Translate

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Οι Ρομά, οι γύφτοι και το ΕΚΑΒ.

Δεν θα ασχοληθώ με εθνολογικές, ούτε κοινωνιολογικές μελέτες, γιατί από τη μία είναι δουλειά άλλων ειδικών και από την άλλη τις έχω γραμμένες κανονικά! Έχω βγάλει τα δικά μου συμπεράσματα, τα οποία άμεσα σχετίζονται με την καθημερινότητα της δουλειάς μας.
Είναι γνωστό σε όλους ότι οι γύφτοι διατηρούνται στην σημερινή τους κατάσταση, για έναν και μόνο λόγο. Κάποιοι Βουλευτές και Δήμαρχοι, είτε παίρνουν ψήφους, είτε τρώνε τις Κοινοτικές επιδοτήσεις των γύφτων. Κάνουν τα στραβά μάτια και τους αφήνουν ανεξέλεγκτους, να δημιουργούν γκέτο και να φέρονται όπως γουστάρουν. Να δηλώνουν άνεργοι και να έχουν εκατομμύρια, να μην πληρώνουν εφορία, να εισπράττουν με πλαστά έγγραφα κάθε είδους επιδόματα, να πουλάνε παιδιά, ναρκωτικά, κλεμμένες ύλες, να ληστεύουν, να πυροβολούν και να δέρνουν όποιον θέλουν, να κυκλοφορούν σαράβαλα χωρίς άδεια, δίπλωμα, ασφάλεια, με μαϊμού ΚΤΕΟ. Και αντί να τιμωρούνται, να προστατεύονται από αυτούς που προανέφερα. Έχουν μάλιστα ένα είδος χρυσαυγίτικης νοοτροπίας. Δεν αναγνωρίζουν το Κράτος, αλλά χρησιμοποιούν τις δομές του προς το συμφέρον τους.
Το σωστό θα ήταν, αυτοί που έχουν αναπτύξει αυτή την σχέση μαζί τους, να τους πάρουν σπίτι τους.
Γύφτοι υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη (και όχι μόνον), εμείς μάλιστα είχαμε τους λιγότερους. Τα προηγούμενα χρόνια, μετανάστευσαν στη Χώρα μας όλοι οι γύφτοι της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Αλβανίας. Εδώ βλέπετε είναι ο παράδεισος της ανομίας και της ατιμωρησίας!
Όλες οι Υπηρεσίες έχουν πρόβλημα με τους γύφτους, αλλά κανένα δεν έχει σχέση με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ. Η Αστυνομία δεν μπαίνει στο γκέτο και τους αφήνει να αλληλοσκοτώνονται. Τους αφήνει να εμπορεύονται ναρκωτικά, αφού αυτή είναι η επιθυμία του Κράτους. Στο φινάλε, ο Αστυνομικός δεν κινδυνεύει. Το πολύ - πολύ να του σπάσουν το αυτοκίνητο και αυτό από μακριά, επειδή οπλοφορεί.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση του ΕΚΑΒ; Πηγαίνει το ασθενοφόρο να βοηθήσει και να μεταφέρει τον άρρωστο γύφτο και καταλήγει σπασμένο. Γιατί πρέπει οι συνάδελφοι να υπομένουν τέτοιον εξευτελισμό; Γιατί πρέπει να κάνουν τεμενάδες στον γύφτο, για να γλυτώσουν τον ξυλοδαρμό;
Έχω προσωπική άποψη, όταν μία και μόνη φορά έμπλεξα με γύφτους. Ήταν το 1991, όταν παρέλαβα μία γύφτισσα από τον ΚΥ Μεγάρων για Νοσοκομείο της Αθήνας. Δεν είχε τίποτα, αλλά ο γιατρός το διακόμισε για να φύγει η καυτή πατάτα από τα χέρια του. Ακόμη θυμάμαι τα αγροτικά να τρέχουν μπροστά και πίσω από το ασθενοφόρο, με τους γύφτους να κρέμονται από τα παράθυρα, να μου ουρλιάζουν να βάλω σειρήνα και να με απειλούν ότι μόλις φτάσουμε στο Νοσοκομείο θα με σκοτώσουν. Με έφεραν σε τέτοια ψυχολογική κατάσταση, ώστε σοβαρά σκεφτόμουν να πετάξω κανένα αγροτικό στη θάλασσα του Σκαραμαγκά. Τελικά είπα στο Κέντρο να ειδοποιήσει την Αστυνομία, η οποία ευτυχώς περίμενε στο Νοσοκομείο. Οι γύφτοι βέβαια μεταμορφώθηκαν σε Κινέζους! Την επόμενη φορά, μετά από 3 βδομάδες που μου διαβιβάστηκε ανάλογο περιστατικό, δήλωσα βλάβη και έζησα με τις ενοχές για τον συνάδελφο που έχωσα.
Και τα τελευταία χρόνια στις μοτοσυκλέτες, έχω παρτίδες με τους γύφτους. Δεν ενδίδω στις απαιτήσεις τους και βλέπω πως με κοιτάνε, αλλά δεν μπορούν να κάνουν πολλά, γιατί παίζουν εκτός έδρας.
Εξ αιτίας της εμπειρίας μου δεν μπορώ να μείνω αδιάφορος στο δράμα των συναδέλφων, οι οποίοι εκβιάζονται ψυχολογικά και υπηρεσιακά να μπαίνουν στα γκέτο και να βγαίνουν χτυπημένοι και με το όχημα σπασμένο.
Την λύση δεν μπορεί να την δώσει η Διοίκηση, γιατί είναι διορισμένη από μία Κυβέρνηση η οποία δεν θέλει να δώσει λύση. Την λύση θα την δώσει το συνδικαλιστικό μας όργανο. Και λύση δεν είναι να κάνουμε μήνυση στους γύφτους. Την οριστική λύση θα δώσει η ανάδειξη του προβλήματος και των ιδιαιτεροτήτων που αφορούν στο ΕΚΑΒ, ώστε να υποχρεωθεί η Κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Να πιεστούν οι συμπαραστάτες τους και οι λαλίστατες σε άλλες περιπτώσεις οργανώσεις των γύφτων.
Μήπως οι υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές, έχουν κάποια άλλη πρόταση να συζητήσουμε, ή δεν τους αφορά επειδή εργάζονται σε περιοχές χωρίς γύφτους;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ!