Ποιος είναι ο Μίμης; Μετά την αποχώρηση του Δομάζου από το προσκήνιο, ο Μίμης είναι ένας: ο Ανδρουλάκης.
Είχα χρόνια πώρωση με τον Μίμη. Δεν περνούσε μέρα χωρίς να πάρω την δόση μου από Ανδρουλάκη. Τον είχα από κοντά στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Διάβαζα τα βιβλία του, τα άρθρα του, τα σχόλιά του. Συμφωνούσα σε όλα μαζί του, είτε επρόκειτο για οικονομικοκοινωνικά ζητήματα, είτε για την θέση της χήρας στην Κρητική κοινωνία. Δεν ξέρω τον λόγο. Σίγουρα δεν είχα την επάρκεια γνώσεων, για να κρίνω την ορθότητα των απόψεών του. Ίσως μου άρεσε ο τρόπος που τα έλεγε.
Και όταν ήρθε στο ΠΑΣΟΚ, πήδηξα από τη χαρά μου. Αισθάνθηκα την απόλυτη δικαίωση. Νευρίασα και με τον Γιώργο, επειδή δεν τον αξιοποίησε. Δεν μπορούσα να καταλάβω τον λόγο.
Τώρα τον υποπτεύομαι. Προφανώς θα του είπε καμιά παπαριά, σαν την επερώτηση που έκανε στον Λοβέρδο τις προάλλες (3/6/2011). Τι ρώτησε;
Στην επερώτησή του λοιπόν, παραθέτει κάποια στοιχεία για το ΕΚΑΒ και στη συνέχεια προτείνει λύσεις: Να βγουν κάποιοι από τα γραφεία και να λειτουργήσουν μοτοσυκλέτες με γιατρό.
Πως του 'ρθε του Μίμη δεν ξέρω. Μία εξήγηση μπορώ να δώσω. Θα έπινε τίποτα ρακές, παρέα με αποτυχημένους γιατρούς και συνδικαλιστές του ΕΚΑΒ, του έριξαν την μπανανόφλουδα κι αυτός καλοπροαίρετα την πάτησε.
Τι δεν του είπανε του Μίμη;
- Τα στοιχεία για τα μάχιμα ασθενοφόρα είναι πλασματικά και τα έχουμε για τα κανάλια. Στην πραγματικότητα είναι πιο λίγα.
- Εκτός από τα ποσοτικά, υπάρχουν και ποιοτικά στοιχεία και εκεί τα πράγματα είναι χειρότερα.
- Οι μοτοσυκλέτες λειτουργούν από τον περασμένο Οκτώβριο, στελεχωμένες με πτυχιούχους Διασώστες.
- Τα αποτελέσματα της λειτουργίας τους (ποσοτικά και ποιοτικά) παρουσιάστηκαν ήδη σε επίσημη Ημερίδα και είναι, όχι εφάμιλλα, αλλά ΟΜΟΙΑ των διεθνών.
- Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα ποιοτικά στοιχεία, λειτουργίας γιατρών εξωνοσοκομειακά, γιατί δεν συμφέρει και γιατί όπως γνωρίζουν οι πραγματικοί γιατροί, δεν υπάρχει Ιατρική έξω από το Νοσοκομείο (υγειονομικό σχηματισμό).
- Σε καμιά πολιτισμένη χώρα δεν υπάρχει αυτό που ζητάει, γιατί η σχέση κόστους αποτελέσματος είναι απαγορευτική.
- Στο ΕΚΑΒ όλοι οι γιατροί έχουν βαθμό Διευθυντή και Επιμελητή Α΄. (many chiefs, no indians). Και 100 νέους να προσλάβεις, σε 5 χρόνια θα πάρουν προαγωγή και θα φύγουν από το δρόμο (και θα ψάχνεσαι και θα τους πληρώνεις).
Το ΕΚΑΒ σίγουρα χρειάζεται βοήθεια από τους Βουλευτές. Όλες οι επερωτήσεις που το αφορούν και που κατέθεσαν οι Βουλευτές τον τελευταίο χρόνο, συναγωνίζονται σε ασχετοσύνη, η μια την άλλη.
Το ΕΚΑΒ χρειάζεται Οργανισμό σύγχρονο, πολιτισμένης χώρας. Από κει ξεκινάμε. Ο σημερινός είναι τροχοπέδη ανάπτυξης και ευνοεί μόνο τον Δημοσιοϋπαλληλισμό. Λειτουργούσε θαυμάσια την εποχή των παχιών αγελάδων, όταν προσλαμβάναμε οποιονδήποτε και αγοράζαμε οτιδήποτε. Τώρα τις μισές αγελάδες τις φάγαμε (σίγουρα όχι μαζί) και οι άλλες μισές ψόφησαν.
Ή αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε.
5 σχόλια:
many chiefs no indians πιο ευστοχο σχολιο δεν θα μπορουσες να κανεις φιλε κυριακο βεβαια καποιοι θα το διαβασουν και θα στραβωσουν αλλα never mind συνεχισε να καυτηριαζεις τα κακως κειμενα του χωρου και πιστεψε με τα μηνυματα λαμβανονται απο εκει που πρεπει εστω και με καθυστερηση καλο καλοκαιρι να χεις ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΙΑΘΟΣ
The Franco-German model is physician-led, with doctors responding directly to all major emergencies requiring more than simple first aid. In some cases in this model, such as France, paramedics, as they exist in the Anglo-American model, are not used, although the term 'paramedic' is sometimes used generically, and those with that designation have training that is similar to an U.S. EMT-B.[81] The team's physicians and in some cases, nurses, provide all medical interventions for the patient, and non-medical members of the team simply provide the driving and heavy lifting services. In other applications of this model, as in Germany, a paramedic equivalent does exist, but is sharply restricted in terms of scope of practice; often not permitted to perform Advanced Life Support (ALS) procedures unless the physician is physically present, or in cases of immediate life-threating conditions.[61] Ambulances in this model tend to be better equipped with more advanced medical devices, in essence, bringing the emergency department to the patient. High-speed transport to hospitals is considered, in most cases, to be unnecessarily unsafe, and the preference is to remain and provide definitive care to the patient until they are medically stable, and then accomplish transport. In this model, the physician and nurse may actually staff an ambulance along with a driver, or may staff a rapid response vehicle instead of an ambulance, providing medical support to multiple ambulances.
~Πηγη Wikipedia~
Αγαπητε Κυριακο
Υπαρχουν αρκετα μοντελα επειγουσας προνοσοκομειακης φροντιδας, καποια με γιατρους, καποια χωρις αυτους, και τα περισσοτερα δουλευουν σχετικα αποτελεσματικα στις χωρες που εφαρμοζονται, η εστω αποτελεσματικοτερα απο οτι δουλευει το δικο μας συστημα.
Το προβλημα μας ειναι οτι εμεις αρνουμαστε πεισματικα να ακολουθησουμε οποιοδηποτε μοντελο και αυτοσχεδιαζουμε κατα το κακως εννοουμενο συμφερον μας.
Απο την μια, θελουμε διασωστες/paramedics αλλα τους αφηνουμε ανεκπαιδευτους/ελλειπως εκπαιδευμενους, ή τους ανεχομαστε δικην συναδελφικοτητας οταν ειναι ανεπαρκεις, με αποτελεσμα οταν ερθει η ωρα και η αναγκη να προβουν σε πιο επεμβατικες πραξεις, πραξεις με μεγαλυτερη ευθυνη, σφυριζουν κλεφτικα και μπαινουν τσακινοντας στο πλησιεστερο για να φυγει απο πανω τους το βαρος.
Οταν δε τεθει θεμα για καλυτερη εκπαιδευση διευρυμενο καθηκοντολογιο και τις μεγαλυτερες ευθυνες που αυτο εξυπακουει, τοτε να δεις γελια.
Οταν τελος εμφανιστουν καποιοι και με την δουλεια τους εκ των πραγματων αναλαβουν μεγαλυτερες ευθυνες και διευρυμενα καθηκοντα το τε γινονται αντικειμενο ψογου απο τους υπολοιπους.
Απο την αλλη, καποιοι θελουμε γιατρους για να αναλαμβανουν τα πιο ζορικα, αλλα δεν εχουμε και κανενα προβλημα να τους χρησιμοποιησουμε (Αυτους τους λιγους που εχουμε στο δρομο) και σαν τρυπες του συστηματος, ελλειψει ασθενοφορου, με αποτελεσμα οταν θα βγει το πιο ζορικο ο γιατρος να μην ειναι διαθεσιμος και να κραταει το χερακι της γιαγιας με τις λιποθυμικες τασεις μεχρι να ερθει το ασθενοφορο.
Πιστευω οτι δεν θα βγει τιποτα αν δεν αποφασισουμε στο ΕΚΑΒ τι διασωστες θελουμε, τι επιπεδο εκπαιδευσης αυτοι θα εχουν και ποιες ευθυνες αυτοι θα αναλαβουν.
Τι γιατρους θελουμε, αν τους θελουμε, και τι ευθυνες και καθηκοντα αυτοι θα εχουν.
Αμφοτερες οι αποφασεις δεν ειναι ευκολες, ειναι ομως αποφασεις που πρεπει να παρθουν για να μην την πληρωνει τελικα ο αρρωστος.
Πολύ σωστά τα λες, αλλά μονο εσύ τα καταλαβαίνεις και μερικοί άλλοι. Και πως να έχουμε απαιτήσεις να τα καταλάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, είτε είναι Γιατροί, είτε Πληρώματα Α/φόρων, όταν δεν καταλαβαίνουν οι Βουλευτές, οι οποίοι έχουν από τρία πτυχία ο καθένας.
Ρωτάει πριν μερικές μέρες, ο ιδιαίτερα αγαπητός Α΄αντιπρόεδρος της Βουλής Γρ. Νιώτης, αν το ΕΚΑΒ, σκοπεύει να λειτουργήσει Μοτοσυκλέτες στον Πειραιά.
http://fonipeiraioton.blogspot.com/2011/06/blog-post_3768.html
Ότι νάναι ερώτηση, πήρε μια ότι νάναι απάντηση από τον Υφυπουργό, ότι είναι μέσα στις προτεραιότητες του ΕΚΑΒ.
Έλυσε κανένα πρόβλημα, ο Γρηγόρης; Όχι βέβαια. Το μόνο που πέτυχε, είναι να γράψει μια επερώτηση στο βιογραφικό του και να χαϊδέψει τα αυτιά των κατοίκων της περιοχής που πολιτεύεται.
Δεν βρέθηκε όμως ένας Βουλευτής, να ρωτήσει αυτά που βάζεις εσύ στο σχόλιό σου. Να δούμε τότε, τι θα του απαντήσει ο Υφυπουργός.
Νομιζω ότι οι Ελληνες εχουμε προσδωσει σχεδον υπερανθρωπες ιδιοτητες στους πολιτικους μας, βουλευτες και στελεχη της εκαστοτε κυβερνησης. Στα ματια μας τους φανταζομαστε σαν καποιο ειδος Homo Sapiens Politicus Superioris, ένα υπερ-ειδος ανθρωπου που πρεπει να ξερει τα παντα, να μπορει να κανει τα παντα και να κατεχει ένα ειδος υπερ-ηθικης που να του επιβαλλει να κανει παντα το σωστο.
Η πραγματικοτητα είναι λιγο διαφορετικη.
Οποιοσδηποτε μπορει να γινει βουλευτης, και κατά συνεπεια υπουργος, αρκει να εχει λιγο περισσοτερα χρηματα και/η λιγο περισσοτερες επαφες από ότι εσυ και εγω. Οι περισσοτεροι βουλευτες/υπουργοι μας είναι ανθρωποι με νορμαλ πτυχια και εκπαιδευση, γιατροι, δικηγοροι, μηχανικοι, κτλ, η ανθρωποι χωρις καν αυτά, αγροτες, επαγγελματιες συνδικαλιστες κτλ.
Το να απαιτω από αυτους τους ανθρωπους να εχουν ορθη γνωμη και τεκμηριωμενη αποψη για αμιγως τεχνικα θεματα όπως πχ το μοντελο του ΕΚΑΒ, ιατρογενες,/μη ιατρογενες/ μεικτο, ή την αναπτυξη των δυναμεων του ΕΚΑΒ στο λεκανοπεδιο, μηχανες/όχι μηχανες, γιατροι στις μηχανες/όχι γιατροι στις μηχανες, είναι σαν να ζητησω από εσενα και εμενα να αποφανθουμε σχετικα με την αναπτυξη αιολικων παρκων ενεργειας ανα την επικρατεια.
Εκει που πασχουμε, και ενδεχομενως εκει που εχουμε προσωπικη ευθυνη εσυ και εγω και οι Δημοσιοι Υπαλληλοι γενικοτερα, καθως και οι αμεσα προισταμενοι μας, είναι στην ελλειψη τεχνοκρατικων γνωμοδοτικων επιτροπων οι οποιες θα αποφασισουν με σαφη και αμιγως τεχνικα κριτηρια για τον δρομο που πρεπει να παρουμε και να προτεινουν λυσεις στους πολιτικους μας προισταμενους και στην νομοθετικη εξουσια προκειμενου αυτές οι προτασεις να γινουν πραξεις. Στις γνωμοδοτικες αυτές επιτροπες δεν μπορουν παρα να συμμετεχουν ανθρωποι με σαφεις τεχνικες γνωσεις και εμπειρια στο πεδιο για το οποιο καλουνται να γνωμοδοτησουν. Δυστυχως ομως ζουμε σε μια χωρα που το προσωπικο συμφερον υπερεχει του συνολικου, το αυτονοητο και η κοινη λογικη είναι υποτιμημενα και το να ψελλισεις την λεξη «τεχνοκρατης» είναι κατι σαν υβρις για τον μεσο Δ.Υ, ενώ η πολιτικη, η μαλλον το κομματικο κατεστημενο βρισκει τροπο να εξαπλωνεται και να μολυνει σαν ιος ο,τι αγγιζει.
Μην εχοντας σαφες κατευθυνσεις και σοβαρες προτασεις ο εκαστοτε βουλευτης θα αναρρωτηθει για αυτό που του φαινεται λογικο, η αυτό που τον βολευει πολιτικα. Είναι φυσιολογικο λοιπον να ρωταει (και να επερωταει) γιατι δεν υπαρχει γιατρος σε κάθε μοτοσυκλετα
Πολύ ωραίο μπλογκ, χαίρομαι που το ανακάλυψα. Και τι απαγορεύει έναν επιμελητή Α΄ να είναι στον δρόμο; Το θέμα είναι ότι φυσικά και γίνεται ιατρική εκτός νοσοκομείου, ακόμα και σε σταύλο. Ως ιατρός με λίγα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος το πιστεύω. Το θέμα είναι όμως όχι να βγουν οι ιατροί στον δρόμο, αλλά να λυθούν τα χέρια του διασώστη νομικά...ενώ φυσικά έχει την κατάλληλη εκπαίδευση. Δε νοείται να μην μπορεί να "αγγίξει" τον ασθενή και να μην ασκεί ALS! Στο εξωτερικό η διασωλήνωση στον τόπο του συμβάντος, η παρακέντηση υπό τάση πνευμοθώρακα,η αδρεναλίνη στο αλλεργικό σοκ, ακόμα και η προνοσοκ. θρομβόλυση είναι αυτονόητα και μάλιστα στις ΗΠΑ όπου οι ιατροί κυνηγιούνται για μια σπασμένη φλέβα από δικηγόρους... Δηλαδή πληρώνεις διασώστη μόνο για ακινητοποίηση και BLS, που κανονικά έπρεπε να γίνονται από εκπαιδευμένους πολίτες; Νίκος
Δημοσίευση σχολίου