Translate

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Ο Πόλεμος με την ματιά του Διασώστη

 Απασχολεί τους πάντες στην Χώρα μας αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, ακόμη και τους πλέον αδιάφορους. Ίσως γιατί συμβαίνει στην γειτονιά μας. Όλοι έχουμε πάρει μέρος σε συζητήσεις, καταθέτοντας άποψη μάλιστα, για το ποιος έχει την ευθύνη. Οι πολεμοχαρείς Ρώσσοι, ή οι Νατοϊκοί που τους προκάλεσαν. Άσχετα με το τι πιστεύει ο καθένας, σε ένα πράγμα οι απόψεις ταυτίζονται. Στις συνέπειες του πολέμου στα αθώα θύματα της σύγκρουσης. Στους άμαχους. Χιλιάδες νεκροί, τραυματίες, εκτοπισμένοι. Χωρίς δουλειές, με κατεστραμμένες περιουσίες.


Παρακολουθώντας τις επιχειρήσεις, ο καθένας ανάλογα με την ιδιότητά του, βλέπει τα γεγονότα από την δική του σκοπιά. Ένας στρατιωτικός βλέπει τον εαυτό του να μάχεται, ένας πυροσβέστης να απεγκλωβίζει θύματα από ερείπια και να σβήνει φωτιές που ανάβουν οι οβίδες και οι ρουκέτες. Ένας υγειονομικός βλέπει την μάχη στα Νοσοκομεία που έχουν στηθεί και ένας Διασώστης την μάχη για την περισυλλογή και διακομιδή των θυμάτων.

Με έναν μεγάλο αριθμό ασθενοφόρων να έχει καταστραφεί και τα εναπομείναντα να τρέχουν και να μην φτάνουν, βλέπουμε να έχουν επιστρατευτεί κλειστά φορτηγάκια για την μεταφορά των τραυματιών. Και βέβαια ο Διασώστης αντιλαμβάνεται τις συνθήκες για τον ασθενή και την επίπτωση στην εξέλιξη της υγείας του. Γιατί γνωρίζει ότι ο τραυματίας πρέπει να διακομίζεται αποκλειστικά και μόνο με ασθενοφόρο και οτιδήποτε άλλο είναι κακοποίηση.


Η Ελληνική Κυβέρνηση πήρε θέση στον πόλεμο. Έστειλε όπλα - γιατί κάποιος της το πρότεινε και το αποδέχτηκε. Έστειλε τον Ερυθρό Σταυρό με ανθρωπιστική βοήθεια - γιατί κάποιος της το πρότεινε και το αποδέχτηκε. Ας βρεθεί κάποιος να της προτείνει, να στείλουμε ασθενοφόρα και προσωπικό να βοηθήσουν στην διακομιδή των τραυματιών. Όχι στην ζώνη των συγκρούσεων, αλλά σε ασφαλείς περιοχές. Και αυτός που θα το προτείνει δεν μπορεί να είναι άλλος από την Διοίκηση του ΕΚΑΒ. Και αν η Κυβέρνηση κατηγορήθηκε, από μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων για την αποστολή όπλων, για την αποστολή ασθενοφόρων σίγουρα θα επαινεθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: