Translate

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΕΚΑΒ και Τουρισμός


Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία μιας χώρας που κατάντησε να καταναλώνει, χωρίς να παράγει το παραμικρό. Όλοι τον τουρισμό περιμένουν, ως μάνα εξ ουρανού. Από τον πλανόδιο μέχρι τον Πρωθυπουργό.
Αυτό που για τους υπόλοιπους είναι ευλογία Θεού, για το ΕΚΑΒ είναι εφιάλτης. Δεκάδες νησιά, με πληθυσμό 5 - 10 χιλιάδες κόσμο, το καλοκαίρι μαζεύουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες. Και είτε έχουν ένα ασθενοφόρο, είτε δύο, είτε τρία, ο τουρίστας περιμένει με τις ώρες στην άσφαλτο.

Στη συνείδηση του κόσμου, ασθενοφόρο = ΕΚΑΒ (κακώς κατά την γνώμη μου), οπότε προς τα κει στρέφονται τα βέλη οποιουδήποτε θελήσει να διαμαρτυρηθεί γι' αυτήν την κατάσταση. Προς τα κει και τα βέλη των συνδικαλιστών της Β. Ελλάδας και αναφέρομαι σε επιστολή της ΠΟΠ ΕΚΑΒ (www.popekab.gr), με την οποία ενημερώνει μέχρι και τις εισαγγελικές αρχές, για τις ελλείψεις στην Χαλκιδική. Για να καταλήξει ζητώντας ενίσχυση της Χαλκιδικής, αναφέροντας πως τους καλοκαιρινούς μήνες, ο πληθυσμός φτάνει το εκατομμύριο.
Επειδή οι συνάδελφοι δεν μας εξηγούν πως εννοούν την ενίσχυση, κάνω δικούς μου υπολογισμούς. Χρειάζονται 10 ασθενοφόρα το καλοκαίρι στην Χαλκιδική. Εύκολα λοιπόν παίρνεται μια απόφαση και προσλαμβάνονται 200 άτομα. Και για 4 μήνες όλα καλά. Μόλις φύγουν οι τουρίστες, ο πληθυσμός πέφτει στις 100 χιλιάδες. Τι θα κάνουν τον Χειμώνα οι συνάδελφοι; Πως θα σκοτώνουν την ώρα τους; Θα παίζουν μακριά γαϊδούρα, ή θα κατέβουν στον Άθω να μονάσουν; Ή θα δεχτούν να υπογράψουν σύμβαση κατά την πρόσληψη, ότι τον Χειμώνα θα έρχονται να δουλεύουν στην Ομόνοια; Και όχι μόνο αυτοί, αλλά και άλλοι από την Ρόδο, την Κρήτη, την Ζάκυνθο κλπ.
Τι κάνει μέχρι σήμερα το ΕΚΑΒ; Ότι όλοι οι Έλληνες, τουρισμό! Φεύγουν Πληρώματα από την Αθήνα και πάνε να καλύψουν κάποιο νησί. Άλλοι για 20 μέρες, άλλοι για 40, άλλοι για τρεις μήνες, μέχρι και 3 χρόνια έχουν μείνει κάποιοι.
Μένουν πίσω οι άδειες, γεμίζουν ρεπό, πληρώνει το ΕΚΑΒ τεράστια ποσά σε εκτός έδρας και μετακινήσεις, ανθρώπων και οχημάτων. Και πάλι δουλειά δεν γίνεται, γιατί κάποιοι τουριστικοί προορισμοί μένουν ακάλυπτοι.
Συμπέρασμα:
Από τον τουρισμό, όλοι βγάζουν χρήματα και το ΕΚΑΒ χάνει.
Ερώτημα:
Αυτοί που βγάζουν χρήματα, δεν ενδιαφέρονται για την ασφάλεια του τουρίστα; Δεν θέλουν να ξανάρθει; Οι Δήμοι βγάζουν τεράστια ποσά, δίνοντας άδεια για κατάληψη πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων από τους επιχειρηματίες. Ας βάλουν επιπλέον 1 ευρώ την καρέκλα και θα μαζέψουν εκατομμύρια. Ας αγοράσουν ασθενοφόρα και ας προσλάβουν όσους Διασώστες θέλουν με 5μηνη σύμβαση. Τόσοι συνάδελφοί μας είναι άνεργοι. Και το ΕΚΑΒ να μοριοδοτήσει την εργασία τους στα Δημοτικά ασθενοφόρα, αντί να υποχρεώνει τους απόφοιτους του ΙΕΚ να εργάζονται σε ιδιωτικά.
Άλλη λύση, πιο δωρεάν.
Οι κάτοικοι των τουριστικών περιοχών να λειτουργήσουν Εθελοντικά Ασθενοφόρα. Το ΕΚΑΒ ευχαρίστως θα τους παρέχει τεχνογνωσία και θα τους εκπαιδεύσει. Δεν θα αναφερθώ βέβαια σε επιμέρους σχεδιασμούς, για το ποιον ρόλο πρέπει να έχει το ΕΚΑΒ, ποιος πρέπει να κάνει τις διανοσοκομειακές διακομιδές και άλλα, για τα οποία έχω ξαναγράψει.
Γιατί λοιπόν τα γράφω αυτά, αφού είναι γνωστά σε όλους και αφού όλοι γνωρίζουν ότι έτσι γίνεται σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο; Έτσι, γιατί όπως ξέρετε από χρόνια, μ' αρέσει να γίνομαι κακός. Και περισσότερο μ' αρέσει που όλοι διαφωνούν.
Οι κάτοικοι των τουριστικών περιοχών, θέλουν να παίρνουν, όχι να δίνουν. Θέλουν να κλέβουν τον ΦΠΑ και να απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό.
Οι Δήμαρχοι δεν το συζητούν καν. Αν τους έδινε λεφτά το Κράτος για καμιά πρόσληψη, ή για καμιά προμήθεια, τότε μάλιστα.
Οι συνδικαλιστές, κολλημένο γραμμόφωνο με δίσκο του '74. Φέρτε καινούργια ασθενοφόρα, πάρτε χιλιάδες υπαλλήλους και αφήστε μας να παίζουμε με τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις για να είμαστε δημοφιλείς.
Ούτε οι συνάδελφοί μου συμφωνούν. "Άσε ρε συ να πάμε σε κανένα νησί το καλοκαίρι, να πάρουμε κανένα φράγκο. Κρίση έχουμε".
Κρίση έχουμε. Γιατί άραγε;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας τις απόψεις σας θα ήθελα και εγώ να ρωτήσω κάτι.
Γιατί το ΕΚΑΒ το οποίο είναι ο κύριος φορέας προνοσοκομειακής φροντίδας, δεν κάνει 8μηνες συμβάσεις σε νησιά και περιοχές
(π.χ. Ρόδο -Κέρκυρα –Χαλκιδική- Κρήτη - Κυκλάδες ) που έχουν υπε-αυξημένες ανάγκες κατά την τουριστική περίοδο από Μάρτιο έως Οκτώβριο όπως έκανε παλιά η πυροσβεστική με τους εποχικούς? Και αυτοί δεν είχαν ούτε την κατάλληλη κατάρτιση ενώ εδώ υπάρχουν πιστοποιημένοι και άνεργοι.
Θέλεις να δουλέψεις σε αυτό που αγαπάς , σε αυτό που σπούδασες? Θέλεις προϋπηρεσία? Θέλεις μοριοδότηση? Πήγαινε εκεί που πραγματικά χρειάζεσαι. Όποιος θέλει ας πάει με το ανάλογο τίμημα και τις ανάλογες συνθήκες (μισθό- ωράριο – κούραση- συναισθήματα). Πόσα ασθενοφόρα των νοσοκομείων και των Κ.Υ. παραμένουν στο προαύλιο ακίνητα γιατί δεν έχουν προσωπικό ? Και πόσα ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά με την όλη κατάσταση στον χώρο? Για πόσο θα χάνονται ζωές? Για πόσο ακόμη θα πληρώνουμε για θεραπείες και αποκαταστάσεις? Για πόσο ακόμη θα γινόμαστε ρεζίλι? Για πόσο…
Να βγει ένα κονδύλι και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς Περιφέρεια –Δήμους –Επιμελητήρια – Παραρτήματα ΕΚΑΒ ( όπως κάνουν και με τους ναυαγοσώστες αλλά και με διάφορους άλλους εποχικούς) να δοθεί γιαυτό το σκοπό. Γιατί να αρχίσουν τα περί ¨εθελοντών¨ και ¨εκπαιδεύσεων¨ όταν υπάρχουν απόφοιτοι - εκπαιδευμένοι που με ελάχιστο ¨φρεσκάρισμα¨ , θέλω να πιστεύω, θα αποδώσουν εξ αρχής?
Άλλο ο εθελοντής και άλλο ο επαγγελματίας. Θέλουμε να φτάσουμε να βλέπουμε να οδηγούν ασθενοφόρα άνθρωποι που τους αρέσει μόνο η ταχύτητα και ο ήχος της σειρήνας και που έχουν κάνει ¨υπέρ-εντατικά μαθήματα¨? Τότε γιατί υπάρχουν ακόμη οι σχολές? Να τις κλείσουν αφού δεν προσφέρουν κάτι , έστω και ελάχιστο , και με σεμινάρια το ΕΚΑΒ να παρέχει τεχνογνωσία . Και για να μην ξεχνιόμαστε, πόσοι βουλευτές –περιφερειάρχες-δήμαρχοι και υπόλοιποι ιθύνοντες γνωρίζουν για τις σχολές και για τους απόφοιτούς των? Και ότι δεν είμαστε τραυματιοφορείς ούτε οδηγοί ? Όταν τους συμφέρει μας αντιμετωπίζουν ως διασώστες-πληρώματα και όταν γινόμαστε οι ¨κακοί¨ και διεκδικούμε για το γενικό καλό μας απαξιώνουν και υπόσχονται.
Τουλάχιστον αφού δεν γίνονται μόνιμες προσλήψεις ας γίνουν εποχικές. Και δεν θέλω να πούνε κάποιοι ότι έτσι δεν θα βγει ποτέ προκήρυξη , γιατί αν περιμένουν τα ελάχιστα άτομα της προκήρυξης κάθε 5 χρόνια νομίζω θα βγούνε χαμένοι, και σε χρόνο και σε χρήμα(μόνιμοι και αναμένοντες). Και πιστεύω πως πρέπει να πάψει να γίνεται αυτοσκοπός και μεθόδευση από κάποιους ο διορισμός στο δημόσιο και οπουδήποτε αλλού (ΕΚΑΒ - Κ.Υ. – Νοσοκομεία ) χωρίς εργασιακή εμπειρία στο χώρο , με μόνο τις ξένες γλώσσες, το τεστ δεξιοτήτων , την εντοπιότητα. Τέλος σε αυτά! Ο τολμών νικά! Υπάρχει δυναμικό έτοιμο για εργασία στον χώρο και δεν χωρά συμβιβασμούς , ημίμετρα και μεθοδεύσεις για τα άτομα αυτά.
Μην ξεχνάμε όμως ότι αλλού γίνονται προσλήψεις και ικανοποιούνται πολλά όταν τα διεκδικούν (Αστυνομία- Ειδικοί φρουροί –Λιμενικό – Πυροσβεστική 5ετούς -Ναυαγοσώστες) και μόνο στο ΕΚΑΒ δεν γίνονται. Γιατί άραγε ?Τί φταίει?
Τελειώνοντας ,αν και θέλω να γράψω και άλλα ,πιστεύω ότι πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν και να αλλάξουν κατόπιν σχεδιασμού , αποφασιστικότητας -με τα σωστά επιχειρήματα και από σωστούς ανθρώπους που δεν θα βάλουν το συμφέρον τους πάνω από όλα. Πρέπει να υπάρξει πίεση τόσο εξωτερική (άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς-Δήμοι ) όσο και εσωτερική (Ομοσπονδία, συνδικάτα, σωματεία και όπως αλλιώς είναι) και όχι μόνο αποκλειστικά για το συντεχνιακό –σωματειακό καλό , αλλά για ολόκληρο το σύνολο. Το ξέρω ότι θα πείτε πολύ ουτοπικό , αλλά πρέπει να ονειρευόμαστε και λίγο για να βγαίνουμε από τα πολύχρονα κλισέ που είμαστε μπλοκαρισμένοι.
Σας ευχαριστώ για τον χώρο που μου δώσατε να εκφράσω τις απόψεις μου και φυσικά «κάθε άποψη σεβαστή αλλά όχι και αποδεκτή».
Ευελπιστώ ότι τελικά οι πολλές δικές σας και έμπειρες φωνές στο χώρο θα ακουστούν και θα αποτελέσουν έστω και τώρα ένα ξεκίνημα για το καλύτερο όλων μας.

Ευχαριστώ

Χ.Β
Διασώστης-Πλήρωμα ασθενοφόρου σε ΝΠΙΔ
xb1973@hotmail.com

Ανώνυμος είπε...

Οι πολιτισμενες κοινωνιες, ακομα και αυτές που το κρατος τους παρεχει εξαιρετικες υπηρεσιες επειγουσας προνοσοκομειακης φροντιδας συχνα κινητοποιουνται για να δημιουργησουν υπηρεσιες και οργανωσεις που συμπληρωνουν τις κρατικες ειτε με την μορφη εθελοντικων υπηρεσιων, ειτε με την μορφη μη κερδοσκοπικων οργανωσεων και ιδρυματων που στηριζονται οικονομικα από τις τοπικες κοινωνιες.

Τα εθελοντικα πυροσβεστικα σωματα είναι θεσμος παγκοσμιως , το ιδιο και οι εθελοντικες υπηρεσιες ασθενοφορων, και δεν μιλαω για ατζεμ πυροσβεστες/διασωστες που κανουν το κομματι τους για να ριξουν καμμια γκομενα με τη στολη ή για να μαζεψουν μορια να μπουν στο δημοσιο, αλλα αριστα εκπαιδευμενους ανθρωπους που μπαινουν στα ισια στην φωτια ή το τροχαιο για να βοηθησουν τον συνανθρωπο τους

Πολλες κοινοτητες ανα τον κοσμο διατηρουν από μονες τους μεχρι και ελικοπτερα σε ρολο Air Ambulance, πρωτογενων διακομιδων και Ερευνας διασωσης που δουλευουν ταυτοχρονα με και ενταγμενα στο σχεδιασμο της υπαρχουσας κρατικης υπηρεσιας ασθενοφορων/Ερευνας διασωσης και επικουρουν οπου και όταν χρειαζεται.

Οι τοπικες κοινωνιες πολλων νησιων/τουριστικων περιοχων και οι επιχειρηματιες που δραστηριοποιουνται σε αυτες θα μπορουσαν καλιστα να εχουν οργανωσει τετοιες υπηρεσιες που θα συμπληρωναν τα υπαρχουσα κρατικες μεσα προς ωφελος των πολιτων. Καποιοι το εχουν κανει, οι περισσοτεροι ομως αρκουνται στο να καρπωνονται τα κερδη, συχνα να κλεβουν το κρατος και να φωναζουν καθε φορα που το κρατος αδυνατει να καλυψει τις αναγκες τους

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα και απο μενα

Διαβαζοντας το κειμενο για το οποιο δεν σου κρυβω, συμφωνω σε πολλα σημεια, ξεκινησα να γραψω με σκοπο να προσθεσω και αλλα μικρα πραγματακια κοντα σε αυτα που εγραψες και συ Κυριακο. Μεχρι που θυμηθηκα κατι. Το αρθρο που ειχε γραφτει περυσι για τις μηχανες του τμηματος που εσυ ηγεισαι, που πηγαν στη Ροδο! Εδω ειναι και το link: http://www.grafida.net/el/index.php?itemID=1&view=1&pageID=14875
Δεν ξερω, διορθωσε με, αλλα ειναι η δευτερη φορα απο τα κειμενα σου οτι εξαπατουμαι. Η πρωτη ειναι τα επικριτικα σχολια σχετικα με τα πληρωματα ασθενοφορων και τις θηκες του καφε στα ταμπλω, την ιδια στιγμη που τα πληρωματα των μηχανων εχουν επιννοησει πολυ καλυτερες! Τωρα ΕΚΑΒ και τουρισμος αλλα να σου και η μηχανες τσοντα!
Ξανατονιζω.Διορθωσε με. Aλλα ακομα και αν διαφωνουσες με το να κανει και η μηχανη τουρισμο στη Ροδο, θεωρω οτι ως προισταμενος του τμηματος θα επρεπε να το αποτρεψεις, ωστε να μπορεις να γραψεις αυτο το σχολιο σημερα...

Παντα φιλικα
Arxi Diaswstis

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Περίμενα από σένα ένα σχόλιο, το οποίο να ωφελεί την εξέλιξη του θέματος. Γράψε λοιπόν που συμφωνείς, που διαφωνείς και αν έχεις κάνε και προτάσεις.
Σ' αυτά που γράφεις, έχω απαντήσει πολλές φορές. Πάμε άλλη μία. Σε ένα λάθος στημένο σύστημα, κανένα Τμήμα δεν ξεχωρίζει. Οι αεροδιακομιδές υπάρχουν για πολιτικούς λόγους.
Οι Κ. Μονάδες είναι Τμήμα - φάντασμα. Το ΕΤΙΚ υπάρχει στα χαρτιά.
Η δημιουργία του τμήματος Μηχανών προτάθηκε συνοδευόμενη με οικονομοτεχνική μελέτη. Κανένας δεν έδωσε σημασία σ' αυτό. Το τμήμα δημιουργήθηκε για να καλύψει τα κενά των ασθενοφόρων και επειδή μας έκραζαν στα κανάλια, μέρα παρά μέρα.
Όσο για μένα, θα έπρεπε να ξέρεις ότι έχω την επιχειρησιακή ευθύνη του Τμήματος και τίποτα παραπάνω. Αν αύριο η Διοίκηση αποφασίσει να βάλει πάνω στις μηχανές, γυμνόστηθες Ρωσίδες να κάνουν σούζες στην Σταδίου, επειδή θα παίζει στα κανάλια, εγώ το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να παραιτηθώ.
Άλλοι καθορίζουν την πολιτική του ΕΚΑΒ. Και οι συνάδελφοι εν μέρει, με την αδιαφορία τους.