε ένα δικό σου και πλήρωνε δύο Διασώστες να έρχονται να το στελεχώνουν, όταν γίνεται η διοργάνωση.
Έτσι δουλεύει το σύστημα παντού. Έτσι δημιουργούνται θέσεις εργασίας για Διασώστες.
Είναι δυνατόν ο Κόκκαλης να βάζει 500 χιλιάδες στο παντελόνι, κάθε φορά που ο γαύρος παίζει στο "Καραϊσκάκη" και το ασθενοφόρο να είναι "τζάμπα". Είναι.
Είναι, γιατί και στο ΕΚΑΒ δεν βρίσκεται ένα Σωματείο, ή ένας μάγκας Πρόεδρος να πει όχι. Ναι σε όλα, να περνάει ο καιρός και να πέφτουν τα μηνιάτικα.
Εδώ όταν απέτυχαν να φτιάξουν εναέρια μέσα και τους έπεφταν τα ελικόπτερα, το ένα μετά το άλλο, αντί να πάνε έξω να δούνε πως γίνεται, έδωσαν την διαχείριση στην Πολεμική Αεροπορία, για να φύγουν οι ευθύνες από πάνω τους. Και από τότε κανείς δεν ξανακούμπησε το θέμα. Στα παπάρια τους το κόστος λειτουργίας και οι συνθήκες μεταφοράς των ασθενών.

9 σχόλια:

Σφέτσιος Τάσος είπε...

Πέρασαν τρία χρόνια σ’ αυτή τη δουλειά και ακόμα ανακαλύπτω πράγματα… άλλοτε αποκαρδιωτικά … άλλοτε τρομακτικά… και άλλοτε ενθαρρυντικά … (ναι υπάρχουν και αυτά).
Εργάζομαι σε μια υπηρεσία που παίρνει σαν δεδομένο το γεγονός ότι προνοσοκομιακή φροντίδα μπορεί να παρέχει μόνο ιατρός…. Οι υπόλοιποι πρέπει να παίρνουμε την καυτή πατάτα και να τρέχουμε…. (με δυο ιατρούς στην βάρδια και αυτούς κριμένους στην Σαλαμίνα και στην Αρτέμιδα… αν γίνει μια σοβαρή μελέτη για το ποσοστό επιβίωσης ανατάξιμων ανακοπών στην Αττική εν έτη 2009 θα μας κατέτασσε κάτω από το Μογκαντίσου και λίγο πάνω από την Ιφακάρα….)
Μετά την ολυμπιάδα αρκετούς ιατρούς δεν έχουμε… (ιατρούς είπα… όχι αποτυχημένους πτυχιούχους ιατρικής)… άρα δεν έχουμε και προνοσοκομιακή φροντίδα… και τι έχουμε..?
Μήπως κάνουμε σωστά τίποτα άλλο..?
Οι κουτόφραγκοι εδώ και 30 χρόνια έχουν κατηγοριοποιήσει τα περιστατικά σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:
Τακτικές διακομιδές, έκτακτες διακομιδές και επείγουσες….
Για να είναι ένα σύστημα προνοσοκομιακής φροντίδας αποδοτικό θα πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά….
1. Τις τρεις κατηγορίες περιστατικών τις διεκπεραιώνουν διαφορετικά οχήματα με πληρώματα διαφορετικού γνωστικού επιπέδου και εκπαίδευσης …. Το ελληνικό φαινόμενο να απεγκλωβίζει θύμα τροχαίου υπάλληλος ΥΕ και να διακομίζει υπέρταση ειδικευόμενος ιατρός μάλλον δεν ακολουθεί αυτό το χαρακτηριστικό…
2. Σε περίπτωση ανάγκης όπου δεν επαρκούν τα οχήματα επειγόντων συνδράμουν τα οχήματα εκτάκτων… σε περίπτωση ανάγκης όπου δεν επαρκούν τα οχήματα εκτάκτων συνδράμουν τα οχήματα τακτικών…. ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ… αυτό σημαίνει ότι όχημα με εξοπλισμό κινητής ιατρικής μονάδας και πλήρωμα επιπέδου ΙΕΚ… ΔΕΝ KANEI διακομιδές νεφρών και εξιτήρια… το ότι περιμένει την επείγουσα κλήση δεν σημαίνει ότι δεν εργάζεται… απλά γλιτώνει το σύστημα από την περίπτωση όπου «σκάει» πολύνεκρο στην Ποσειδώνος και όλοι οι σταθμοί κουβαλάνε πιτυρίδες και ουλίτιδες…. (αλλά βλέπεις… ο εισαγγελέας ρωτάει αν είχες σταθμό ελεύθερο… και όχι… που ήταν οι σταθμοί…. ακόμα!!!…αυτό εξηγεί και το «μυστήριο»… να στέλνει ο διαβιβαστής σταθμό από τον Κορυδαλλό στο Αλεποχώρι για…. ΑΝΑΚΟΠΗ…!!!!)
3. Η διάκριση των περιστατικών στις παραπάνω κατηγορίες είναι ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΑΡΧΗ… σε ευνομούμενες κοινωνίες… η ανθρώπινη ζωή είναι υπέρτατο αγαθό και η σωστή και δίκαιη εξυπηρέτηση είναι θέμα προστασίας της αξιοπρέπειας του πολίτη… Επιχειρήματα του τύπου:…. και αν ο πονόδοντος είναι καρκίνος? ….και αν τα κοιλιακά άλγη είναι έμφραγμα?.... και αν η γιαγιά μου είχε καρούλια θα ήταν πατίνι?... καλύπτουν μόνο την ανοησία και την ανικανότητα μας να διαχειριστούμε το αυτονόητο… Η ανεπάρκεια και η ευθυνοφοβία που χαρακτηρίζει κάθε δημόσιο οργανισμό… έχει ποτίσει για τα καλά όλους μας…. Μήπως θα κόψει κάρτα ο τηλεφωνητής?.... Μήπως ο διαβιβαστής? ….Μήπως ο ιατρός κέντρου?... Μήπως το πλήρωμα?... σιγά μη βάλω το κεφάλι μου στον ντρουβά…! Εδώ ο ιατρός της μονάδας (ο μόνος που μπορεί να ανταποκριθεί στο επείγων σύμφωνα με τους φωστήρες ) παίρνει την ουρολοίμωξη για να σχολάσει στην ώρα του… στα κουκούδια μας η ανακοπή που βγήκε 22:30… Τα κορόιδα οι κουτόφραγκοι το έλυσαν το θέμα… αλλά δεν μας απασχολεί … εδώ είναι Βαλκάνια….

Το συμπέρασμα είναι λοιπόν ότι δεν κάνουμε τίποτα σωστά…. Ούτε το ελλιπές νομικό πλαίσιο, ούτε η έλλειψη πρωτοκόλλων, ούτε η έλλειψη πληρωμάτων μας δικαιολογεί….
Γιατί είμαστε μια υπηρεσία που ξοδεύει χιλιάδες ευρώ για να βάλει απινιδωτές σε όλα τα οχήματα αλλά σταματά την εκπαίδευση των πληρωμάτων για να γλυτώσει μερικές εκατοντάδες ευρώ… και αναποτελεσματικοί είμαστε και σπάταλοι…

Ανώνυμος είπε...

Το ΕΚΑΒ…ακόμη καθυστερεί!
Αναφέρομαι στους επιτυχόντες-διοριστέους της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 1K/2009, που αφορούσε την πλήρωση 232 θέσεων στο ΕΚΑΒ και που τα οριστικά αποτελέσματα έχουν εκδοθεί από τα μέσα Αυγούστου. Παρά τις συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις προς του υπευθύνους(ΕΚΑΒ,Υπουργείο Υγείας) για γρήγορη και αποτελεσματική περάτωση των υπολειπόμενων διοικητικών πράξεων ώστε να αναζωογονηθεί η υπηρεσία του ΕΚΑΒ, και να επανδρωθεί με επιπλέον προσωπικό, ακόμη αναμένουμε στο…ακουστικό μας.
Υ.Γ. Το ΕΚΑΒ ανήκει στις νοσηλευτικές υπηρεσίες, που στις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης ήταν μία από τις πρώτες προτεραιότητες.

Σφέτσιος Τάσος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Σφέτσιος Τάσος είπε...

...και αναποτελεσματικοί είμαστε και σπάταλοι…Νο2
Share
Today at 12:30pm | Edit Note | Delete
η γνώμη είναι σαν τις…. μύτες…. όλοι έχουν από μια…. η αλήθεια όμως έχει καταγραφεί από διεθνείς οργανισμούς εδώ και δεκαετίες…

Prehospital trauma care systems. Geneva, World Health Organization, 2005
Scott Sasser, Mathew Varghese,Arthur Kellermann, Jean-Dominique Lormand
1. EXECUTIVE SUMMARY Σελ.3

“…Despite the high costs of advanced life support interventions, there is little evidence
that advanced prehospital interventions benefit more than a small subset of the most
critically ill or injured victims. If adopted without regard for cost, advanced life support
programme techniques can inadvertently harm prehospital systems by diverting precious
resources from less glamorous but clearly effective interventions that benefit far more
people. For this reason,we urge planners to use caution when considering whether to
adopt advanced life support options and to base their decisions on a clear understanding
of the costs of implementation versus the anticipated benefits….”

Μετάφραση 1.
«… Παρά το μεγάλο κόστος που ενέχουν οι παρεμβάσεις εξειδικευμένης υποστήριξης της ζωής (ALS), δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι παρεμβάσεις αυτές λειτουργούν εις όφελος της πλειονότητας των σοβαρά αρρώστων ή τραυματισμένων ασθενών. Εάν υιοθετηθούν χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος, οι παρεμβάσεις εξειδικευμένης υποστήριξης της ζωής (ALS), μπορούν να «βλάψουν» ανεπανόρθωτα ένα σύστημα προνοσοκομιακής, διασπώντας πολύτιμους πόρους ,σε αντίθεση με τις λιγότερο εντυπωσιακές αλλά σαφώς επωφελέστερες απλούστερες παρεμβάσεις, οι οποίες και απευθύνονται σε πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό. Για το λόγο αυτό παροτρύνουμε τους διαχειριστές (των συστημάτων προνοσοκομιακής) να υιοθετούν παρεμβάσεις εξειδικευμένης υποστήριξης της ζωής (ALS), με μεγάλο προβληματισμό, βασιζόμενοι στην ξεκάθαρη κατανόηση του κόστους ανταποδοτικότητας σε αντίθεση με το προσδοκώμενο όφελος….»

Μετάφραση 2.
Σε ένα αποδοτικό σύστημα προνοσοκομιακής….
• Ο πληθυσμός ωφελείται περισσότερο από 10 καλά εκπαιδευμένους διασώστες στην βασική υποστήριξη της ζωής, παρά από έναν ιατρό που διασωληνώνει κρεμασμένος ανάποδα με το αριστερό χέρι… ενώ ταυτόχρονα απολινώνει μια μηριαία με το δεξί….
• το κόστος ανταποδοτικότητας σε αντίθεση με το προσδοκώμενο όφελος… είναι μικρότερο εάν έχεις δεκαπέντε μοτοσυκλέτες με έναν διασώστη να τρέχουν πάνω-κάτω , από το να έχεις τρεις μοτοσυκλέτες με ειδικευμένους αναισθησιολόγους… έξω από τα Everest να πίνουν καπουτσίνο….
• Τα χρήματα που δίνει ο φορολογούμενος… καλύτερα να πηγαίνουν για την εκπαίδευση 100 διασωστών παρά στην αγορά εργαλείων και συσκευών οπού δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ποτέ…

Συμπέρασμα…
... έως ότου σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε και να αρνούμαστε το αυτονόητο… θα είμαστε αναποτελεσματικοί και σπάταλοι…

Ανώνυμος είπε...

Ο μπάρμπα Γιάννης ένας γραφικός καφετζής στο χωριό μου όταν άκουγε τέτοιου είδους ,σωστές συζητήσεις και απόψεις στο καφενείο του έλεγε : Σωστό και αλήθιο ρε παιδιά αυτό που λέτε , αλλά πως γένετε ;


Στεργιόπουλος Βασίλης

bela είπε...

ΕΚΑΒ ...σβέλτο στις φωτοτυπίες!
Το τέταρτο ( ! ) κατά σειρά φωτοτυπικό προμηθεύτηκε το ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας.
Προφητικός εμφανίστηκε ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Πάτρας Γιώργος Μιχαλόπουλος όταν πριν από λίγες ημέρες σε δηλώσεις του στον MAX FM μετά από σχετική ερώτηση επιβεβαίωσε ότι περιμένουν και άλλο υλικό στις αποθήκες τους.
Μετά τα διάφανα γάντια, τις ισοθερμικές κουβέρτες και τους τραχειοσωληνες και το σχεδόν μισό εκατομμύριο γάντια βινιλίου, όπου τα περισσότερα είναι μεγέθους small, σήμερα το ΕΚΑΒ εξοπλίστηκε και με το τέταρτο… φωτοτυπικό του μηχάνημα.
Πρόκειται για μια παραλαβή υλικού που σύμφωνα με τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ δεν ήταν απαραίτητη.
Εν τω μεταξύ είναι θέμα ημερών ελεγκτές από την κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ στην Αθήνα να ξεκινήσουν λεπτομερή έλεγχο στο ΕΚΑΒ Πάτρας προκειμένου να διαπιστώσουν ποιος παρήγγειλε αυτές τις ποσότητες υλικών.
Νίκος Ξανάλατος

Σφέτσιος Τάσος είπε...

Ταϊλάνδη: αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας ένα σύστημα προνοσοκομειακής φροντίδας.

Prehospital trauma care systems. Geneva, World Health Organization, 2005
Scott Sasser, Mathew Varghese,Arthur Kellermann, Jean-Dominique Lormand

Κάθε χρόνο, υπάρχουν περισσότερες από 12 εκατομμύρια επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών της Ταϊλάνδης. Αυτές είναι αποτέλεσμα περιστατικών σοβαρών τραυματισμών και καταστάσεων επείγουσας ιατρικής φροντίδας . Το 1994, το υπουργείο δημόσιας υγείας αναγνώρισε τη σημασία της ανάπτυξης ενός αποτελεσματικού συστήματος προνοσοκομειακής φροντίδας για την αντιμετώπιση αυτής της ανάγκης καθώς και τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών περίθαλψης. Ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο εγκρίθηκε και στη συνέχεια εφαρμόστηκε σε τρεις φάσεις.
• Φάση I. Διήρκεσε από το 1994-2000 και επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη του μοντέλου. Στη φάση αυτή διαμορφώθηκαν τέσσερις σημαντικές συνιστώσες:
1. Διοίκηση και διαχείριση. Θέσπιση τοπικών συμβουλίων, κανονισμών και πρότυπα ορθής πρακτικής, καθώς και ανάπτυξη ενός συστήματος αξιολόγησης.
2. Προσωπικό. Πιστοποίηση προσωπικού ως paramedic, emergency medical technician ενδιάμεσου επίπεδου EMT-I, emergency medical technician EMT, emergency medical technician βασικού επίπεδου EMT-B, καθώς και first responder. Οριοθέτηση εργασιακού πλαισίου, ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών κλινικής πρακτικής καθώς και συστήματος αξιολόγησης.
3. Ασθενοφόρα. Καθιέρωση απαραίτητου εξοπλισμού και διαδικασίες συντήρησης.
4. Σύστημα επικοινωνίας. Καθιέρωση συστήματος κλήσεων ανάγκης χρησιμοποιώντας ενιαίο εθνικό νούμερο. Ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού στη χρήση του και ανάπτυξη του συστήματος.
• Φάση IΙ.(2000-2004). Ένας οργανισμός, γνωστός ως Εθνικό Συμβούλιο, δημιουργήθηκε με σκοπό να αναπτύξει το γενικό σχέδιο εφαρμογής της προνοσοκομειακής φροντίδας και να διαμορφώσει έναν προϋπολογισμό (εγκρίθηκε από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας ένα ποσό περίπου 0,2 Ευρώ ανά άτομο).
• Φάση IΙΙ. (2004). Κατά τη φάση αυτή έμφαση δόθηκε στην ανάλυση της εφαρμογής του μοντέλου σε επαρχιακό επίπεδο. Μια αρχική ανάλυση δεδομένων από την επαρχεία Khon Kaen (με πληθυσμό 1,7 εκατομμύρια) το 2003 έδειξε πως 7835 επείγουσες κλήσεις διευθετήθηκαν από 1000 άτομα προσωπικού και 80 ασθενοφόρων. Συνολικά 90% των κλήσεων διεκπεραιώθηκαν σε λιγότερο από 10 λεπτά και ο χρόνος παραμονής στο σημείο (χρόνος που χρησιμοποιείται στη σκηνή ενός συμβάντος, μετά την άφιξη και πριν την αναχώρηση) ήταν λιγότερος από 10 λεπτά.

Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και η προνοσοκομειακή φροντίδα συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ταϊλάνδη. Παρόλα αυτά υπάρχουν περαιτέρω θέματα προς διευθέτηση : η καθιέρωση μιας εθνικής νομοθεσίας για την προνοσοκομειακή φροντίδα, η περαιτέρω ανάπτυξη του εθνικού κέντρου διαχείρισης κρίσεων, η καθιέρωση εθνικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών για την επαγγελματική εξέλιξη του προσωπικού καθώς και η εφαρμογή ενός οικονομικά σταθερού συστήματος.

Συμπέρασμα:

Κάθε προσπάθεια σύγκρισης είναι απογοητευτική και συνάμα εξοργιστική. Το ελληνικό εγχείρημα εφαρμογής ενός αντίστοιχου συστήματος, μοιάζει με την προσπάθεια κάποιου να κτίσει μια πολυκατοικία ....ξεκινώντας με το ΡΕΤΙΡΕ….. πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που διαθέτουμε ένα σύστημα command, control, communicate, computer and intelligence (C4I) μερικών Δις Ευρώ… αλλά πρέπει να ντρεπόμαστε επειδή… οι κάτοικοι της επαρχίας Khon Kaen, απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες προνοσοκομειακής φροντίδας σε σχέση με τον Έλληνα πολίτη…

Ανώνυμος είπε...

για δες εδώ τι λέει ο Ανδρέας.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=62856&catid=3

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Λες να με διάβαζε πριν γίνει Υπουργός Υγείας;
Δεν ξέρεις καμιά φορά!