Translate

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Ladies and Gentlemen ... and the Others.

Για Συστήματα Προνοσοκομειακής θα γράψω.
Μπορεί να είναι Γιατροί, μπορεί να είναι Διασώστες, μπορεί οτιδήποτε, είναι πάντως κάτι τύποι, οι οποίοι βγαίνουν κατά καιρούς σε συνέδρια, σε ημερίδες και μιλούν για Συστήματα. Για Ευρωπαϊκά, Αγγλοσαξωνικά, με πολλούς γιατρούς, με καθόλου γιατρούς, για stay and play και scoop and run.
Παραμύθι. Άλλο θέλουν να πουν, άλλους σκοπούς θέλουν να εξυπηρετήσουν και μπλέκουν τα Συστήματα. Τα οποία μας τελείωσαν, μαζί με τον Ψυχρό Πόλεμο. Πάνε, δεν υπάρχουν. Κάθε Χώρα έχει το δικό της. Έχει αντιγράψει κάποιο, το έχει προσαρμόσει, το έχει δουλέψει και το έχει βελτιώσει στα μέτρα της. Εξαιρείται η Ελλάδα, η οποία εφαρμόζει το Σύστημα "Κανένα Σύστημα", με τα γνωστά αποτελέσματα.
Όσοι μιλούν για Συστήματα, τους νοιάζει μόνο να βολέψουν τον εαυτό τους, γι αυτό εξακολουθούν να αναλύουν, κάτι που είδαν, άκουσαν, ή διάβασαν πριν 35 χρόνια. Σήμερα η εφαρμογή ενός Συστήματος, εξαρτάται από συγκεκριμένους παράγοντες. Γεωγραφικούς και πληθυσμιακούς αρχικά. Πόσο χρήμα μπορείς να διαθέσεις και πόσο σε κυνηγούν οι Δικηγόροι. Αυτά από την μεριά της Πολιτείας. Από την μεριά της Υπηρεσίας, βασικό στοιχείο του Συστήματος είναι η υποστήριξη που μπορεί να του παρέχει το προσωπικό. Δεν μπορείς να βάλεις drone, αν δεν έχεις κάποιον να τα πετάει. Δεν μπορείς να βάλεις monitor, αν ο Διασώστης δεν διαβάζει καρδιογράφημα. Δεν μπορείς να βάλεις υπολογιστές, αν ο τηλεφωνητής γράφει με ένα δάκτυλο.
Αν είσαι (πχ) Κύπρος και έχεις 4 Επαρχίες, με πληθυσμό η κάθε μία, από 100 έως 250 χιλιάδες, τι πρόβλημα να έχεις; Φτιάχνεις έναν Εθνικό Κανονισμό, βάζεις 2 ασθενοφόρα στο Γενικό Νοσοκομείο κάθε πρωτεύουσας  και σε 10 λεπτά έχεις τον ασθενή στο ΤΕΠ. Επαρκή εκπαίδευση του πληρώματος, ώστε να έχει υποστήριξη ο ασθενής σε αυτό το 10λεπτο. Είναι κρίσιμο το περιστατικό; Παίρνουν μαζί τους έναν γιατρό από το ΤΕΠ. Όχι για να σπαταλήσει χρόνο σε ακρόαση και επίκρουση, αλλά για εξειδικευμένη υποστήριξη καθ' οδόν. Αν έχεις κάποιες απομακρυσμένες, ή δύσκολα προσβάσιμες περιοχές, βγάζεις εξωτερικούς τομείς. Έχεις και θέλεις να ρίξεις χρήμα; Βγάλε περισσότερα ασθενοφόρα, βγάλε οχήματα ιατρικά. Από κει και πέρα, ένας σχεδιασμός για μαζικά ατυχήματα, ένα σύγχρονο σύστημα επικοινωνιών με τα οχήματα και τον πολίτη και τέλος. Δεν ξέρω τι και πως το κάνουν οι πατριώτες, εγώ έτσι θα το έκανα. Κανένα ΕΚΑΒ, απλά και φτηνά.
Αν έχεις παγετώνες και φιόρδ, δεν μπορείς να εφαρμόσεις τέτοιο Σύστημα. Αν είσαι Αριζόνα, θα χρειαστείς άλλα μέσα και άλλο σχεδιασμό. Επίσης, αν είσαι Ελλάδα, δεν μπορείς να εφαρμόσεις, ούτε το Σύστημα της Κύπρου, ούτε της Φιλανδίας, ούτε της Αριζόνα.
Τι χρειάζεται; Να μην είσαι ραγιάς και μαυραγορίτης και να βάλεις το μυαλό σου να δουλέψει, το οποίο γυρίζει στο ρελαντί και μόνο για καμιά κομπίνα, ανεβάζει 12 χιλ στροφές το λεπτό.
Και άντε το φτιάξαμε, ή μας το έφτιαξαν. Ποιος το διαχειρίζεται;
Να έχουμε υπ' όψιν μας ότι αυτό δεν ενδιαφέρει τον ασθενή. Αυτός θέλει δύο τύπους περιποιημένους και εμφανίσιμους, να μπορεί να τους βάλει σπίτι του. Να μιλάνε όμορφα και να ξέρουν την δουλειά τους. Σκασίλα του ποιον έχουν προϊστάμενο.
Μπορούν να το διαχειρίζονται οι γιατροί, οι οποίοι όμως δεν έχουν κανένα τέτοιο άμεσο ενδιαφέρον, πέρα από την επιστήμη στην οποία έχουν επενδύσει. Θα παρέμβουν όμως, για να διασφαλίσουν ότι το Σύστημα θα υποστηρίζει την δουλειά τους. 
Και αφού οι γιατροί δεν έχουν άμεσο ενδιαφέρον να διοικήσουν το Σύστημα, μπορεί να βρουν πεδίο και να μπουν σφήνα οι νοσηλευτές και από τελευταίοι να γίνουν πρώτοι με εκατοντάδες υπηκόους. Μπράβο τους και καλά θα κάνουν. Το ίδιο έκαναν οι πυροσβέστες στις ΗΠΑ. Αυτοί είχαν δύο συμβάντα στην βάρδια και τα ασθενοφόρα διακόσια. Τα ενσωμάτωσαν και κοκκίνισε ο τόπος. Γιατί έγινε αυτό; Επειδή οι Paramedics δεν μπορούσαν να διοικήσουν την Υπηρεσία τους. Η οποία, υπ' όψιν, ήταν οργανωμένη, όχι σκόρπια σαν την δική μας.
Επιστρέφουμε στην Ελλάδα, είπαμε για γιατρούς, για νοσηλευτές, πάμε και στους άλλους. Τους διασώστες, οι οποίοι θέλουν να αναλάβουν την διοίκηση του Συστήματος. Μπορούν, είναι το ερώτημα; Έχουν την ικανότητα, την μόρφωση, την συνοχή; Εκεί θα παιχτεί το παιχνίδι.
Αν μπορούν, θα το κάνουν, αν δεν μπορούν, θέλουν δεν θέλουν θα το χάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: