Translate

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Ο νέος εκπρόσωπος στο Δ.Σ.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκλογής νέου εκπροσώπου εργαζομένων στο ΔΣ του ΕΚΑΒ και τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους.
Ο καθένας μπορεί να τα ερμηνεύσει όπως θέλει (όπως συνήθως γίνεται), αλλά η ιστορία έγραψε μία σημαντική νίκη της ΠΑΣΚΕ και του υποψηφίου της, που τελικά εκλέχτηκε.
Η νίκη της ΠΑΣΚΕ είναι σημαντική και λυτρωτική θα έλεγα. Δεν είναι εποχές αυτές για να κατεβαίνουν σε εκλογές κυβερνητικές παρατάξεις. Πέρα από την δική τους δράση, θα πρέπει να απολογούνται και για την κυβερνητική πολιτική. Πας στον εργαζόμενο να του μιλήσεις για το ΕΚΑΒ και αυτός σου απαντάει για την λιτότητα, το μνημόνιο και τον μισθό του που έχει πάρει τον κατήφορο. Και έχει και δίκιο.
Από την άλλη έχει να απολογηθεί και για τον προηγούμενο εκπρόσωπο, ο οποίος εκλέχθηκε με την δική της υποστήριξη. Άσχετα αν στη συνέχεια τον απομόνωσε και διαχώρησε τη θέση της.
Τρίτον είναι η ασάφεια των θέσεων και των προγραμματικών δηλώσεων. Ο αναποφάσιστος συνάδελφος, δεν μπορεί να διακρίνει ποιος είναι ειλικρινής και ποιος πραγματικά θα τον εκπροσωπήσει επάξεια. Γιατί υπάρχει ιστορικό. Μέχρι τώρα, όποιος τσιμπήσει την οποιαδήποτε καρέκλα, ταυτίζεται με την Διοίκηση και κοιτάει την πάρτη του. Και δεν φτάνει αυτό. Μετατρέπεται σε διώκτη των εργαζομένων. Έχω γράψει για τον προηγούμενο εκπρόσωπο:
Μεγάλο ρόλο στους αναποφάσιστους παίζει και ο υποψήφιος, πέρα από την καμματική ταμπέλα. Και οι υποψήφιοι της ΔΑΚΕ, είναι ιδιαίτερα συμπαθείς στους συναδέλφους και σε μένα τον ίδιο.
Σημαντική λοιπόν η επιτυχία της ΠΑΣΚΕ, αλλά και του συναδέλφου Δημήτρη Ξουρίδα, στον οποίο ευχόμαστε καλή επιτυχία. Γνωρίζει και ο ίδιος πιστεύω, ότι για πολλούς λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τον ίδιο, η ανοχή των συναδέλφων θα είναι μηδενική.
Εγώ από την μεριά μου έχω να πω τα εξής, με δυο λόγια.
Ο ρόλος του εκπροσώπου στο ΔΣ, δεν είναι η προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Αυτή είναι δουλειά του Σωματείου. Δεν είναι διαμεσολαβητής μεταθέσεων, ούτε ασπίδα ατιμωρησίας για τους κοπρίτες.
Ο στόχος του είναι να ελέγχει και να κατευθύνει τις ενέργειες της Διοίκησης, με σκοπό την ανάπτυξη και την πρόοδο του Οργανισμού. Αυτό δηλαδή που επιθυμεί το υγιές κομμάτι των εργαζομένων, να περνάει στο Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: