Translate

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΣΩΤΗΡΕΣ



Μετά τις "καταιγιστικές" εξελίξεις και τον ορυμαγδό δηλώσεων και καφενειακών αναλύσεων, και αφού ο κάθε πικραμένος ανέδειξε το επίπεδο νοημοσύνης του και εξωτερίκευσε τα ψυχοσωματικά του, είπα να τοποθετηθώ και εγώ.


Γιατί εγώ δεν χρειάζομαι ψυχοθεραπεία μέσω κοινωνικών δικτύων?


Καταρχήν ποτέ δεν μπαίνω στη διαδικασία να εμπλακώ σε αντιδικία στο διαδίκτυο διότι γνωρίζω ότι είναι σαν να προσπαθείς να μάθεις ποδήλατο σε γουρούνι παλεύοντας στην λάσπη μαζί του. Και το γουρούνι δεν πρόκειται ποτέ να μάθει ποδηλασία και εσύ κάποια στιγμή θα αντιληφθείς ότι το γουρούνι απολαμβάνει την όλη διαδικασία. 


Σε αυτή την περίπτωση όμως νομίζω ότι πρέπει να ειπωθούν κάποια πράγματα διότι οι γνωστοί άγνωστοι ξεπέρασαν τα όρια και από γραφικοί και κουτοπόνηροι, έγιναν επικίνδυνοι.


Παρακολούθησα λοιπόν την όλη συζήτηση και είδα με μεγάλη προσοχή το επίμαχο βίντεο.


Πέσανε λοιπόν όλοι να φάνε ζωντανούς τους εθελοντές που εμφανίζονται στο βίντεο με την εξής επιχειρηματολογία :

  1. Το βίντεο ήταν στημένο με πέτσινη απινίδωση για να γίνουν ήρωες οι "κακοί" εθελοντές και να εκτεθεί το "καλό" ΕΚΑΒ. 
  2.  Οι εθελοντές ήταν ανεκπαίδευτοι και επικίνδυνοι για τον άρρωστο που "έπεσε στα νύχια τους". 
  3. Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και το Kids save lives προσπαθούν να διαβάλουν το επιτυχημένο σύστημα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας που υπάρχει στη χώρα μας και να εκθέσουν τους λειτουργούς του.


Για να τα δούμε λοιπόν ένα-ένα : 

Το βίντεο ήταν στημένο με πέτσινη απινίδωση για να γίνουν ήρωες οι "κακοί" εθελοντές και να εκτεθεί το "καλό" ΕΚΑΒ.



Χαρακτηριστικό της επίμαχης επιχειρηματολογίας είναι ο τίτλος που επέλεξε ο αρθρογράφος του ΕΚΑΒnews.gr : 


Πρωτοφανής αθλιότητα με σκηνοθετημένη απινίδωση!




Δεν θα μπω στη διαδικασία να εξετάσω τα σχόλια κάτω από την επίμαχη ανάρτηση, διότι η ποιότητα των επιχειρημάτων και η αναλυτική σκέψη των δημιουργών τους, με ξεπερνάνε. 

Από που όμως προέκυψε η click bite αποκάλυψη του αρθρογράφου.? Λίγο τα αυθαίρετα νοητικά άλματα, λίγο η ιδεοληψίες, λίγο η κουτοπονηριά και το γλυκό έδεσε.  

Η αλήθεια είναι ότι το τηλεοπτικό συνεργείο ήταν σε παρακείμενο χωριό με σκοπό να κάνει ρεπορτάζ για τους απινιδωτές που αγόρασαν οι πολίτες και οργανώθηκαν με εθελοντές διασώστες. Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ οι εθελοντές ειδοποιήθηκαν για το περιστατικό σε άλλο χωριό και έσπευσαν να βοηθήσουν τον πάσχοντα. Το συνεργείο αποφάσισε να ακολουθήσει και να καλύψει το ζουμερό ρεπορτάζ. Αν με ρωτάτε εάν ήταν σωστό να ακολουθήσει το τηλεοπτικό συνεργείο, θα σας έλεγα όχι. Αλλά μετά Χριστόν πολλοί προφήτες. Τέλος πάντων το πέτσινο της ιστορίας καταρρίπτεται από τα γεγονότα. Ο τρόπος που χειρίστηκε η ρεπόρτερ την ιστορία είναι αντιπροσωπευτική της ελληνικής δημοσιογραφίας. Ασχετοσύνη, ημιμάθεια, δημιουργία ηρώων και δαιμονοποίηση προσώπων και γεγονότων. Το ρεπορτάζ είναι για βραβείο Πούλιτζερ.  

Οι εθελοντές ήταν ανεκπαίδευτοι και επικίνδυνοι για τον άρρωστο που "έπεσε στα νύχια τους"



Οι πιο πονηροί και ορμώμενοι από προσωπικό συμφέρον, το γύρισαν σε ανεπάρκεια και επικινδυνότητα των εθελοντών, βλέποντας πως η συνωμοσιολογία δεν τραβούσε. 

Είδα με πολύ προσοχή το βίντεο και δεν διαπίστωσα ανεπάρκεια και επικινδυνότητα σε κανένα σημείο. Βέβαια έγιναν λάθη κάτω από την πίεση της έλλειψης  εμπειρίας και της παρουσίας της κάμερας αλλά σε κανένα σημείο δεν διαπίστωσα ανεπάρκεια και επικινδυνότητα. Μάλιστα τολμώ να πω, πως οι εθελοντές διαχειρίστηκαν το περιστατικό καλύτερα από ότι θα το διαχειρίζονταν ένα μεγάλο κομμάτι των "επαγγελματιών" που γνωρίζω και έχω δουλέψει μαζί τους. Πολλοί από αυτούς δε,  είχαν το θράσος να σχολιάσουν και καυστικά τα πεπραγμένα των "επικίνδυνων" εθελοντών. 


Πολύ κουβέντα έγινε για το γεγονός ότι οι εθελοντές επέλεξαν να κολλήσουν τα ηλεκτρόδια του απινιδωτή ενώ ο ασθενής δεν βρισκόταν σε ανακοπή. Οι εθελοντές γνώριζαν ότι ο ασθενής δεν βρισκόταν σε ανακοπή αλλά επέλεξαν να το κάνουν με σκοπό να είναι έτοιμοι σε περίπτωση ανακοπής, αναγνωρίζοντας την επικείμενη επιδείνωση του ασθενή. Εγώ το έχω κάνει αρκετές φορές και η ίδια πρακτική ακολουθείται από πολλούς επαγγελματίες γνωρίζοντας ότι τα δευτερόλεπτα κάνουν την διαφορά σε περιπτώσεις ανακοπής. Σε καμία περίπτωση δεν διακυβεύτηκε η ασφάλεια του ασθενή, αφού οι αυτόματοι  απινιδωτές είναι ασφαλείς και δεν χορηγούν ρεύμα σε περίπτωση που δεν χρειάζεται. Για να προλάβω μερικούς πονηρούς θα πω εδώ ότι ακόμα και σε περιπτώσεις υποψίας ένσφιγμης κοιλιακής ταχυκαρδίας, ο ανανήπτης έχει ήδη επιβεβαιώσει την έλλειψη αναπνοής άρα δεν υπάρχει κίνδυνος να χορηγηθεί ρεύμα σε ένσφιγμο ασθενή. Από πουθενά δεν προκύπτει στο βίντεο ότι οι εθελοντές δεν είχαν την γνώση να ελέγξουν το επίπεδο συνείδησης και της αναπνοής. Κατά τα λεγόμενα τους, όταν ο ασθενής έδειξε να βελτιώνεται έξι λεπτά αργότερα τα αφαίρεσαν.  


Παρόλο που θεώρησαν λαθεμένα ότι ο ασθενής έχει έμφραγμα και μάλιστα χρησιμοποίησαν αδόκιμους όρους, χαρακτηριστικούς της έλλειψης εμπειρίας και άγχους που είχαν, κατάφεραν να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να ενεργήσουν ανάλογα. 

Από το βίντεο που είδα, πουθενά δεν ακούγεται να ισχυρίζονται ότι απινίδωσαν τον ασθενή κατά την αναμονή του ασθενοφόρου και ο ασθενής δεν έχει τοποθετημένα τα ηλεκτρόδια κατά την άφιξή των συναδέλφων. 

Δυστυχώς ορισμένοι έσπευσαν να υιοθετήσουν φήμες και κουτσομπολιά και να τα βάλουν και σε επίσημες ανακοινώσεις. Κρίμα γιατί δεν τιμούν τους εαυτούς τους, ούτε το ΕΚΑΒ. 


Η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και το Kids save lives προσπαθούν να διαβάλουν το επιτυχημένο σύστημα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας που υπάρχει στη χώρα μας και να εκθέσουν τους λειτουργούς του.


Πάμε να δούμε τώρα τα τις δυσφήμισης του ΕΚΑΒ από την πονηρή ΕΕΕΠΦ και τον πανούργο πρόεδρο του kids save lives. Από πουθενά δεν προκύπτει δήλωση απαξίωσης του ΕΚΑΒ και των συναδέλφων. Ούτε οι εθελοντές  ούτε κάποιο άλλο μέλος της ΕΕΕΠΦ έθιξε την ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ να ανταποκριθεί στα επείγοντα περιστατικά.   

Τα αυθαίρετα συμπεράσματα της δημοσιογράφου και οι ανόητοι παραλληλισμοί με αλλά περιστατικά ουδεμία σχέση έχουν με τους εθελοντές. Το ψωμί της ήθελε να βγάλει η εν λόγω δημοσιογράφος, όπως ξέρει και κάνει τόσα χρόνια.


Ξέρω... ξέρω η ΕΕΕΠΦ χρόνια τώρα ξεβρακώνει τους ανίκανους, τους επικίνδυνους και τους πονηρούς και χαλάει τη σούπα. Περίμεναν την αφορμή μερικοί και έδωσαν ρεσιτάλ.  Πώς το λέει η λαϊκή παροιμία? ...θέλει η π....@να να  κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει. 


Είναι γνωστά τα διαχρονικά προβλήματα του ΕΚΑΒ και η ανεπάρκεια του να ανταποκριθεί στα επείγοντα.  Και αυτό επειδή στη πραγματικότητα δεν είναι μια υπηρεσία επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας αλλά μια υπηρεσία μεταφορών ασθενών, που καμία φορά της πέφτει η καυτή πατάτα του επείγοντος και τρέχει και δεν φθάνει. Γιατί δεν μας λένε λοιπόν οι σοκαρισμένοι "επαγγελματίες" που καυτηρίασαν τους "εθελοντές", τι θα έκανε παραπάνω ένα πλήρωμα του ΕΚΑΒ χωρίς να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του εισαγγελέα. 


Να σας πω εγώ... τίποτα. 


Η ανακοίνωση του ΕΚΑΒ λέει πως το πλήρωμα μπήκε στο κέντρο υγείας για να γίνει καρδιογράφημα και να τοποθετηθεί φλεβική γραμμή στον άρρωστο.  

Δηλ. όταν κάποιος αρρωστήσει βαριά στην Ελλάδα και καλέσει ασθενοφόρο, αυτό που πρέπει να περιμένει από το πλήρωμα, είναι καλά λόγια και γρήγορο γκάζι.

Υπηρεσία επειγόντων σου λέει ύστερα. Τη κάρτα να χτυπάμε, το μεροκάματο να πέφτει και άγιος ο θεός. 

Γιατί δεν ένιωσε την ανάγκη η διοίκηση του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης να απαντήσει, για το γεγονός ότι στη μέση του καλοκαιριού, κάποιος που χρήζει επείγουσας φροντίδας πρέπει να περιμένει μια ώρα για να έρθει πλήρωμα και απλά να τον μεταφέρει στο κέντρο υγείας? 


"Ήταν απασχολημένο το μοναδικό ασθενοφόρο της περιοχής και το επόμενο ήταν στην Θεσσαλονίκη", είπαν οι ιθύνοντες. 


Ωραία τρίπλα... απαντάνε σε άλλο ερώτημα ρίχνοντας την μπάλα στη κερκίδα. Το  ερώτημα είναι γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο και τι είδους φροντίδα μπορεί να παράσχει το πλήρωμα του ασθενοφόρου στον Έλληνα πολίτη. 


Βγήκαν λοιπόν τα σωματεία και η Ομοσπονδία και διέρρηξαν τα ιμάτιά τους για την κοροϊδία και τον καημένο τον άρρωστο που κινδύνεψε από τους εθελοντές.





Ρε πάτε καλά? Μεταξύ μας δουλευόμαστε? Δεν ξέρουμε ότι η Χαλκιδική, σαν τομέας είναι ο προθάλαμος για τα ρουσφέτια σας και τις εξυπηρετήσεις σας? Πόσοι έχουν διοριστεί στον τομέα και μετακινήθηκαν στην Θεσσαλονίκη με την εκδούλεψη σας? Και έχετε και το θράσος μετά να εγκαλείται τους πολίτες της Χαλκιδικής που οργανώθηκαν σε εθελοντικές ομάδες μπας και σωθεί κανένας?



Κλείνοντας τη ψυχοθεραπεία, θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους εθελοντές στη Χαλκιδική που ενημερώνονται, εκπαιδεύονται, αγοράζουν απινιδωτές και τρέχουν για τον συνάνθρωπο.   

Είμαι ο πρώτος που υποστηρίζω ότι το ΕΚΑΒ πρέπει να πιστοποιεί τους εθελοντές και να δημιουργηθεί μητρώο εθελοντικών ομάδων. Θα πρέπει να μπει τάξη στο χάος γιατί υπάρχουν πολλές ιδιαίτερες προσωπικότητες στον εθελοντισμό που καμία φορά αμαυρώνουν τον χώρο. 

Οι εθελοντές στο βίντεο που είδα δεν είναι από αυτούς. 

Αν τους συναντήσω από κοντά θα τους σφίξω το χέρι και θα τους ευχαριστήσω για το έργο που κάνουν. Θα κάτσουμε να πιούμε και ένα καφέ και να μου αφηγηθούν τα περιστατικά που σηκώσανε από τον τάφο και τώρα χαίρονται τις οικογένειές τους.

4 σχόλια:

volvipress είπε...

Γράψανε σχετικό άρθρο Μπορούμε να αναδημοσιεύσουμε και το δικό σου?
https://volvipress.gr/ta-deltia-typoy-ntropis-sxetika-me-tin-xthesini-epembasi-ton-ethelonton/

Νεστορίδης Χρήστος είπε...

Κ. Σφέτσιο με αφορμή τις παραπάνω απόψεις σας θα ήθελα να αναφέρω τα παρακάτω. Καταρχήν, δεν θα σχολιάσω τις απόψεις σας για τους εθελοντές ούτε και τις μομφές σας για τον τρόπο διοίκησης του ΕΚΑΒ, αφήνω στους αρμοδίους τις όποιες απαντήσεις.

Είναι πραγματικά αξιοπερίεργη η μεροληπτική και ολοκληρωτικά μειωτική κριτική σας προς τους, πρώην συναδέλφους σας, διασώστες του ΕΚΑΒ.

<>

Ειλικρινά κ. Σφέτσιο στην πολυετή σας υπηρεσία στο ΕΚΑΒ δεν έχετε συνεργαστεί με διασώστες που αποτελούν υπόδειγμα ως προς την τέλεση των καθηκόντων τους;

Αλήθεια ακόμα και αν ποτέ δεν βιώσατε τον επαγγελματισμό μέσα από την συνεργασία με άλλον διασώστη δεν πληροφορηθήκατε για διασώστες του ΕΚΑΒ που με προσωπικό χρόνο και χρήμα εκπαιδεύονται και μετουσιώνουν την γνώση σε κοινωνικό αγαθό;

Αλήθεια κ. Σφέτσιο είστε σε θέση να γνωρίζετε την επιχειρησιακή ικανότητα κάθε διασώστη του κάθε τομέα (<< Να σας πω εγώ τίποτα>>) και λησμονήσατε να αναφέρετε αυτούς τους διασώστες που δεν σκοντάφτουν σε νομικά κωλύματα και προφάσεις και εφαρμόζουν διεθνή πρωτόκολλα, τα οποία δεν περιέχονται στην υπηρεσιακή τους εκπαίδευση.


<>

Όχι κ. Σφέτσιο οι διασώστες δεν παρέχουν μόνο ευχολόγια και γρήγορη οδήγηση, η ολοκληρωτική κριτική σας δεν σας επιτρέπει να το <>; Στη εξειδικευμένη, πλέον, κριτική σας ικανότητα δεν έπεσε στην αντίληψη σας, διασώστες με πεπαλαιωμένα ασθενοφόρα, με επικίνδυνα ασθενοφόρα, με τομείς λάστιχα από την μία μεριά της πόλης στην άλλη και από τον ένα δήμο σε ένα άλλο και να προσπαθούν να καλύψουν τα ακάλυπτα, εφαρμόζοντας, πολλοί, διεθνή πρωτόκολλα.


<>

Ναι κ. Σφέτσιο είναι πασίγνωστα τα προβλήματα της προνοσοκομειακής φροντίδας από το ΕΚΑΒ, αλλά οι ολοκληρωτικές σας απόψεις δεν σας επιτρέπουν να δείτε εκτός από αυτήν την έλλειψη το προσωπικό μόχθο πολλών διασωστών που δεν συμφιλιώνονται με αυτήν την κατάσταση, που εξακολουθούν να παλεύουν και δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια αναβάθμισης της υπηρεσίας τους.


<>

Αλήθεια κ. Σφέτσιο αυτό σας έμεινε σαν εμπειρία από την εργασία σας στο ΕΚΑΒ, διασώστες που νοιάζονται μόνο για το μεροκάματο; Δεν γνωρίσατε, δεν ακούσατε, δεν πληροφορηθήκατε για διασώστες που σέβονται τον εαυτό τους και τιμούν στο έπακρο το επάγγελμα του διασώστη;

Έχετε αντιληφθεί ότι απαξιώνεται το έργο των ανθρώπων που πήραν ένα όχημα με ένα φορείο (ΙΚΑ , ΕΡΥΘΡΟΣ) και 30 χρόνια αργότερα μέσα από τον μόχθο το έφεραν σε ένα αξιόλογο σημείο. Δεν αναφέρομε ούτε σε διοικήσεις ούτε σε υπουργούς αλλά σε αυτήν την καθημερινή τριβή του οδηγού που γίνεται τραυματιοφορέας, πλήρωμα ασθενοφόρου και κοπιάζει να αξιωθεί σαν διασώστης.
Ο βατήρας πάνω στον οποίο στέκεστε και ασκείται την κριτική σας κατασκευάστηκε από την αξιοσύνη και τον κόπο κάποιων από αυτών.

Κατανοητός ο μόχθος και η αδήριτη ανάγκη να υπερασπιστείτε τους εθελοντές, εκπαιδευόμενούς σας αλλά δεν είναι κατανοητό ούτε και ανεκτό η απαξίωση ΤΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ του ΕΚΑΒ. Δεν χρειάζεται να απαξιώνεται το έργο των διασωστών του ΕΚΑΒ για να υπερασπιστείτε τους εθελοντές.
Ναι κύριε Σφέτσιο γι΄αυτούς τους διασώστες , όσοι και αν είναι, αξίζει μεγαλύτερος σεβασμός.

Εν κατακλείδι κ. Σφέτσιο όντος μάθαμε πολλά, και πρώτος εγώ, και μάλιστα περισσότερα από αυτά που θα είχατε σαν σκοπό. Μάθαμε τελικά ότι πρωταρχική αξία για την ζωή δεν αποτελεί η εργαλειακή γνώση, η τεχνική γνώση ούτε και τα πολλά S (ATLS,PHTLS,ALS, κ.α S) αλλά πάνω από όλα η ηθική γνώση και πράξη που αποτελεί και τον ουκ άνευ όρο για να αναδειχθεί η τεχνική γνώση σε αξία.

<><>- Μενέξενος, Πλάτων.

Υ.Γ "ένα από τα γουρούνια που κυλιέται στις λάσπες της διάσωσης"


Νεστορίδης Χρήστος
Διασώστης Ε.Κ.Α.Β ΘΕΣ.ΝΙΚΗΣ

Νεστορίδης Χρήστος είπε...

Στα εισαγωγικά της παραπάνω ανάρτησης αντιστοιχούν κατά σειρά οι εκφράσεις σας:

Γιατί δεν μας λένε λοιπόν οι σοκαρισμένοι "επαγγελματίες" που καυτηρίασαν τους "εθελοντές", τι θα έκανε παραπάνω ένα πλήρωμα του ΕΚΑΒ χωρίς να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του εισαγγελέα.
Να σας πω εγώ... τίποτα

Δηλ. όταν κάποιος αρρωστήσει βαριά στην Ελλάδα και καλέσει ασθενοφόρο, αυτό που πρέπει να περιμένει από το πλήρωμα, είναι καλά λόγια και γρήγορο γκάζι.

Είναι γνωστά τα διαχρονικά προβλήματα του ΕΚΑΒ και η ανεπάρκεια του να ανταποκριθεί στα επείγοντα. Και αυτό επειδή στη πραγματικότητα δεν είναι μια υπηρεσία επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας αλλά μια υπηρεσία μεταφορών ασθενών, που καμία φορά της πέφτει η καυτή πατάτα του επείγοντος και τρέχει και δεν φθάνει


Τη κάρτα να χτυπάμε, το μεροκάματο να πέφτει και άγιος ο θεός.




Ανώνυμος είπε...

Για να προλάβω μερικούς πονηρούς θα πω εδώ ότι ακόμα και σε περιπτώσεις υποψίας ένσφιγμης κοιλιακής ταχυκαρδίας, ο ανανήπτης έχει ήδη επιβεβαιώσει την έλλειψη αναπνοής άρα δεν υπάρχει κίνδυνος να χορηγηθεί ρεύμα σε ένσφιγμο ασθενή.

Σε πληροφορω ότι οι αυτόματοι απινιδωτες τοποθετούνται και χρησιμοποιούνται στον ασθενή μόνο όταν είναι ασφυγμος και χωρίς αναπνοή.Επισης σε περίπτωση κοιλιακής ταχυκαρδίας με σφυγμο του χορηγήσεις απινιδωση πιθανότατα θα του κάνεις μεγάλη ζημιά.