Translate

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Ο καλός....

Συνήθως γράφω για τους κακούς και τους άσχετους. Τους κοπρίτες και τα λαμόγια. Σήμερα θα γράψω για τους "καλούς". Ακούω γι' αυτούς σε συζητήσεις συναδέλφων. Όχι παλιών, γιατί ο παλιός δεν αναφέρεται ποτέ σε καλούς. Πιστεύει ότι "όλοι είμαστε το ίδιο", όλοι "κάνουμε την ίδια δουλειά".
Για τους καλούς συζητάνε οι νέοι συνάδελφοι και οι σπουδαστές του ΙΕΚ. Μέχρι εδώ καλά, αλλά δυο τρεις φορές άκουσα κάτι ονόματα και μου γύρισε το μυαλό. Δεν φτάνει που ο άλλος είναι λαμόγιο, πουλάει και παραμύθι.
Για να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν: ο καλός Διασώστης, φαίνεται στο περιστατικό, όχι στη θεωρία. Στο περιστατικό που θα αντιμετωπίσει μόνος του, αλλά και σε όλη την διαδικασία που θα εξασφαλίσει την επιτυχία στη διάσωση μιας ζωής.
Ο καλός Διασώστης, ξεχωρίζει από την εμφάνιση, πριν απ' όλα. Είναι καθαρός, ξυρισμένος, φοράει στολή (όχι δικής του έμπνευσης).
Έχει όχημα καθαρό, μέσα - έξω. Χωρίς φραπέδες και αθλητικές στο ταμπλό. Με υλικά στη θέση τους και σε επάρκεια. Δεν βρίσκει δικαιολογίες και δεν ρίχνει την ευθύνη στους συναδέλφους του και στο ΕΚΑΒ.
Δεν λουφάρει και δεν καταριέται το σύστημα που τον "υποχρεώνει" να είναι κοπρίτης.
Είναι ευγενικός, κρατώντας απόσταση από το περιστατικό και δεν γλύφει ζητιανεύοντας.
Είναι αποφασιστικός την ώρα του επείγοντος και με πρωτοβουλίες που θα σώσουν τον ασθενή. Δεν είναι ευθυνόφοβος, καταδικάζοντας τον ασθενή σε θάνατο, δηλώνοντας "ποιος με καλύπτει;".
Και πολλά άλλα που όλοι τα ξέρουμε.
Τρία χρόνια τώρα, στις μηχανές του ΕΚΑΒ, έχω συνεργαστεί με εκατοντάδες Πληρώματα Ασθενοφόρων. Ξέρω ποιοι είναι οι άχρηστοι και δεν τους χαρίζομαι. Και όσο περνάνε τα χρόνια θα γίνω πιο κακός μαζί τους, γιατί δεν υπάρχει πλέον υπομονή.
Η πραγματική έκπληξη για μένα ήταν, όταν ανακάλυψα ότι υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι, πραγματικά καλοί! Δεν ξέρω ούτε το όνομα, των περισσοτέρων από αυτούς. Ούτε το ΕΚΑΒ το ξέρει. Κάνουν την δουλειά τους αθόρυβα και ευσυνείδητα. Για να τα έχουν καλά με τον εαυτό τους και όχι για να ακούσουν μπράβο.
Αυτοί είναι οι καλοί και όχι οι άλλοι που κάνουν δημόσιες σχέσεις. Να το κόψουν λοιπόν το παραμύθι και την θεωρία.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ποσο δικιο εχεις!λες και περιγραφεις τον αντρα μου(στους καλους εκαβιτες εννοω)και στους κακους,ειναι σαν να βλεπω τους συναδελφους του,τους περισσοτερους δηλαδη,οχι κ ολους!!

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Τυχερός ο δικός σου. Τουλάχιστον ακούει το μπράβο από την οικογένεια!