Translate

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Πρωτογενείς

Τώρα που τα ελικόπτερα είναι της μόδας, είναι ευκαιρία για τους Ιπτάμενους Διασώστες του ΕΚΑΒ (σημερινούς, πρώην σαν και μένα και μελλοντικούς) να πούμε τον πόνο μας.
Η δουλειά των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, (θα έπρεπε να) είναι οι πρωτογενείς επεμβάσεις στον τόπο του συμβάντος, με σκοπό την άμεση παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις αδυναμίας γρήγορης προσέγγισης ασθενοφόρου, ή την προσαγωγή ιατρικού προσωπικού, ή την ταχύτατη διακομιδή του ασθενούς στο Νοσοκομείο.
Αντί γι΄αυτό, όπως και τα ασθενοφόρα άλλωστε, κάνουν διανοσοκομειακές διακομιδές, χρόνια περιστατικά, ή αεροταξί κατόπιν τηλεφωνήματος στελέχους της κυβέρνησης, ή της δημόσιας διοίκησης.

Η μετάβαση στις πρωτογενείς είχε προγραμματιστεί πολλά χρόνια πριν, αλλά η ανεύθυνη διαχείριση του συστήματος, προς όφελος (της τσέπης) κάποιων ιδιωτών, οδήγησε στα γνωστά ατυχήματα και όλα σταμάτησαν, για να περάσουμε στην αντίπερα όχθη, στα χέρια των Στρατιωτικών, οι οποίοι δεν φημίζονται για το ανοιχτό μυαλό τους.

Οι πρωτεργάτες της δημιουργίας του τμήματος αεροδιακομιδών γέρασαν και προτιμούν τις αεροβόλτες από τις αποπροσγειώσεις σε χωράφια και δρόμους. Έτσι, όταν η "Αττική Οδός" μας ζήτησε κάλυψη με ελικόπτερα, εμείς τους ζητήσαμε ελικοδρόμια ανά 2 1/2 χλμ "για λόγους ασφαλείας", αυτοί λιποθύμησαν από τα γέλια και η δουλειά χάθηκε. Σε τέτοιες εισηγήσεις στηρίζεται το Υπουργείο και κάθε χρόνο εξαγγέλλει την κάλυψη όλης της χώρας με ελικόπτερα, χωρίς να κάνει τίποτα. Το ξέρουμε βέβαια, πως αν δεν παίξει κάτι με μίζες, ελικόπτερα δεν βλέπουμε. Όπως και ασθενοφόρα. Ορίστε η τελευταία εξαγγελία:

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο ένθετο του 'Εθνους "Wheels & Motors"
27/09/08

.....Μέσα στο προσεχές εξάμηνο, θα έχει κυριολεκτικά ανανεωθεί το σύνολο του στόλου του ΕΚΑΒ, με υπερσύγχρονα ασθενοφόρα και βεβαίως, με κινητές μονάδες, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα ανάνηψης ή παροχής άμεσων υπηρεσιών, που σε πολλές περιπτώσεις σώζουν ζωές επιτόπου ακόμα και στην περίπτωση βαρύτατων τραυματισμών. Καθώς και με έναν νέο υπερσύγχρονο στόλο ελικοπτέρων, κυρίως για τις εθνικές οδούς. Θα είναι ελικόπτερα διαφορετικά με αυτά των διακομιδών, τα οποία θα επιχειρούν στους αυτοκινητοδρόμους, με δίκτυο ελικοδρομίων, το οποίο θα αναπτυχθεί σε όλο το μήκος, σε αποστάσεις βεβαίως λογικές, των εθνικών και επαρχιακών οδικών αξόνων. Όπως επίσης και ένας μικρός στόλος πλωτών ασθενοφόρων -ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες η μελέτη- για το νησιωτικό σύμπλεγμα και τη διασύνδεση ανάμεσα στα νοσοκομεία.
....Είναι ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο υπολογίζουμε να παρουσιάσουμε στις αρχές του επόμενου έτους. Κοιτάξτε. Το ΕΚΑΒ έκλεισε τον πρώτο κύκλο του. Ενισχύεται σε προσωπικό, εξοπλίζεται με 300 καινούργια ασθενοφόρα. Επί ημερών μας, μην ξεχνάτε, ότι έχει σχεδόν διπλασιαστεί το προσωπικό και έπεται συνέχεια. Είμαστε σε καλό δρόμο......

Λόγια του αέρα δηλαδή.

Και αφού δεν κάνει το ΕΚΑΒ πρωτογενείς, κάνει ο Παλαιοκώστας και πολύ χαλαρά μάλιστα. Το ελικόπτερο της interjet που προσγειώνεται στην ταράτσα των φυλακών, θα μπορούσε να είναι ελικόπτερο του ΕΚΑΒ που προσγειώνεται στην ταράτσα νοσοκομείου μεταφέροντας πολυτραυματία. Στον ύπνο μας.

Τουλάχιστον ας δούμε πως το κάνει ένας Έλληνας (George Liothakes) στην Αμερική:

Από μια βάση εναέριων μέσων, όμοια με την δική μας της Ελευσίνας,



















ξεκινάει το ελικόπτερο



















και αφού θαυμάσουν τη θέα,


















φτάνουν στο σημείο του ατυχήματος,



















































το οποίο έχει αποκλείσει η Πυροσβεστική,

















παραλαμβάνουν τον τραυματία,


































απογειώνονται


















κάνουν τη δουλειά τους χαμογελαστά





















φτάνουν στο Νοσοκομείο



















προσγειώνονται και παραδίδουν.



















Άντε και του χρόνου, με καινούργιες εξαγγελίες και καινούργιες πρωτογενείς στον Κορυδαλλό.


ΥΓ.


Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι ρομαντικοί συνάδελφοι στην επαρχία, που αντί να αράξουν σε κανένα τσιπουράδικο και να γελάνε μαζί μας, ψάχνουν και βρίσκουν ελικόπτερα και κάνουν ασκήσεις διάσωσης.














































Ναι Σοφία, καλά κατάλαβες, στην πόλη σου είναι. Ψάχνονται για καμιά τιμωρία από τον Πρόεδρο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μη "βαζεις" ιδεες στη διοικηση,μπορει να κανει διαγωνισμο προσληψης,για οδηγους πιλοτους ελικοπτερων...κ φαντασου να στειλουν τον βασιλειαδη για εκπαιδευση...

Vangelis drflight είπε...

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το ιστολογιό σας..

Δύο αναρτήσεις σχετικές με τα εναέρια μέσα από το ιστολόγιό μας Paragliding And Aviation
http://drflight.blogspot.com/

Πρωτογενής Αεροδιακομιδή (Επέμβαση στον τόπο του ατυχήματος)
http://drflight.blogspot.com/2009/09/blog-post_16.html

και

Η άγνωστη ιστορία των Ελληνικών Piaggio P-180 Avanti Medevac του ΕΚΑΒ..
http://drflight.blogspot.com/2011/01/piaggio-p-180-avanti-medevac.html

Καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο έργο σας!