Translate

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

Ιδιωτικοποίηση Υπηρεσιών. Ερωτήσεις - Απαντήσεις.

Όποτε ακούγεται αυτή η λέξη, συνοδεύεται από κραυγές που μας καλούν στα όπλα. Και δεν έρχεται μόνη της, αλλά πακέτο με την "απαξίωση", "υποβάθμιση", "ξεπούλημα" κλπ, ώστε εξαρχής να πάρει κακιά σημασία. Και γιατί εμείς τσιμπάμε; Επειδή φοβόμαστε να μην χάσουμε την δουλειά μας. Αυτό υπονοούν οι κραυγές. Επίτηδες όλα αυτά τα χρόνια, κανένας δεν εξήγησε ότι, ο Δημόσιος Υπάλληλος είναι πάνω από νόμους και κυβερνήσεις. Ο Δ.Υ. είναι πάνω από τον Πρωθυπουργό. Ακόμη και να καταργηθεί η Υπηρεσία, το Κράτος πρέπει να βρει κάπου να τον βολέψει, με ίδια καθήκοντα και ίδια αμοιβή. Κανείς ποτέ δεν απολύθηκε και ούτε πρόκειται, εκτός αν κάποιο Κόμμα βρει τους βουλευτές και αλλάξει το Σύνταγμα.
Ας αφήσουμε τα γενικά και ας δούμε την δική μας Υπηρεσία. Ίδιες κραυγές, τα ίδια συνθήματα, ο ίδιος φόβος. Κανείς βέβαια δεν αναφέρει ότι, πουθενά στον Πλανήτη δεν υπάρχει ιδιωτικό ΕΚΑΒ. Για ευνόητους λόγους. Όπως πουθενά δεν υπάρχει ιδιωτική Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατός. Τι μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί λοιπόν; ίσως κάποιες υπηρεσίες διακομιδών. Και εδώ υπάρχουν ερωτήσεις και απαντήσεις.
Συμφέρει οικονομικά; Απολύτως, το κόστος θα πέσει στο 10% του σημερινού.
Ο Πολίτης θα έχει χειρότερες υπηρεσίες; Το αντίθετο, αφού οι σημερινές είναι οι χείριστες. Καλύτερα οχήματα, με ίδιο, ή και καλύτερο προσωπικό από εμάς. Πιο γρήγορη εξυπηρέτηση, χωρίς επιβάρυνση. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των Εταιριών θα φέρει καλύτερη ποιότητα.
Τι θα γίνουν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι; Όσοι προσλήφθηκαν να κάνουν επείγοντα, θα κάνουν αυτό για το οποίο προσλήφθηκαν. Για τους υπόλοιπους θα βρεθεί δουλειά. Ξεκαθαρίσαμε ότι κανείς δεν απολύεται.
Εγώ όμως που προσλήφθηκα να κάνω επείγοντα, αλλά δεν γουστάρω; Δεν είναι λογική ερώτηση, οπότε δεν υπάρχει λογική απάντηση.
Ο ιδιώτης όμως θα εκμεταλλεύεται το σύστημα για να πλουτίσει. Το Κράτος θα βάλει κανόνες και θα ελέγχει την αναγκαιότητα των διακομιδών πριν πληρώσει. Σήμερα δεν ελέγχει τίποτα, γι' αυτό δουλεύουμε 90% ταξί.
Αν λοιπόν το ΕΚΑΒ επικεντρωθεί στα επείγοντα, αυτά θα αναβαθμιστούν; Ας μην κοροϊδευόμαστε. Με το σημερινό καθεστώς, θα υπάρξει απλά μια μικρή βελτίωση. Για να μιλήσουμε για πραγματική αναβάθμιση των υπηρεσιών, πρέπει να υπάρξει ιεραρχία, παραγωγή στελεχών, κατάργηση της μονιμότητας. Αμερική δηλαδή. Ούτε προκηρύξεις, ούτε διαγωνισμοί. Μαθαίνεις ότι υπάρχει κενή θέση σε κάποια πόλη, παίρνεις τα χαρτιά σου και πας στον προϊστάμενο. Ούτε καν στον Διευθυντή. Αυτός τα κοιτάει και σου κάνει πέντε ερωτήσεις, να δει αν είσαι ψυχάκιας. Αν είσαι ακόμη καλύτερα. Αύριο, σου λέει, εργάζεσαι με τον κύριο τάδε στο 5-3W1, δηλαδή το 3ο όχημα του 5ου Τομέα, Paramedic Unit (W), πρωινή βάρδια. Και γράφει ένα υπηρεσιακό να μπεις μισθοδοσία. Αν είσαι άχρηστος, σε φωνάζει μέσα, σου λέει thank you - fuck you, άντε αγόρι μου στην μαμά σου να μην ανησυχεί η γυναίκα και γράφει άλλο υπηρεσιακό να βγεις από την μισθοδοσία. Απλά πράγματα.
Γιατί εμείς δεν θέλουμε εκσυγχρονισμό και επιμένουμε στην συγκέντρωση αλλότριων καθηκόντων; Επειδή έχει ρουσφέτι, διαπλοκή, πελατιακές σχέσεις, παραδιοίκηση.
Και με τι θα ασχολούνται τα Σωματεία, αν δεν έχει βόλεμα, αποσπάσεις, μεταθέσεις; Πριν κάποια χρόνια, η Πολιτεία της Καλιφόρνια πτώχευσε και οι μισθοί των υπαλλήλων έπεσαν 40%. Οι Πυροσβέστες (στους οποίους ανήκουν τα ασθενοφόρα) πήραν αύξηση. Ρωτήσαμε τον Διευθυντή Ιατρικών Επειγόντων, πως έγινε αυτό. Μας απάντησε ότι, "έχουμε ισχυρό Σωματείο".
Αφού όμως κανείς δεν θέλει, θα γίνουν όλα αυτά; Και με ποια Κυβέρνηση; Νομοτελειακά ναι και σε όλες τις Υπηρεσίες, έστω και με καθυστέρηση χρόνων, έστω και μετά την Αλβανία. Και θα γίνουν με όποια Κυβέρνηση. Τα Κόμματα που είναι στην αντιπολίτευση, δεν καταγγέλλουν τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά τον τρόπο με τον οποίο γίνονται. Όταν έρχονται στην εξουσία, κάνουν αυτό που έκαναν και οι προηγούμενοι. Αν δεν το κάνουν, η Χώρα θα φουντάρει, επειδή έτσι δουλεύει η ελεύθερη οικονομία.
Υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει άλλο παράδειγμα σε κάποια Χώρα; Ναι, ο Κομμουνισμός, σε μία Χώρα του Πλανήτη. Αλλά εκεί αν δεν είσαι σωστός, σε εκτελούν με αντιαεροπορικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: