Translate

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Μαύρα Μεσάνυχτα



Με την ευκαιρία μιας ανάρτησής μου προηγούμενων ημερών που αναφέρεται σε πτυχιούχους Διασώστες, συνάδελφος μου έστειλε τις παραπάνω φωτογραφίες που αναφέρονται σε διάσωση από αμπάρι πλοίου "από μη πτυχιούχους ΙΕΚ και χωρίς τη βοήθεια της Πυροσβεστικής", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Μπορούμε να διακρίνουμε μια πολύ καλή ακινητοποίηση και μία ασφαλή ανάσυρση, από συναδέλφους που έχουν συναίσθηση της αποστολής τους, δεν φοβούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αποτελούν ζωντανή διαφήμιση για το ΕΚΑΒ. Αυτοί σώζουν την κατάσταση και χάρη στη δική τους δουλειά επιβιώνουν κάποιοι άλλοι.

Αυτοί οι συνάδελφοι έχουν την ατυχία να διοικούνται από άσχετους καρεκλοκένταυρους με Μάστερ στο ρουσφέτι και εξειδίκευση στην κομπίνα. Όπως ξέρεις συνάδελφε, "τα εργαλεία κάνουν το μάστορα". Σε όλον τον Πλανήτη οι τραυματίες ανασύρονται με συσκευές όπως αυτή της φωτογραφίας που δημοσιεύω πιο κάτω (τύπου Neil Robertson) και όχι σε ύπτια θέση, αλλά κάθετη για τον λόγο που πολύ καλά ξέρεις.


Και εσύ δεν τα έχεις και ούτε θα τα αποκτήσεις ποτέ, γιατί αυτοί στους οποίους απευθύνουμε τις εισηγήσεις μας δεν ξέρουν, όχι τι είναι ανάσυρση, αλλά ούτε πόσες ρόδες έχει το ασθενοφόρο. Και αν τους πεις και κάτι, για να βγουν από πάνω θα σε καλέσουν σε απολογία γιατί δεν περίμενες την Πυροσβεστική να βγάλει τον τραυματία νεκρό και σε τεύχη, για να είσαι τυπικά εντάξει.

Και μια και ανοίξαμε τέτοια συζήτηση άκου κι αυτό. Το ΕΚΑΒ δεν παίρνει κανένα μέτρο διάσωσης για τους ασθενείς που αεροδιακομίζει, παρ' ότι έχουν γίνει σχετικές αναφορές στο παρελθόν. Συγκεκριμένα: το ιπτάμενο προσωπικό της Π. Αεροπορίας και το αντίστοιχο του ΕΚΑΒ, εκπαιδεύονται στη διάσωσή τους σε περίπτωση αναγκαστικής προσθαλάσσωσης και επιπλέον εφοδιάζονται με σωσίβια. Και ο ασθενής; Τι γίνεται ο ασθενής που είναι δεμένος στο φορείο του ελικοπτέρου, σ' αυτήν την περίπτωση; Μήπως είναι καταδικασμένος σε μαρτυρικό θάνατο;

Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος Διασώστης αποφασίσει να το παίξει Nikolas Cage και επιχειρήσει ηρωικά να τον διασώσει, τι γίνεται με τους διασωληνωμένους ασθενείς; θα πάρει μαζί του τον αναπνευστήρα και τη φιάλη του οξυγόνου; Μήπως εξέτασε κανείς την περίπτωση να προμηθευτεί το ΕΚΑΒ φορεία που επιπλέουν, με θέση ανάρτησης αναπνευστήρα και φιάλης, ή η σχετική αναφορά πήγε στο φάκελλο "ταχείας ενέργειας";

Μήπως όμως, λέω μήπως, πρέπει κάποιος ασθενής να πάει σε έναν Δικηγόρο και να τους ζητήσει ότι έχουν και δεν έχουν σαν αποζημίωση, επειδή τον μετέφεραν με ελικόπτερο και ενώ πήραν όλα τα μέτρα για να σωθεί το προσωπικό τους στην περίπτωση που ανέφερα, αυτόν τον καταδίκασαν εκ των προτέρων σε θάνατο;

Και επειδή ότι και να λέμε πάει χαμένο να πούμε άλλη μια φορά μπράβο στους συναδέλφους που επιμένουν να κάνουν τη δουλειά τους, σε πείσμα της γενικότερης διάλυσης του συστήματος.

Και να δημοσιεύσω τις φωτογραφίες που μου έστειλε φίλος του Πολεμικού Ναυτικού, γνωρίζοντας την αγάπη μου για "πραγματικά ελικόπτερα".




Δεν υπάρχουν σχόλια: