Translate

Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΚΑΒ.

Ενθουσιασμός επικράτησε σε μεγάλο ποσοστό συναδέλφων, σχετικά με την αναφερόμενη ερώτηση. Έχει αναρτηθεί παντού, σας την παρουσιάζω όπως αναδημοσιεύτηκε στο ΕΚΑΒnews:
Κατ' αρχήν είναι πολύ καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη από τις προηγούμενες, για τις οποίες αναρωτιόμουν, από ποιον χαζό πήραν τα στοιχεία και ποιος άσχετος τις έγραψε.
Ξεκινάει αναφέροντας τον σκοπό του ΕΚΑΒ και, ω τι έκπληξη, για πρώτη φορά επισημαίνεται ο συντονιστικός του ρόλος. Επειδή ο συντονιστικός ρόλος του ΕΚΑΒ αναφέρεται σε δύο παραγράφους και για να μην πω τίποτα πιο βαρύ και στεναχωρήσω φίλους μου, θα περιοριστώ μόνο σ' αυτό: Αυτός ο ρόλος υπάρχει για κάποιους οι οποίοι προσλήφθηκαν για άλλο λόγο και κατάφεραν να κάθονται στο γραφείο, να κοστίζουν στο ΕΚΑΒ 5000€ έκαστος και να παίζουν τρίλιζα στον υπολογιστή.
Το ΕΚΑΒ λοιπόν, για να το ξεκαθαρίσουμε, δεν έχει καμιά δουλειά στον συντονισμό υγειονομικών υπηρεσιών. Μπορεί να το κάνει άλλος, με πολύ μικρότερο κόστος και το προσωπικό του ΕΚΑΒ να βγει στο δρόμο να σώσει κανέναν άνθρωπο. Αν αντέχουν βέβαια να αντικαταστήσουν το κοστούμι με στολή.
Από τον συντονισμό τώρα και εντελώς ξαφνικά, πηδάει στην Πυροσβεστική Απειλή. Και τέτοια την θεωρεί εξ ορισμού. Αν όμως ρωτούσες τους ερωτώντες, για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Αμερικανικές EMS, οι οποίες ανήκουν στην Πυροσβεστική, τι θα είχαν να απαντήσουν; Προφανώς κάτι για τον ρόλο της CIA στη Νικαράγουα.
Πολύ κακό πράγμα είναι και η εκπαίδευση των Πυροσβεστών στις πρώτες βοήθειες, από το οποίο ηλιθίως εξάγεται το συμπέρασμα ότι θα υποκαταστήσουν το ΕΚΑΒ. Γιατί τέτοια μαθήματα κάνουν και οι εθελοντές και οι νοσηλευτές και οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί και οι αεροπόροι. Πρόκειται κι αυτοί να υποκαταστήσουν το ΕΚΑΒ; Επειδή βγήκε ένας αμόρφωτος συνδικαλιστής πυροσβέστης και το κατήγγειλε, ο ΣΥΡΙΖΑ το υιοθέτησε αμέσως ως επιχείρημα, επειδή έτσι τον βόλευε.
Ίσως μας βολεύει κι εμάς να έχουμε το μονοπώλιο στην γνώση πρώτων βοηθειών και είμαστε μάλιστα πρόθυμοι να θυσιάσουμε την ζωή των παιδιών μας, αν πέσουν στα χέρια του ανεκπαίδευτου πυροσβέστη. Και αν όχι του δικού μας, τουλάχιστον το παιδί του συναδέλφου, ελπίζοντας ότι θα είναι πιο άτυχος από μας.
Και συνεχίζουν με το κλείσιμο των παραρτημάτων του ΕΚΑΒ, ενέργεια η οποία ενοχλεί και πολλούς συναδέλφους μας. Κανείς όμως δεν αναφέρεται στην ουσία: Τι σημαίνει κλείσιμο παραρτημάτων; Κλείσιμο ασθενοφόρων, ή κλείσιμο γραφείων, αποθηκών, εγκαταστάσεων και γενικά υποδομών όπου απασχολούνται λαμόγια;
Και συνεχίζει η εισαγωγή της ερώτησης, με οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει. Μα είναι απλό: πρέπει να γίνουν προσλήψεις, όλοι αυτό θέλουν και όλοι αυτό προτείνουν. Πόσες προσλήψεις δεν λέει κανείς, γιατί κανείς δεν κάθισε να ασχοληθεί για να καθορίσει πόσους χρειαζόμαστε. Αυτό θα ήταν βλέπετε, το μεγαλύτερο πλήγμα στον άρρωστο συνδικαλισμό, καταργώντας τις υποσχέσεις προσλήψεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων κλπ.
Και βάζω στοίχημα με όποιον θέλει. Αν αύριο το ΕΚΑΒ προσλάβει 2500 άτομα, μεθαύριο θα έχει ελλείψεις. Γιατί αυτό που του λείπει δεν είναι το προσωπικό, αλλά η σωστή εκμετάλλευση των ανθρώπινων πόρων, των μέσων και υλικών που διαθέτει και το σχέδιο δομής και δράσης.
Εγώ θα το κλείσω με μία ερώτηση: Έχει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση για την Επείγουσα Προνοσοκομειακή Φροντίδα, τις Υπηρεσίες Ασθενοφόρων, τις Αεροδιακομιδές, τον Οργανισμό του ΕΚΑΒ; Σε ποιο Κράτος την έχει δει να εφαρμόζεται; Πόσο κοστίζει; Με ποιον τρόπο μπορεί να εφαρμοστεί στην Χώρα μας;
Αν έχει να μας την παρουσιάζει για να τοποθετηθούμε και να την κρίνουμε. Όπως κρίνουμε την σημερινή κατάσταση για την οποία ευθύνονται το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Με ένα ΕΚΑΒ, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στον σκοπό ίδρυσής του, με ανεπαρκές προσωπικό, με δείκτη απόδοσης κάτω από το 50%, με Οργανισμό υπηρεσίας του Δημοσίου της δεκαετίας το '70, με δραστηριότητες που δεν είναι δικές του και πολλά άλλα.
Προτάσεις άριστες για το ΕΚΑΒ, έχουν στελέχη όλων των Κομμάτων, αλλά καμία δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί κανείς δεν θέλει να θιγούν τα κακώς κείμενα αφού αυτό οδηγεί σε απώλειες ψήφων. Τις ψήφους τις φέρνει ο λαϊκισμός και η παροχολογία.
Σύντροφοι, είστε σε καλό δρόμο. Άντε και Κυβέρνηση.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

σε μια επαρχιακη πολλοι το εκαβ εχει 30 ατομα.το νοσοκομειο 4 ατομα.το εκαβ τα κανει ολα.ακομα και τα εξιτηρια ασθενων σε αθηνα και αλλες πολεις.ακομα και εξετασεις νοσηλευομενων ασθενων σε αθηνα..κλπ.ζητα ομως πολλες φορες την συνδρομη των νοσοκομειακων οδηγων στα εκτακτα περιστατικα μονο,και στα μακρινα.στα εκτος πολης δηλαδη.ποτε δεν ζητα βοηθεια σε εξιτηρια...ή σε ενα (καλο!!!) εξιτηριο σε αλλη πολη!!!!
ειναι λογικο;
η απαντηση του νυν υπουργου υγειας σε προσφατη επερωτηση βουλευτη ειναι η εξης:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 66 παρ. 15 του Ν. 3984/11, τα Νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας υποχρεούνται να διαθέτουν υπό τη συντονιστική αρμοδιότητα του ΕΚΑΒ τα ασθενοφόρα αυτοκίνητά τους, ενώ οι οδηγοί, τα πληρώματα ασθενοφόρων και το λοιπό προσωπικό που τα στελεχώνει θα εκπαιδεύονται από το ΕΚΑΒ. Για το θέμα αυτό έχει σταλεί και το αριθμ. Υ4δ/12019/22-2-2013 έγγραφο του Υπουργείου μας με οδηγίες και λεπτομέρειες ως προς την εφαρμογή της ως άνω διάταξης.
Βάσει των ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι, τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα εφόσον διαθέτουν ασθενοφόρα αυτοκίνητα, υποχρεούνται να προγραμματίσουν την εκπαίδευση του προσωπικού που τα στελεχώνει από το ΕΚΑΒ και να τα διαθέτουν για την πραγματοποίηση προγραμματισμένων μετακινήσεων, διακίνηση χρόνιων περιστατικών, εξιτηρίων κ.λ.π. υπό την συντονιστική αρμοδιότητα του.
θα ηθελα να ακουσω γνωμες

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Όταν δεν υπάρχει Σύστημα, προσπαθείς με μπαλώματα.
Σε όλον τον Κόσμο το ΕΚΑΒ κάνει επείγοντα. Το ποιος κάνει τα υπόλοιπα, δηλαδή εξιτήρια - εισιτήρια, διακομιδές υγειονομικές και κοινωνικές, διαφέρει από Κράτος σε Κράτος.
Το Υπουργείο δεν ξέρει την δουλειά μας και υπογράφει αποφάσεις που του υπαγορεύουν οι "ειδικοί".