Translate

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Κορωνο - σκέψεις


Στην ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημοσιας Υγείας, “οδηγίες COVID19, για τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ,” μεταξύ άλλων διαβάζουμε:
1- Στις περιπτώσεις διακομιδών περιστατικών ύποπτων ή και επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού Covid-19 προβλέπεται η χρήση απλής χειρουργικής μάσκας.

Κάθε ασθενής με συμπτώματα οξείας λοίμωξης αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχας, πυρετός, δύσπνοια) θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο κρούσμα COVID-19.”

Σας θυμίζω ότι, πρώτον:
Οι εργαζόμενοι στα χειρουργεία φορούν μάσκα ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ για να προστατεύσουν τους υπόλοιπους γύρω τους.
Ο χειρουργός φοράει μάσκα ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ για να προστατεύσει τον ασθενή που χειρουργεί.
Άρα, δεν φοράει κάποιος χειρουργική μάσκα ΜΟΝΟ για να προστατευθεί από τους άλλους, αλλά ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ για να τους προστατεύσει.
Δεύτερον:
Επειδή ακούγονται διάφορα, ας ξαναθυμηθούμε πως μεταδίδεται ο ιός.
Η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω των υγρών – σταγονιδίων οποιασδήποτε μορφής (πχ αιωρούμενα, νεφελοποιηση, φτέρνισμα, αναπνευστικές εκκρίσεις κλπ). Αν σταγονίδια ενός φορέα έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους ενός υγιούς ατόμου, τότε ο δεύτερος θα νοσήσει.
Επίσης, η επαφή γυμνών χεριών με μολυσματικές επιφάνειες, μπορεί να μεταφέρει τον ιό, αν όμως δεν προσβληθεί βλεννογόνος ή τραυματισμένη περιοχή το άτομο δεν θα νοσήσει, γι αυτό είναι απαραίτητη η υγιεινή χεριών και η χρήση γαντιών.

Πάμε παρακάτω,
-Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει, Κάθε ασθενής με συμπτώματα βήχα, πυρετό, δύσπνοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κρούσμα COVID-19;
ασυμπτωματικος φορέας διασπείρει τον ιό, ναι ή όχι;
Αν λάβουμε υπόψιν ότι, οι φορείς με COVID19 μπορεί τις πρώτες μέρες να είναι ασυμπτωματικοί, δίχως βήχα, πυρετό και χαμηλό spo2, τότε όλοι οι ασθενείς και τραυματίες οποιασδήποτε νόσου ή παθήσεως, που θα διακομιστούν ή θα μπουν σε υγειονομικούς σταθμούς, θα πρέπει να χαρακτηρίζονται περιστατικά COVID19, μέχρι αποδείξεως του αντίθετου.
Και επειδή η κύρια πηγή παραγωγής και μετάδοσης σταγονιδίων είναι το στόμα και η μύτη, για το λόγο αυτό, όλα τα περιστατικά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προνοσοκομειακα, νοσοκομειακά και διανοσοκομειακα, θα πρέπει απαραιτήτως, ασθενής και συνοδοί να φορούν χειρουργική μάσκα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΑΘΗΣΕΩΣ. Επαναλαμβάνω, όχι μόνο για να προστατευθούν, αλλά κυρίως για να προστατευόσουν τους γύρω τους.
Χίλιες φορές να βήξει κάποιος πάνω στην μάσκα που φορά, παρά να μισοβηξει στα πατσαβούρια του, ενώ εξετάζεται πχ στα ΤΕΠ.
Σκεφτείτε πως, αν μπορούσαμε να “σβήσουμε” το στόμα και την μύτη του κάθε ανθρώπου στην γη, για 10 –15 μέρες, θα ξεπατώναμε τον ίο.


Όσο και αν προστατέψουμε τα δέντρα του δάσους, αν δεν απομονώσουμε την διασπορά της φωτιάς, αργά ή γρήγορα θα καούν όλα τα δέντρα.
Ακόμα ακόμα και αν βρεθεί θετικό το ασυμπτωματικο περιστατικό που διακομίσαμε πριν μερικές μέρες, αν του είχαμε φορέσει προληπτικά μάσκα, θα ξέρουμε σήμερα ότι έχουμε ελαττώσει τις πιθανότητες να νοσήσουμε και επίσης γλυτώσαμε την καμπίνα του ασθενοφόρου από σάλια και φτερνίσματα. Το ίδιο ισχύει και για τους χώρους των νοσοκομείων.
Αυτό σημαίνει πως, κάθε περιστατικό που θα διακομίσουμε = 2 χειρουργικές μάσκες (ασθενής -συνοδός).
Με αυτές τις σκέψεις προκύπτει το εξής ερώτημα:
-Είναι εφικτό να βρεθούν τόσες μάσκες που να καλύπτουν τις παραπάνω ανάγκες;
-Και αν βρεθούν, πως θα εξασφαλιστεί η ορθολογική χρήση τους, ώστε να αποφύγουμε την σπατάλη και τον μασκοπόλεμο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: