Translate

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Προτάσεις Σωματείου προς τη Διοίκηση 4 - Καινούρια ασθενοφόρα

Διαβάζοντας παρακάτω την ανακοίνωση των θέσεων του Σωματείου, βρίσκουμε μια σειρά προτάσεων - θέσεων, οι οποίες υπήρχαν σκόρπιες παλιότερα και για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν και επισημοποιήθηκαν.
Αυτές αναφέρονται, στον εξορθολογισμό του προσωπικού, στην αναβάθμιση του Συνεργείου, στην Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος, στην ψυχολογική υποστήριξη του προσωπικού.
Στην δημιουργία τμήματος απολύμανσης των ασθενοφόρων. Για το τελευταίο χαίρομαι ιδιαίτερα, αφού χρόνια τώρα φωνάζω για την βρώμα και τις αποικίες μικροβίων στα ασθενοφόρα.
Και πιο κάτω βρίσκουμε την πρόταση για "Καινούργια ασθενοφόρα με πλήρη εξοπλισμό που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εργασίας μας και να προσφέρουν ασφάλεια".


Ποιο είναι το σαφές υπονοούμενο; Ότι τα ασθενοφόρα που έχει αγοράσει τις προηγούμενες φορές το ΕΚΑΒ, ούτε ασφάλεια προσφέρουν, ούτε ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εργασίας μας.


Και τα έχουμε αγοράσει και πανάκριβα, συμπληρώνω εγώ. Διπλάσια τιμή. Γιατί; Δύο εξηγήσεις υπάρχουν: Ή αυτοί που ασχολήθηκαν με την συγκεκριμένη προμήθεια ήταν βλάκες και άφησαν τον έμπορο να τους κοροϊδέψει, ή δεν ήταν τόσο βλάκες και άρπαξαν την μίζα. Διαλέγετε και παίρνετε. Οι παλιοί ξέρουν. Αντίστοιχο κόλπο προσπάθησε να κάνει και η προηγούμενη Διοίκηση, αλλά προειδοποιήθηκε από βουλευτή τότε, υπουργό σήμερα να μην τολμήσει, γιατί θα πάνε στον εισαγγελέα και δεν τόλμησε. Αυτά για το κόστος αγοράς.

Πάμε τώρα στην ποιότητα. Πως γίνεται και έχουμε τα χειρότερα ασθενοφόρα στον κόσμο; Εδώ δεν χωράνε δικαιολογίες. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στις δύο επιτροπές του ΕΚΑΒ. Την επιτροπή προδιαγραφών και την αντίστοιχη παραλαβής. Ο έμπορος είναι έμπορος. Αν του δώσεις την δυνατότητα να σου πουλήσει φτηνιάρικο εμπόρευμα στην μέγιστη τιμή, θα το κάνει. Γιατί αυτός έτσι το βλέπει. Σαν εμπόρευμα. Δεν το βλέπει σαν ασθενοφόρο.

Και οι επιτροπές δεν είναι ανώνυμες. Τα μέλη τους είναι υπάλληλοι του ΕΚΑΒ. Συνήθως αποτελούνται από ανθρώπους ελεγχόμενους από την Διοίκηση, γιατί πάντα υπάρχουν πολιτικές πιέσεις, "να ψωνίσουμε από τον δικό μας άνθρωπο".

Σήμερα όμως δεν περισσεύει χρήμα για μίζες. Άσε που σε περιμένουν όλοι στη γωνία και μόλις υποψιαστούν ότι τα πήρες έχουν την καταγγελία έτοιμη.

Βάζοντας λοιπόν τις σωστές προδιαγραφές και με κάθε λεπτομέρεια, φωτογραφίζεις το υλικό σου και δεν αφήνεις τον έμπορο να ανασάνει. Πρέπει να σου φέρει αυτό που φωτογράφισες.

Ένα άλλο σημείο είναι ο εξοπλισμός του ασθενοφόρου. Τα υλικά που προμηθεύεσαι είναι επένδυση που πρέπει να σου αποδώσει. Όχι να τα κάνεις βόλτα για μερικά χρόνια και μετά να πετάξεις στα σκουπίδια, για να πάρεις άλλα. Αν δεν σου χρειάζονται, μην τα αγοράζεις.

Είναι δυνατόν να κάνεις απλές μεταφορές με Μονάδα; Και να περιφέρεις στο Λεκανοπέδιο τα monitors, τα φάρμακα και τους αναπνευστήρες; Είναι δυνατόν σε 100 ασθενοφόρα να έχεις τοποθετήσει 200 αναρροφήσεις και σε 7 χρόνια να έχουν χρησιμοποιηθεί σε 10 περιστατικά; Όχι η κάθε μία, όλες μαζί.

Είναι δυνατόν να έχεις τοποθετήσει 100 στρώματα κενού και να έχουν χρησιμοποιηθεί τα 5; Και να έχουν τρυπήσει άλλα 20, λόγω κακής τοποθέτησης; Είναι δυνατόν ένα πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο να κάνει χρόνια; Σε πιο κράτος έχουμε συναντήσει αντίστοιχη χλιδή;

Βέβαια αν κάνεις τέτοιες ερωτήσεις, θα εισπράξεις την καθιερωμένη ηλίθια απάντηση: "Και μία ζωή να σωθεί, αξίζει αυτά που ξόδεψες"! Όχι ρε άχρηστε, δεν είναι έτσι. Όταν μπορείς να σώσεις αυτή την ζωή με 5000 ευρώ, δεν πας να δώσεις 20000. Αν το κάνεις, δείχνει ότι πάσχει το σύστημα στον τομέα του συντονισμού των μέσων. Γιατί όσους πόρους και να σου διαθέσει το κράτος, αν δεν μπορείς να τους συντονίσεις, δεν έχεις κανένα αποτέλεσμα. Και αυτό το βλέπουμε κάθε μέρα στην δουλειά μας.

Και κανένα επείγον δεν μπορούμε να καλύψουμε άμεσα και οι διακομιδές περιμένουν με τις ώρες και το προσωπικό εργάζεται σαν μαύρος σε φυτεία. Μεγάλο επίτευγμα.

Η λύση δεν είναι "φέρτε κι άλλα ασθενοφόρα, πάρτε κι άλλον κόσμο". Η λύση είναι "φέρτε τα σωστά ασθενοφόρα και αξιοποιήστε το κόσμο που έχουμε".

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ΕΚΑΒ ετοιμάζεται να παραλάβει καμιά εκατοσταριά ασθενοφόρα πάλι CITROEN με μεγαλύτερο ισώς κινητήρα και ισως turbo diesel η πληροφορία απο υπάλληλο του Μαντου, τσεκαρε το αν θες

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Λες να συνεχίζεται ο διαγωνισμός που ξεκίνησε πρόπερσι ο Παπαευσταθίου;