Translate

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Για μια χούφτα ευρώ

Εδώ και ένα εξάμηνο, όλα τα οικονομικά πλάνα μας, είχαν κοινό παρονομαστή. Το επίδομα στολής. Άντε και τις ώρες Δεκεμβρίου. Μόλις η καταβολή τους πήγε μερικές μέρες πίσω, άρχισαν οι επαναστατικές κραυγές. Το γεγονός ότι μέσα σε δύο χρόνια έχουμε χάσει το 50% του εισοδήματός μας, το έχουμε κάνει εύκολα γαργάρα, γιατί η ενοχή έχει περάσει στο DNA του Δημόσιου Υπάλληλου. Γνωρίζαμε υποσυνείδητα ότι "μαζί τα φάγαμε", οπότε κάνουμε την πάπια τουλάχιστον να κρατήσουμε την δουλειά μας βρε αδερφέ.
Τα χρήματα κόλλησαν στην γραφειοκρατία, αλλά ξεχνάμε ότι έτσι δουλεύει το Δημόσιο 40 χρόνια τώρα. Όπως δουλεύει το ΕΚΑΒ, έτσι δουλεύουν και οι άλλοι. Πρώτα φροντίζουν την πάρτη τους και μετά τον πολίτη.
Βέβαια εμείς έχουμε ένα επιπλέον πρόβλημα. Όχι μόνο δεν μας πληρώνουν, αλλά μας βάζουν και κοριούς στα οχήματα και θα μας υποχρεώσουν να δουλεύουμε. Και όχι μόνον αυτό. Ούτε καύσιμα θα μπορούμε να κλέβουμε, ούτε πειρατείες με κλειστά ασθενοφόρα, ούτε μαύρα περιστατικά, ούτε μαύρες βάρδιες. Σε λίγο θα μας κόψουν και τα μαϊμού εκτός έδρας. Πως θα πηγαινοέρχεσαι αυθημερόν και θα χρεώνεις ξενοδοχείο στο ΕΚΑΒ, με τον κοριό στο ασθενοφόρο; Έ, αυτό λοιπόν παραπάει. Εντάξει οι περικοπές και οι καθυστερήσεις πληρωμών. Τουλάχιστον να μας άφηναν να κάνουμε τα δικά μας.
Πάμε λοιπόν να επαναστατήσουμε. Φταίει βέβαια και το Σωματείο που δεν κουνιέται. Που δεν βγαίνει μπροστά να κάνει καμιά επίσχεση εργασίας. Θα έχει την στήριξη όλων μας. Ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι, τουλάχιστον είκοσι θα μαζευτούμε.
Είκοσι άτομα συνάδελφοι, μαζεύονται κάθε μέρα στο προαύλιο του ΕΚΑΒ όταν φέρνουν το ασθενοφόρο για σέρβις. Το γραφείο του Σωματείου είναι ανοιχτό από το πρωί και έχει και δροσιά. Ούτε ένας δεν μπαίνει μέσα. Όχι να πει καλημέρα. Να δροσιστεί. Προτιμούν οι συνάδελφοι να κάθονται στο καύσωνα. Και το μεσημέρι γυρίζουν σπίτι και ρωτάνε στο facebook "τι γίνεται με τις ώρες;". Θα μπορούσαν να το ξέρουν από το πρωί, ρωτώντας τον Πρόεδρο, ή τον Γραμματέα. Και οι πληροφορίες να είναι έγκυρες και όχι τα ηλίθια σχόλια που γράφει ο κάθε πονηρός.
Το σημερινό Σωματείο είναι το καλύτερο που είχαμε ποτέ, για ένα λόγο. Η πλειοψηφία των μελών του έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία όλων σε έναν σκοπό. Να αλλάξουμε για να μην βουλιάξουμε.
Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι, οι οποίοι επιμένουν. Ακόμη και στον ύπνο τους παραμιλάνε το ποίημα του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας και δωρεάν υγείας και των εκατοντάδων προσλήψεων. Τους ρωτάς για την αλλαγή του Οργανισμού, σου απαντούν για τα αντιλαϊκά μέτρα της Κυβέρνησης. Τους ρωτάς για την αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού, σου απαντούν για τα ξένα και ντόπια συμφέροντα. Και μετά βγαίνουν στην αυλή και φωνάζουν συνθήματα. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, θα ζήσουμε και μ' αυτούς.
Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε επανάσταση. Για τους ίδιους λόγους που η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει επαναδιαπραγμάτευση. Μας ζητούν οι Ευρωπαίοι να αλλάξουμε. Να φτιάξουμε το Κράτος, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή. Και όταν τα κάνουμε αυτά και έχοντας αποδείξει ότι δεν είμαστε αεριτζήδες, τότε να επαναδιαπραγματευτούμε.
Το ίδιο ισχύει και με το ΕΚΑΒ. Όταν αποφασίσουμε να φτιάξουμε την Υπηρεσία, όταν αποκτήσουμε συνείδηση της αποστολής και του καθήκοντος μας και όταν αυτό γίνει αντιληπτό από τους πολίτες, τότε τα ξαναλέμε. Και όταν ταυτόχρονα αποκτήσουμε κοινή γλώσσα και κοινά συμφέροντα.
Μέχρι τότε και μια και είναι περίοδος διακοπών, πάμε για κανένα μπάνιο. Μπορούμε βέβαια ταυτόχρονα, να βρίζουμε τον Πρόεδρο, το Γραμματέα και όποιον άλλον θέλουμε από το Σωματείο, γιατί δεν κάνουν καμιά επανάσταση μόνοι τους και γιατί δεν παίρνουν τα λεφτά από την τράπεζα να μας τα βάλουν στις τσέπες.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η δημοσια και δωρεαν υγεια δεν ειναι συνθημα ειναι αναγκη για ολους τους ανθρωπους που θα απευθυνθουν στο ΕΣΥ. εξ αλλου ολοι οι εργαζομενοι εχουν τις κρατησεις τους για τον τομεα της υγειας και δεν φταινε αυτοι που την υγεια την ρημαξανε τα αρπαχτικα καθε ειδους και τωρα επειδη τα κονδυλια μειωνονται να την πληρωνουν οι ασθενεις αλλα και οι εργαζομενοι στην υγεια.οι επιορκοι στην φυλακη,οσοι φαγανε στην φυλακη και δημευση περιουσιων.δεν μπορει για καποια λαμογια που βρηκαν χρημα και το βουτηξαν η ηταν ανικανοι να διοικησουν να το χρεωνεται ο απλος ανθρωπος.εμεις εχουμε την μεχρι στιγμης μονιμη δουλεια μας και ισως να μας περρισευει ενα εικοσαρικο καθε μηνα για φαρμακα η καποιες εξετασεις αλλα αλλοι δεν εχουν ουτε φαγητο και στεγη.επισης θελω να τονισω οτι και εσυ πεφτεις στην παγιδα και ασχολεισαι μονο με τους κοριους στα ασθενοφορα,μαυρα σηματα,μαιμου εκτος εδρας και ξαναμενει η ΚΥ και οσοι δουλευουν εκει στο απυροβλητο.εκει ειναι ολα ενταξει;οι εργαζομενοι ειναι ΟΛΟΙ τυπικοι και εργαζονται για το καλο του εκαβ και εξω στα ασθενοφορα ειναι η μαφια και η μπιχλα του εκαβ;συνεργειο-ολα καλα;τηλεφωνικο κεντρο-ολα καλα;ιατρικη υπηρεσια-ολα καλα;ισογειο/υπογειο-ολα καλα;πρωτος οροφος-ολα καλα;δευτερος και τριτος-ολα καλα;το gps μπορει στο μελλον να αποδειχτει αποτελεσματικο να τρομοκρατησει,να χειραγωγησει,να βελτιωσει,να εκφοβισει,να συνετισει τους εργαζομενους στα ασθενοφορα αλλα θα καταδικαστει στις συνειδησεις των πληρωματων ο τροπος,η δευτερη σκεψη και οι παπατζηδες που συμβουλευουν την διοικηση για ολο αυτο το θεμα.ο επιορκος στο εκαβ να τιμωρηθει χωρις δευτερη κουβεντα,ο ρουφιανος ομως παιρνει θεσουλα και ο απλος διασωστης παραμενει μαλακας.τα αλλα με βρισκουν συμφωνο

Ανώνυμος είπε...

Κυριακο ειχα καποιες αμφιβολιες,αλλα τωρα πλεον ειμαι σιγουρος,πως πασχεις απο το "συνδρομο του καλου μαθητή"!!

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Κάνεις λάθος. Του κακού μαθητή το σύνδρομο με κατατρέχει, γι' αυτό και έχω τιμωρηθεί τρεις φορές από την Διοίκηση. "Διότι δεν συνεμορφώθην ...".
Αντίθετα κάποιοι άλλοι, έχουν και επαίνους.
Σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να γίνω χειροκροτητής του μπάχαλου για να είμαι αγαπητός. Δεν πάω και για Δήμαρχος.
Τέλος πάντων, στον πρώτο συνάδελφο ήθελα να απαντήσω και μου προέκυψες σφήνα εσύ. Τι μας λέει στο σχόλιό του; Ότι αν τον πιάσουν να κλέβει, θα πει στον Πρόεδρο του Δικαστηρίου: "Δεν μπορείς να μου απαγορέψεις να κλέβω, γιατί υπάρχουν κι άλλοι κλέφτες. Και μάλιστα κλέβουν και περισσότερα από μένα".
Επειδή τον ξέρω, γενικώς έχει σωστές απόψεις. Το τελευταίο διάστημα όμως έχει φάει αυτό το κόλλημα με τους μέσα. Και τους βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι. Αγνοεί ότι ο Διοικητικός δεν είναι επαγγελματίας υγείας και αν το ξύνει το πολύ - πολύ να αργήσουμε να πάρουμε τις ώρες. Και όταν κλείσει το ΕΚΑΒ θα τον μετατάξουν σε άλλη Υπηρεσία λιγότερο χαλαρή και κει θα δουλεύει.
Ο τηλεφωνητής από την άλλη ίσως να δουλεύει περισσότερο απ' όλους. Δεν νομίζω να τραβάει την κλήση 2 ώρες για να κάνει λιγότερες. Δεν μπορεί κάποιος να σηκώνει 250 τηλέφωνα και ο δίπλα 50. Δεν μπορεί να δώσει 30 ευρώ για να του κάνει άλλος τη βάρδια.
Όσο για το σύστημα υγείας το είδαμε στην δημόσια και δωρεάν μορφή του. Δεν θα αναφέρω φακελάκια και ρεμούλες στα Νοσοκομεία, ούτε τους πακιστανούς που νοσηλεύονται τσάμπα. Ούτε τους αλβανούς που παίρνουν μαϊμού συντάξεις. Ούτε τους τυφλούς και τους ανάπηρους. Θα αναφέρω τον παππού, που πάει με την συνταγή στο φαρμακείο και αντί για φάρμακα παίρνει μετρητά. Θα σου πω για την κυρία που με την συνταγή του γυναικολόγου, αγοράζει καλλυντικά. Να μην είμαστε απόλυτοι λοιπόν.