Translate

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Περιμένοντας την Τρόικα



Είναι μερικές ημέρες που έχω γυρίσει από άδεια και βρήκα τον κόσμο άνω κάτω.
Μιλάω για την υπηρεσία και τους συναδέλφους. Όλα κινούνται στον αστερισμό της έλευσης της «επάρατου….». Όλοι ξυρισμένοι και γυαλισμένοι φορώντας την σκοροφαγωμένη στολή ακόμα και οι… «μέσα» και παντού ψίθυροι για αξιολόγηση και απολύσεις.
Μέχρι και η διοίκηση φέρεται αλλόκοτα. Άρχισε να συμπαθεί την τυπικότητα και την επαγγελματικότητα. Οι συστάσεις για ευπρεπή εμφάνιση και τήρηση ωραρίου αφισοκολλήθηκαν σε όλο το κτήριο και βάλθηκε να σταματήσει το φαινόμενο «μαύρη βάρδια».
Μου θυμίζει κάτι βρετανικές οικογένειες που ζουν σε αχούρι από τη βρόμα και την απλυσιά και καλούν τις μεσόκοπες τηλεπερσόνες να τους καθαρίσουν τα σπίτια. Λίγο πριν φτάσει το τηλεοπτικό συνεργείο κάνουν ντουζ για να μην τις κακοχαρακτηρίσουν.
Πιο πολύ όμως γελάω και κλαίω με την συμπεριφορά τον συναδέλφων μου. Τους ακούω στα πηγαδάκια να λεν πως η τρόικα θα ξεχωρίσει τους υπαλλήλους σε αυτούς του ΙΕΚ και στους «άλλους». Και πως σε μια νύχτα οι δεύτεροι θα βρεθούν στον δρόμο. Με αυτό το σχέδιο θα ανοίξει ο δρόμος για προσλήψεις πτυχιούχων ανέργων διασωστών και με μια κίνηση θα έχουν τριπλό αποτέλεσμα.
  1. Πρώτον θα συνεισφέρει το υπουργείο στη δεξαμενή τις διαθεσιμότητας ικανοποιώντας μνημονιακούς στόχους.
  2. Δεύτερον θα ρίξει την ετήσια δαπάνη για μισθοδοσία της υπηρεσίας αφού οι νεοεισερχόμενοι θα πάρουν μνημονιακό βασικό μισθό.
  3. Τρίτον θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη και θα πραγματοποιήσει την μεταρρύθμιση που δεν καταφέραμε να κάνουμε ως ΕΚΑΒητες μόνοι μας.
Τους κατανοώ απόλυτα διότι τους γνωρίζω καλά. Έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν το δημόσιο σαν την παχιά αγελάδα που υπάρχει μόνο για να εισπράττουν τον μισθό κάθε δεκαπέντε ημέρες. 
Στα παλιά μας τα παπούτσια ο κόσμος όλος.
Αντί να βρίσκουν τρόπους να γίνονται καλύτεροι και να αναβαθμίζουν τις ικανότητες τους προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες των ασθενών, αυτοί παλεύουν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν την υπηρεσία στα ανεπαρκή επίπεδα τους.
Μόνο και μόνο για να υπηρετήσουν το ρητό «στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος».
Μέσα σε αυτή τη συμπεριφορά συγκαταλέγεται και η προσπάθεια να αποδώσουν κάπου τις ευθύνες, κάπου μακριά από τον ίδιο τους τον εαυτό.
  • Φταίνε λοιπόν οι Γερμανοί που μισούν τους Έλληνες και βάλθηκαν να τους καταστρέψουν.
  • Φταίνε οι δωσίλογοι πολιτικοί που ενώ τους έθρεψαν και τους μεγάλωσαν στο πελατειακό δημόσιο τώρα τους γυρνάνε την πλάτη.
  • Φταίνε οι συνάδελφοι του ΙΕΚ που δεν δέχονται να τους σταλεί η πιστοποίηση και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στο σπίτι «τιμής ένεκεν» για την προσφορά τους στη χώρα.
  • Φταίνε αυτοί που κατοικούν στη κούφια γη και μας ψεκάζουν…
Αναγνωρίζοντας το δράμα του να μένεις άνεργος και να χάνεις τον κόσμο κάτω από τα πόδια σου δεν εύχομαι να απολυθεί κανείς και τα σχέδια να είναι μόνο φήμες.
Δεν μπορώ όμως να μην απευθυνθώ σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους παροτρύνω να  αναζητήσουν τους πραγματικούς υπαίτιους της αγωνίας τους.
Θα πρέπει να αναζητήσουν ευθύνες στους συναδέλφους

  • που απαξίωσαν και χλεύασαν την διαδικασία της ταχύρρυθμης κατάρτισης και απόκτησης πιστοποίησης του ΙΕΚ
  • που απαξίωσαν και χλεύασαν κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού της υπηρεσίας
  • που απαξίωσαν και χλεύασαν όσους προσπαθήσαν να αναβαθμίσουν το επάγγελμα και να το απομακρύνουν από την ταμπέλα «οδηγός ΔΕ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: