Translate

Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014

Τι είναι ανακοπή.

Δεν έχει σημασία πως θα στο δώσει ο ασύρματος. Ανακοπή, απώλεια αισθήσεων, χωρίς ζωτικά, χωρίς αναπνοή κλπ. Σημασία έχει τι θα βρεις εσύ (το πλήρωμα του α/φόρου) και τι θα κάνεις.
Περίπτωση πρώτη: Έχει "φύγει" από ώρα, ή είναι υπερήλικας, ή καρκινοπαθής τελευταίου σταδίου. Ενημερώνεις τους συγγενείς ότι, σωστά το κατάλαβαν, ο άνθρωπός τους έχει αποδημήσει, το ΕΚΑΒ αποχωρεί και αυτοί να καλέσουν άλλη υπηρεσία με μαύρο όχημα.
Περίπτωση δεύτερη: Έχει "φύγει" πριν λίγο και δεν εμπίπτει στην πρώτη περίπτωση: Κάνουμε ΚΑΡΠΑ και αν υπάρχουν σημάδια ότι μπορεί να ανανήψει, φωνάζουμε ενισχύσεις να έρθει γιατρός (Μονάδα - Όχημα), μήπως του δώσει καμιά αδρεναλίνη και αυξηθούν οι πιθανότητες ανάνηψης. Αν δεν ανανήψει, παρ' όλες τις προσπάθειες, επιστρέφουμε στην πρώτη περίπτωση και στην ενημέρωση των συγγενών.
Περίπτωση τρίτη: Είναι ίδια με την δεύτερη, αλλά το θύμα "παίρνει μπροστά". Μπράβο μας και τον παραλαμβάνουμε για το Νοσοκομείο.
Προσέξτε τώρα σενάριο. Φτάνει το ασθενοφόρο και οι δύο του Πληρώματος ανεβαίνουν στο σπίτι. Βλέπουν την ανακοπή. Ο ένας παριστάνει ότι κάνει ΚΑΡΠΑ και ο άλλος κατεβαίνει τρέχοντας και φέρνει τον απινιδωτή. Τον συνδέουν και αυτός φωνάζει: "δεν συνιστάται απινίδωση, συνεχίστε ΚΑΡΠΑ". Δεν έχω ακούσει απινιδωτή να φωνάζει "φέρτε καρέκλα". Κι όμως, ο ένας από τους δύο ξανακατεβαίνει τρέχοντας και φέρνει καρέκλα. Ο απινιδωτής συνεχίζει να φωνάζει "συνεχίστε ΚΑΡΠΑ". Το πλήρωμα όμως, έχει άλλο πρωτόκολλο. Τον βάζει στην καρέκλα, τα χέρια κρέμονται στο πλάι και σφηνώνουν στο ασανσέρ, το κεφάλι κρέμεται μπροστά και ως εκκρεμές χτυπάει στους τοίχους και κάποια στιγμή φτάνουν στο ασθενοφόρο. Τον μεταφέρουν στο φορείο, ο ένας παριστάνει ότι κάνει ΚΑΡΠΑ, ο άλλος οδηγεί με σειρήνες και κάποια στιγμή τον ξεφορτώνονται στο Νοσοκομείο.
Ποιοι πρωταγωνιστούν στο σενάριο; Τα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ Αττικής. Για την Επαρχία δεν έχω άποψη. Δεν μιλάμε για ανταπόκριση υπηρεσίας Ιατρικών Επειγόντων, μιλάμε για περισυλλογή νεκρών. Κι αν κάποιος έχει μία πιθανότητα να ανανήψει, ακολουθώντας το παραπάνω σενάριο, πεθαίνει οριστικά. Το κάνουν όλοι; Όχι βέβαια, μεγάλος αριθμός συναδέλφων κάνει ΚΑΡΠΑ αποτελεσματικά και έχει βγάλει κόσμο από τον τάφο. Το έχω δει με τα μάτια μου. Αυτοί όμως που ακολουθούν το σενάριο είναι ντροπή για το ΕΚΑΒ. Δεν ενοχλείται όμως κανένας, επειδή όλοι οι κάτοικοι αυτής της Χώρας γι' αυτό το θέλουν το ΕΚΑΒ. Για να μαζεύει τα πτώματα. Για να μην γράφουν οι εφημερίδες: "έμεινε δύο ώρες στην άσφαλτο μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ". Κανείς δεν νοιάζεται αν το ασθενοφόρο που έφτασε, μπορούσε να προσφέρει βοήθεια και δεν το έκανε. Σημασία έχει να φύγει το πτώμα. Αυτό ενδιαφέρει τον δημοσιογράφο, τον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη. Γι' αυτό φωνάζουν για την υποστελέχωση στα νησιά. Δεν υπάρχει ασθενοφόρο, οπότε λείπει ο βασικός παίχτης στο παιχνίδι που λέγεται ασθενοσφαίριση. Πετάμε τον ασθενή στο ΕΚΑΒ, το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο και όλα καλά.
Γιατί όμως πολλοί συνάδελφοι, αντί να κάνουν αυτό που πρέπει, παίρνουν μέρος στο παιχνίδι και τρέχουν απλώς να πετάξουν τον ασθενή στο Νοσοκομείο; Οι απαντήσεις πολλές. Γιατί δεν έχουν εκπαιδευτεί, ή γιατί δεν το έχουν. Δεν έχουν τα χαρακτηριστικά του Διασώστη.
Και γιατί η Διοίκηση αδιαφορεί; Γιατί δεν επιβάλλει πρωτόκολλο, ώστε να ελέγχονται οι ενέργειες του Πληρώματος; Για να μην δυσαρεστήσει τους υπαλλήλους. Αν το κάνει, στις επόμενες βουλευτικές, όλοι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Κι αν το κάνει η Διοίκηση θα αντιδράσει το Σωματείο. Αν δεν αντιδράσει, στις επόμενες εκλογές ομοίως με παραπάνω.
Τι μπορεί να κάνει ο πολίτης; Τίποτα, όλα είναι θέμα τύχης: Που θα πέσεις!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια εροτισι,δεν επιτρεπετε να δοσετε αδρεναλινι στιν ελλαδα ?γενικος τι φαρμακα επιτρεπετε να δοσετε ?
Ενας σιναδελφος απο τιν γερμανια

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Τα Πληρώματα Ασθενοφόρων - πτυχιούχοι σχολής, έχουν εκπαιδευτεί σε σειρά φαρμάκων για την αντιμετώπιση κρίσιμων περιστατικών.
Από κει και πέρα δεν υπάρχει νομικό καθεστώς για την αυτόνομη χορήγηση, αλλά οι οδηγίες επιβάλλουν την παρουσία - εντολή ιατρού.