Translate

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Combat Medic

Θα γράψω για Διασώστες στο Στρατό, την κοιτίδα του επαγγέλματός μας. Και για τον Ελληνικό Στρατό, τον μοναδικό Στρατό του κόσμου, χωρίς αυτή την ειδικότητα στις τάξεις του.
Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι η προέλευση του επαγγέλματος. Καμιά πολιτική υπηρεσία δεν το ξεκίνησε, σε καμιά χώρα. Θεωρούμε ότι οι Αμερικανοί είναι πρωτοπόροι, αλλά ακόμη κι αυτοί χάζευαν και έκαναν πειραματισμούς έως την δεκαετία του '70.
Αλλού είχαν αναθέσει στην Αστυνομία τις μεταφορές ασθενών. Αλλού στα Νοσοκομεία. Εκεί χρησιμοποιούσαν οδηγούς με τραυματιοφορείς, οδηγούς με νοσοκόμες, με ειδικευόμενους γιατρούς και ότι τους φώτιζε ο Θεός. Ξεκινούσαν ένα σύστημα και όταν δεν τους έβγαινε το άλλαζαν.
Μην νομίζουμε λοιπόν ότι μόνο στην Ελλάδα βρίσκονται μαθητευόμενοι μάγοι και προτείνουν διάφορες ηλιθιότητες στις Διοικήσεις του ΕΚΑΒ. Έχουν προηγηθεί άλλοι ηλίθιοι, ή άλλοι υπηρέτες συμφερόντων.
Ο Στρατός των ΗΠΑ όμως τραβούσε τον δικό του δρόμο και δεν είχε περιθώρια για πειράματα. Γιατί εκεί είχαν βαριά τραυματίες και δεν έπαιζαν μαζί τους. Από τον Β΄ΠΠ υπήρχαν οι combat medics σε επίπεδο διμοιρίας. Ήταν αυτοί που στις ταινίες οι συμπολεμιστές τους αποκαλούν "doc". Στους Ελληνικούς υπότιτλους λανθασμένα μεταφράζεται "γιατρέ". Δεν είχαν κόκκινο σταυρό στο κράνος, ούτε λευκό περιβραχιόνιο με κόκκινο σταυρό. Αυτά τα πρόσθεσε ο κινηματογράφος.
Είχαν όμως δικό τους έμβλημα, με τον Ελληνικό Σταυρό στο κέντρο, το οποίο διατήρησαν και στην Κορέα.
Στα μισά του πολέμου του Βιετνάμ αντικατέστησαν τον Σταυρό με το αστέρι της ζωής και διατηρούν αυτό το έμβλημα μέχρι σήμερα.

Πρόσφεραν βοήθεια σε 303.704 συμπολεμιστές τους που είχαν τραυματιστεί από εχθρικές ενέργειες και το 82% των τραυματιών επιβίωσε και επέστρεψε στην πατρίδα.
Όταν οι combat medics αποστρατεύτηκαν με το τέλος του πολέμου στελέχωσαν τις υπηρεσίες ασθενοφόρων στις ΗΠΑ και τα πειράματα τελείωσαν.
Είναι μία ειδικότητα που και ο Ελληνικός Στρατός πρέπει να έχει στις τάξεις του, βάσει των Νατοϊκών υποχρεώσεών του. Μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει τίποτα, κοροϊδεύοντας τους νατοϊκούς, αλλά και κείνοι δεν το έχουν ψάξει.
Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει τεχνογνωσία και εμπειρία στο αντικείμενο. Θα μπορούσε να γίνει μια πολύ καλή αρχή προσλαμβάνοντας αποφοίτους του ΙΕΚ ΕΚΑΒ. Μία τέτοια κίνηση σε περιορισμένο επίπεδο και χωρίς συνέχεια, έχει κάνει η Αεροπορία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολλή καλό ψαγμένο άρθρο.
Εκεί όμως που αναφέρεσαι στο ιεκ για μένα!κάνεις λάθος.Ο κάθε απόφοιτος του ιεκ δεν νομίζω να έχει όνειρο να γίνει στρατιωτικός, γιατί το δημόσιο και ειδικά το ΕΚΑΒ σταμάτησε να κάνει προσλήψεις γιατί τις θεωρεί άχρηστες. Δεν θέλω να παρεξηγήσεις τα γραφόμενα μου αλλά έτσι νιώθω με όλοι την κατάσταση.