Translate

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Το ζήτημα των μεταθέσεων.

Είναι κάτι που δεν μας απασχολούσε ποτέ, γιατί όλα είχαν μία σειρά, την γνωστή νεοελληνική. Γίνονταν αθρόες προσλήψεις, οπότε δίνονταν και μεταθέσεις. Όχι με σειρά, αλλά με βύσμα, όπως δούλευε και η υπόλοιπη κοινωνία. Αν δεν είχες βύσμα να φύγεις με την μία, περίμενες να αλλάξει η Κυβέρνηση και αποκτούσες. Τα περισσότερα χρόνια κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ και υπήρχε μία κανονική ροή μεταθέσεων. Όταν έπαιρνε εξουσία η ΝΔ, επειδή συνήθως δεν έσωνε τετραετία, γίνονταν χαμός να προκάμουμε. Μαζικές μεταθέσεις, ξαφνικές αποσπάσεις επ' αόριστον και αμπελαλέ (sic) υπαλλήλων. Την μία μέρα δούλευε και την άλλη εξαφανίζονταν χωρίς να πάρει είδηση ούτε το ζευγάρι του, για να φυτρώσει μετά από λίγο σε κάποιο χωριό της Χώρας.
Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν είχε πρόβλημα. Όλοι ήξεραν ότι θα προσληφθούν στην Αθήνα και μετά από λίγο θα φύγουν για το χωριό. Οι Αθηναίοι σε κάποιο ξερονήσι και αμέσως μετάθεση στην Πρωτεύουσα.
Με τον ερχομό της κρίσης, οι τελευταίες σειρές την πάτησαν και εγκλωβίστηκαν. Χάθηκε η σειρά. Σταμάτησαν οι προσλήψεις, οπότε σταμάτησαν όλα. Και ξαφνικά έγινε πρόβλημα και για τους εγκλωβισμένους και για την Διοίκηση. Άρχισαν λοιπόν οι συζητήσεις, οι προτάσεις, οι απόψεις. Όλοι από την μεριά τους έχουν δίκιο. Όποια πρόταση και να εφαρμοστεί όμως, δεν λύνεται το πρόβλημα συνολικά και για πάντα. Ο καθένας κοιτάει τον εαυτό του και από την μεριά του καλά κάνει. Αυτοί που ζητούν μετάθεση, καθόλου δεν τους απασχολεί η λύση του ζητήματος. Μόλις φύγουν, ούτε που θα ξαναμιλήσουν για μεταθέσεις. Θα αράξουν στην καφετέρια του χωριού και πουν "και τώρα μπορείτε ....".
Το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να διώξει 500 άτομα και να αδειάσει την Αθήνα, παρ' ότι αυτοί δίκαια διαμαρτύρονται για τους προηγούμενους που έφυγαν. Και αν διώξει αυτούς θα έρθουν οι επόμενοι να ζητούν να φύγουν. Ούτε μπορείς να πεις στον άνεργο από την επαρχία "μην έρχεσαι στο Δημόσιο, γιατί δεν θα πάρεις μετάθεση". Θα σου πει "θα τρουπώσω και βλέπουμε τι θα γίνει". Το ίδιο θα σου πει και ο Αθηναίος που πάει στο ΕΚΑΒ Μυτιλήνης.
Έχει προταθεί ένα σύστημα μοριοδότησης, το οποίο πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί για να λυθεί το ζήτημα της δικαιοσύνης στην σειρά προτεραιότητας. Ταυτόχρονα πρέπει να καθοριστούν οι ανάγκες του κάθε παραρτήματος. Αφού όμως καθοριστεί, που θα λειτουργεί Τομείς το κάθε Παράρτημα. Και από που θα προέρχεται το προσωπικό με το οποίο θα στελεχώνονται οι Τομείς (ξέρουν οι Διευθυντές τι εννοώ). Οριστική λύση βέβαια θα δοθεί, μόνο με πλήρη κατάργηση των μεταθέσεων, ώστε όποιος προσλαμβάνεται να το παίρνει απόφαση, πως μόνο μέσω προκήρυξης θα μπορέσει να μετακινηθεί. Γιατί αν το καλοεξετάσουμε, μπορεί να ισχύουν οι μεταθέσεις, αλλά στην πράξη έχουν καταργηθεί. Τουλάχιστον για την πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: