Translate

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Κάποιοι τολμούν.

Ο θεσμός του εθελοντή Διασώστη, λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία σε όλες σχεδόν τις σύγχρονες Δυτικές κοινωνίες. Για τα πλεονεκτήματα του θεσμού έχω αναφερθεί σε παρελθούσα ανάρτηση. Στην Χώρα μας βλέπουμε μόνο εθελοντές Πυροσβέστες.
Ενώ εμείς θεωρούμε ότι, οι εθελοντές Διασώστες θα μας πάρουν την δουλειά, κάποιοι τολμούν. Οι Αστυνομικοί, οι οποίοι θεωρούνται το πιο συντηρητικό κομμάτι των Υπηρεσιών Άμεσης Επέμβασης, μελετούν τα διεθνώς ισχύοντα και προτείνουν:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ"
Εθελοντές Αστυνομικοί, ένας θεσμός που πρέπει να ενεργοποιηθεί

Έχοντας ολοκληρώσει την ανάλυση όλων των σύγχρονων μορφών αστυνόμευσης, διαπιστώνουμε πρωταρχικά ότι όλες διέπονται από το κοινό χαρακτηριστικό της επιθυμίας μιας ενεργούς συμμετοχής της κοινωνίας και πιο συγκεκριμένα των ίδιων των πολιτών.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι πολίτες αναλαμβάνουν ρόλο αστυνομικού για να προστατέψουν τις περιουσίες τους , την ζωή τους κτλ
Παρά το γεγονός ότι καμία από τις σύγχρονες μορφές αστυνόμευσης δεν εισάγει νέα στοιχεία στη γενικότερη εννοιολογική προσέγγιση της αστυνόμευσης, δεν παύουν να αποτελούν μία οργανωμένη και αξιόλογη προσπάθεια κάθε σύγχρονης Αστυνομίας να επιστρέψει στις παραδοσιακές αρχές και αξίες, για τις οποίες συστήθηκε να υπηρετήσει, με τη συμμετοχή των ίδιων πολιτών και της κοινότητας.
Η εθελοντική αστυνόμευση βασίζεται στην εκούσια και ανιδιοτελή συμμετοχή των πολιτών στις προσπάθειες της Αστυνομίας να καταπολεμήσει το έγκλημα και να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο. Πρόκειται, δηλαδή, για μία μορφή κοινωνικής υπηρεσίας της Αστυνομίας που υλοποιείται με την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των ίδιων των πολιτών και έτσι :
1- Η εθελοντική αστυνόμευση, κατά συνέπεια, νομιμοποιεί και ενισχύει το ρόλο και την αποστολή της Αστυνομίας σε μία δημοκρατική κοινωνία
2- Ενισχύει τον κοινωνικό ρόλο της αστυνομίας και ανάγει μια διαφορετική σχέση με τους πολίτες , μέσα από μια μορφή συνεργασίας απέναντι στις «κοινωνικές ασθένειες »
3- Η αστυνόμευση αποκτά μια νέα φιλοσοφία , μέσα από την οποία η πολιτεία μόνο κερδισμένη μπορεί να « βγει».
Όσο δε αφορά το νομικό υπόβαθρο , είναι γνωστή η διάταξη του (άρθρου 275, παράγραφος 1 ΚΠΔ ): "Προκειμένου για αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα οι ανακριτικοί υπάλληλοι του άρθρου 33, καθώς και κάθε αστυνομικό όργανο, έχουν ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ - ενώ οποιοσδήποτε πολίτης το ΔΙΚΑΙΩΜΑ - να συλλάβουν το δράστη, τηρώντας τις διατάξεις του Συντάγματος και του άρθρου 279 του κώδικα για την άμεση προσαγωγή του στον εισαγγελέα."
Υπάρχουν τέλος, παραδείγματα στην Αγγλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής , όπου ο θεσμός αυτός έχει χαρακτηρισθεί επιτυχημένος.
Τολμήστε το κ Υπουργέ, είναι τρόπος να πραγματωθεί εκ του ασφαλούς η «θεωρεία σας» για τα σώματα ασφαλείας και συγκεκριμένα για την Αστυνομία.

ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

σωστά το είπες, δυτικές κοινωνίες, να προσθέσω κανίβαλοι δυτιού τύπου δηλδή απρώσοποι, άμορφοι, άοσμοι καταναλωτές, δυστυχώς για εσενα και τους λοιπούς καταναλωτές εμεις θα προτιμήσουμε να παραμείνουμε στα πατροπαράδωτα ήθη, εθιμα και πιστεύω της ελληνορθόδοξης Ελλάδος.
bill-trikis

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Ελπίζω τουλάχιστον να καταλαβαίνεις για ποιο λόγο δημοσιεύω το σχόλιό σου.

Ανώνυμος είπε...

Κατάλαβα γιατί δημοσίευσες το σχόλιο του πρώτου ανώνυμου : πρώτον γιατί είναι ένα άρτιο ορθογραφικά κείμενο και δεύτερον γιατί θέλει μεγάλη προσπάθεια να βγάλει κανείς νόημα

Ανώνυμος είπε...

Να πω βεβαια και εγω την κακια μου....δεν ξερω ποσοι απο τους εθελοντες πυροσβεστες θα παρεμεναν αν καθισταντο σαφες οτι ο συγκεκριμενος εθελοντισμος δεν ανοιγε πορτα για το δημοσιο και το ΠΣ

Μετα τιμης απο τους αντιποδες