Translate

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Έχω μια ιδέα!

Με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, οι υποδομές της Χώρας μας, έφτασαν στο όριο, εξαντλήθηκαν και λόγω ανεπάρκειάς τους περάσαμε σε καταστάσεις κρίσης.
Στα πολιτισμένα Κράτη, υπάρχουν Σχέδια και Πρωτόκολλα διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων. Δεν έχουν βέβαια σχέδια αντιμετώπισης προσφυγικού κύματος, αλλά οι αντίστοιχες Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, το αντιμετωπίζουν σαν Καταστροφή. Για παράδειγμα, σαν να έπεσαν όλα τα σπίτια στην Μυτιλήνη από σεισμό και να έμειναν οι κάτοικοι στον δρόμο.
Αυτά τα Σχέδια προβλέπουν, ποια Υπηρεσία θα κάνει τι. Που εμπλέκεται η ΕΛΑΣ, που το ΕΚΑΒ, που ο Ερυθρός Σταυρός, που οι Εθελοντικές Οργανώσεις. Όλοι είναι χρήσιμοι, αλλά ο καθένας κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά.
Πως το αντιμετωπίζουμε εμείς; Εμείς έχουμε ιδέες. Ο καθένας έχει την δική του και την θεωρεί καλύτερη από των άλλων, τους οποίους επικρίνει μέσω του πληκτρολογίου. Μπορεί κάποιος να είναι τριάντα χρόνων υπάλληλος και να μην έχει παρακολουθήσει ούτε ένα σεμινάριο στην θητεία του, αλλά έχει μια ιδέα. Μπορεί ο άλλος να είναι τέσσερα χρόνια υπάλληλος και να έχει μια ιδέα. Και όλοι κοινοποιούν την ιδέα τους στο facebook και κατηγορούν τους πάντες, ότι αιτία της κρίσης είναι, η μη εφαρμογή αυτής της ιδέας.
Ο ένας προτείνει να αποσπαστεί προσωπικό του ΕΚΑΒ στα νησιά. Ο άλλος θεωρεί υψηλό το κόστος και αντιπροτείνει μικτά Πληρώματα, Διασωστών του ΕΚΑΒ με Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού. Δεν τους θέλουμε λέει ένας τρίτος επειδή δεν έχουν πτυχίο. Παραλείποντας βέβαια να αναφέρει ότι τα 7/10 των ΕΚΑΒιτών στερούνται πτυχίου. Ένας άλλος θέλει να πάμε, για να πάρουμε την δουλειά από τις ΜΚΟ και να τους κάνουμε να χάσουν τις επιδοτήσεις. Ο επόμενος έχει άλλη ιδέα, να στείλουμε κλιμάκιο του ΕΤΙΚ. Ένας άλλος προτείνει το κλιμάκιο να εγκατασταθεί στο λιμάνι του Πειραιά, όχι για να προσφέρει κάτι, αλλά για να τύχουμε προβολής από τα ΜΜΕ. Αν βάλουμε δύο πουτάνες γυμνόστηθες να οδηγούν ένα ασθενοφόρο, όλα τα κανάλια θα μας παίζουν για μέρες. Ευτυχώς το μυαλό του δεν έφτασε να προτείνει κάτι τέτοιο.
Κανείς από τους έχοντες τόσες λαμπρές ιδέες δεν σκέφτηκε ότι, δεν είναι δουλειά του ΕΚΑΒ να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Δουλειά μας είναι τα επείγοντα, όχι η στέγαση, η σίτιση και η παρηγοριά των προσφύγων. Δεν είναι δουλειά μας ο έλεγχος της υγείας τους, ούτε η μεταφορά τους στο Νοσοκομείο.
Πολλοί βέβαια το κάνουν σκόπιμα. Ψάχνουν να δώσουν ένα ενδιαφέρον στην ζωή τους, να βγουν από την ανία. Να τρέχουν και να ασχολούνται για να λένε ότι κάτι κάνουν. Να πείσουν τον εαυτό τους και τους άλλους ότι κάποιοι είναι. Δυστυχώς με αυτόν τον τρόπο δεν λύνουμε τα προσωπικά μας προβλήματα. Η λύση είναι μία. Για τους άντρες το ποτό και για τις γυναίκες τα ηρεμηστικά!