Translate

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Τέλος (;) για την Κινητή Μονάδα ΟΚΑΝΑ

Το κουβέντιαζαν κανέναν χρόνο τώρα και τελικά έγινε. Αποφασίστηκε το κλείσιμο της Μονάδας, μαζί με άλλες περικοπές στον Οργανισμό. Πιθανώς δικαιολογημένα για τον ΟΚΑΝΑ, αφού συντηρούσαν ένα τρακτέρ που όργωνε ξένα χωράφια. Δεν χάνουν κάτι, αφού η δουλειά θα γίνεται από τα μέσα του ΕΚΑΒ. Ασθενοφόρα, μοτοσυκλέτες, ιατρικό όχημα. Χάνουν βέβαια την διαφήμιση!
Δεκάδες σχόλια ανέβηκαν από συναδέλφους στο facebook. Τα περισσότερα συγκινητικά, αναφορικά προς το τέλος εποχής για το όχημα που υπηρέτησε ηρωικά στις τάξεις μας.
Πριν μας πάρουν τα κλάματα, ας δούμε τι ήταν αυτό το όχημα για το ΕΚΑΒ και τα Πληρώματα. Τι ήταν για τον καθέναν μας ξεχωριστά και ας αφήσουμε τις υποκρισίες.
Για το ΕΚΑΒ, ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Του το φόρτωσαν, δεν μπορούσε να πει όχι, το κράτησε. Αν ήταν δικό του, θα το είχε κλείσει, ή θα δούλευε χωρίς γιατρούς, γιατί ως γνωστόν, αν οι γιατροί της ΟΚΑΝΑ ήταν μόνιμοι θα είχαν πάρει προαγωγή και θα πήγαιναν στο γραφείο.
Για τους συναδέλφους ήταν Μονάδα Ανεπιθύμητων, ή αν θέλετε Μονάδα Νέων. Κανείς δεν ήθελε να δουλεύει εκεί. Ή θα ήσουν τιμωρία στην Ομόνοια, ή θα ήσουν νέος υπάλληλος και θα πήγαινες εκεί, αφού δεν μπορούσες να φέρεις αντίρρηση. Κι αυτό μέχρι να βρεις την άκρη και να την κάνεις. Έχει λοιπόν συναισθηματική αξία για όσους συναδέλφους, κυρίως από την επαρχία, ξεκίνησαν την θητεία τους εκεί, δούλεψαν μερικά χρόνια (ή μήνες, ανάλογα με το βύσμα), πήραν την μετάθεσή τους και δεν ξανακοίταξαν πίσω. Για να έρθουν οι επόμενες σειρές, κοκ...
Ιδιαίτερη σημασία έχει, για τους συναδέλφους που υπηρετούν στα ασθενοφόρα της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου. Νοιώθουν περισσότερη ασφάλεια, ξέροντας ότι υπάρχει Κ.Μ. κοντά τους και μπορούν σε σύντομο διάστημα να έχουν ιατρική συνδρομή. Ακόμη και για να διαπιστώσει έναν θάνατο και να ξεφορτωθούν τους περίεργους συγγενείς. Βέβαια, αν το ΕΚΑΒ φρόντιζε να τους βγάλει στο δρόμο, με την κατάλληλη εκπαίδευση και την κατάλληλη κάλυψη, δεν θα ένοιωθαν καμία ανασφάλεια και δεν θα χρειάζονταν καμία ιατρική ενίσχυση και σε κανένα περιστατικό. Τα λέμε συνέχεια αυτά.
Ιδιαίτερη σημασία είχε και για το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ. Ήταν ένα πολυεργαλείο και μακάρι να είχαν κι άλλα και σε άλλες περιοχές.
Για να καταλήξουμε λοιπόν και να μην επεκταθούμε σε θεωρίες.
Είναι γελοίο να υπάρχει μία Κινητή Μονάδα, για μία ασθένεια. Σκεφτείτε να βγάλουμε άλλη μία για πολυτραυματίες, άλλη για εγκεφαλικά, άλλη για ανευρύσματα, άλλη για γέννες, άλλη για ανακοπές, κοκ..
Είναι μέρος μιας θεατρικής παράστασης όλων των κυβερνήσεων, με τίτλο "κοιτάτε κόσμε τι κάνουμε εμείς για τους χρήστες". Απολύτως τίποτα θα έλεγα εγώ και όσοι συνάδελφοι γνωρίζουμε την πραγματικότητα της Ομόνοιας. Απολύτως τίποτα θα έλεγαν και όσοι πολίτες ζουν ή εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί είναι οι έμποροι και πουλάνε δημοσίως. Εκεί υποχρεωτικά θα είναι και οι χρήστες. Οι οποίοι "πίνουν" ότι βρουν μπροστά τους, πέφτουν σε κώμα και μετά τρέχει η Μονάδα ΟΚΑΝΑ, για να μην χάσει τον πελάτη ο έμπορος. Εντάξει είμαι υπερβολικός, αλλά αν ήθελε το Κράτος να κάνει κάτι, θα έπαιρνε άλλα μέτρα (προληπτικά) και δεν θα έτρεχε μετά να μαζέψει τις συνέπειες.
Και επειδή όπως είπα, όλα είναι θέατρο και οι παραστάσεις πρέπει να συνεχιστούν, δεν γίνεται να διώξεις τον πρωταγωνιστή. Κάποιος τρόπος θα βρεθεί, φτηνότερος και η Μονάδα θα ξαναλειτουργήσει. Εδώ θα είμαστε και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Και θα είναι ξεκάθαρο τότε, ποια είναι η σημασία της Μονάδας για το ΕΚΑΒ, ποια για τον ΟΚΑΝΑ και ποια για την Κυβέρνηση.
Για τα Πληρώματα θα είναι πάντα Τομέας Ανεπιθύμητων!

Δεν υπάρχουν σχόλια: