Translate

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

NTEMEK... PARAMEDIC

Αυτή η ανάρτηση γίνεται λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχουν δείξει πολλοί σχετικά με την μετάβαση μου στην Αγγλία. Μου στέλνουν sms και mail άνθρωποι που δεν τους έχω συναντήσει ποτέ, αλλά το ενδιαφέρων τους είναι δικαιολογημένο και θεμιτό αν  αναλογιστεί  κάποιος την κατάσταση στην Ελλάδα.
Με τις αναρτήσεις αυτές θα προσπαθήσω να περιγράψω την εμπειρία μου ώστε να μπορεί κάποιος να λύσει όποιες απορίες έχει. Αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που θέλει να ρωτήσει κάποιος είναι ελεύθερος να το κάνει με τη μορφή σχολίου από κάτω. Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες παρέχοντας κάθε βοήθεια στα μέτρα των δυνατοτήτων μου. Να θυμάστε μόνο πως δεν έχω όλες τις απαντήσεις μιας και έχω μόνο μερικές μέρες εδώ. Προς το παρόν εγώ είμαι ο ψάρακας που είναι στα χαμένα και ζητάει βοήθεια από τους άλλους so be gentle
Πρέπει ακόμα να γίνει κατανοητό πως αυτά που γράφω δεν αποτελούν συμβουλές ούτε υποδείξεις και πως ότι «δουλεύει» για εμένα μπορεί να μην «δουλέψει» για κάποιον άλλον. Ακόμα δεν γνωρίζω τον συντομότερο και καλύτερο δρόμο μιας και περπατάω σε δρόμους άγνωστους, φαντάζομαι για όλους μας.
Πάμε λοιπόν….
Η χαρτούρα είναι μεγάλη σε χρόνο και κόστος (εμένα μου πήρε περίπου έξι μήνες να συγκεντρώσω τα χαρτιά που νομίζω ότι χρειάζονται ), οπότε οπλιστείτε με δύναμη και υπομονή. Έχω δει διάφορα σαγόνια να ανοίγουν από υπαλλήλους που έπρεπε να μου χορηγήσουν κάποια βεβαίωση και να μου λένε πως αυτό που ζητάω δεν γίνεται, αλλά με υπομονή και καλή θέληση όλα γίνονται.
Ένα καλό site για να πάρει αρκετές πληροφορίες σχετικά με το επάγγελμα στην Αγγλία είναι αυτό: http://www.paramedic-resource-centre.com/index.html οι πληροφορίες είναι έγκυρες και μπορεί κάποιος να γραφτεί στο mail τους και να του στέλνουν αγγελίες σχετικά με θέσεις σε όλη την Αγγλία. Έτσι μπορεί κάποιος να πάρει μια ιδέα για τα λεφτά που δίνουν ανάλογα με την βαθμίδα καθώς και τα απαιτούμενα προσόντα.
Άλλα site που μπορεί κάποιος να γραφτεί δωρεάν και να λαμβάνει αγγελίες στο mail είναι:
ΔΕΝ τα έχω τσεκάρει όλα, αλλά νομίζω ότι τα περισσότερα δουλεύουν.
ΠΡΟΣΟΧΗ υπάρχουν επιτήδειοι οι οποίοι σε τσιμπάν, συνήθως από το mail ή το LinkedIn και σου τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Υπάρχει κάποιος με το χαρτί του ΙΕΚ που του τάζανε θέση προϊσταμένου σε ιδιωτική εταιρεία με αστρονομικό μισθό… αρκεί να τους στείλει δυο χιλιαρούδες για τα χαρτιά… έβαλε την διεύθυνση της εταιρείας στο Google και βρήκε χωράφια με πρόβατα…. So be careful.
Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τα site θα καταλάβει ότι οι διαβαθμίσεις στα ασθενοφόρα είναι κυρίως δυο: Οι Ambulance Technicians και οι Paramedic. Oι Tech ελέγχονται από το Edexcel (http://www.edexcel.com/Pages/Home.aspx κάτι σαν τον δικό μας ΕΟΠΠΕΠ) ενώ οι Paramedic από το Health Professions Council. (http://www.hpc-uk.org/).
Αν κάποιος κάνει αίτηση για μια δουλειά ως Tech θα του ζητήσουν πιστοποίηση από Edexcel και τα επιπλέον διπλώματα D1 και D2 (είναι ειδικά διπλώματα για ασθενοφόρα, το 1 είναι για απλές μεταφορές και το 2 για τα επείγοντα). Προσοχή μη φάτε τον «παππά» πως πρέπει να ξαναβγάλετε τρίτης κατηγορίας στην Αγγλία. Είναι καρατσεκαρισμένο από το υπουργείο μεταφορών τους (https://www.gov.uk/government/organisations/driver-and-vehicle-licensing-agency) πως το Ελληνικό είναι έγκυρο λόγω Ε.Ε. Επιπλέον ζητάν καθαρό δίπλωμα από ποινές και καθαρό ποινικό μητρώο. (Υπάρχουν εξαιρέσεις και στις δυο περιπτώσεις οπότε αν δεν έχει κάποιος limit up σε πόντους και δεν έχει ληστέψει καμία τράπεζα μπορεί να τα καταφέρει).
Το Tech school είναι 7 εβδομάδες και αν δει κάποιος το πρόγραμμα σπουδών θα καταλάβει πως το IEK EKAB το υπερκαλύπτει με την διαφορά ότι έχουν 750 ώρες πρακτικής σε ασθενοφόρο. (http://www.ftssolutions.com/index.php/clinical-courses/ihcd-ambulance-technician). Οπότε αν κάποιος επιλέξει να ζητήσει εξίσωση πτυχίου με  Ambulance Technician πρέπει να αποδείξει τουλάχιστον 750 ώρες προϋπηρεσία. Η διαδικασία της εξίσωσης δεν μπορεί να γίνει απευθείας με το Edexcel αλλά πρέπει να μεσολαβήσει κάποιο εξουσιοδοτημένο κέντρο. (π.χ.:http://www.ftssolutions.com/index.php/component/content/article/78-driver-training/86-apl-the-process).
Πάμε τώρα στο κοκό…. £3960 για το κλινικό κομμάτι 7 εβδομάδων και £2640 για την οδήγηση 3 εβδομάδων σύνολο £6600. Αν κάποιος πάει για εξίσωση επικαλούμενος προηγούμενη εκπαίδευση ΔΕΝ γλυτώνει την οδήγηση αλλα μάλλον μπορεί ? να γλιτώσει το κλινικό κομμάτι εφόσον αποδείξει ότι έχει την εκπαίδευση και την πρακτική εμπειρία. Για να δεχθεί την αίτηση σου ένα πιστοποιημένο κέντρο και να την προωθήσει στο Edexcel θέλει γύρω στις  £850….
Στην επόμενη ανάρτηση θα σας πω για την εμπειρία μου στα σχολεία D1 και D2 καθώς και τι παίζει για να ζητήσεις εξίσωση πτυχίου ως Paramedic.

Stay Tuned.

9 σχόλια:

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Αυτό που κατάλαβα μέχρι στιγμής είναι:
Η ταλαιπωρία και το τρέξιμο, για να ετοιμάσει κάποιος τον φάκελο με τα δικαιολογητικά που χρειάζονται.
Κάποιος συνάδελφος με πτυχίο ΙΕΚ και προϋπηρεσία, είτε στο ΕΚΑΒ, είτε στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να αναγνωριστεί στην Αγγλία ως Technician και να γλυτώσει χρήματα.
Δεν γλυτώνεις με τίποτα τα 2640 για να εξισώσεις το δίπλωμα και να αποκτήσεις τα D1 και D2, καθώς και το παράβολο των 850 για το πιστοποιημένο κέντρο.
Περιμένουμε τις πληροφορίες που θα μας δώσεις, για την πιστοποίηση ως Paramedic.
Καλή συνέχεια και καλό κουράγιο Τάσο.

fotis baxevanis είπε...

Ίσως ο Τάσος, θα πρέπει να αναφερθεί και στο τι πρέπει να κάνει κάποιος, που θα αποφασίσει το βήμα αυτό, για την διαμονή. δηλαδή τι προετοιμασία ή επαφές χρειάζεται (αν χρειάζεται βέβαια).

Ανώνυμος είπε...

ena megalo mpravo taso kai ena megalo kouragio sou eyxomai mas kanei olous edo stin ellada perifanous

Σφέτσιος Τάσος είπε...

Καλησπέρα.
Για κόστος ζωής, ενοίκια, καθαριότητα, μεταφορές,μετακινήσεις και γενικά απορίες καθημερινής ζωής μπορεί κάποιος να πάρει πολλές και χρήσιμες πληροφορίες από τα παρακάτω sitε:

http://londreza.com/

http://howtobeginyourgreeklifeinlondon.blogspot.co.uk/

http://greeks-in-london.blogspot.co.uk/

Για την χαρτούρα που απαιτείται θα κάνω ξεχωριστή ανάρτηση...λόγω μεγέθους...:)

Ανώνυμος είπε...

Σ ευχαριστούμε Τάσο. Οι πληροφορίες σου είναι πολύτιμες ειδικά για μας τους άνεργους. Κράτα μας ενήμερους. Να είσαι καλά και καλό κουράγιο.

Ανώνυμος είπε...

να σε ρωτήσω και κατι ακόμα. 20 μήνες προυπυρεσία σε κέντρα υγείας φτάνουν για εξίσωση με ambulance technician? και τι ελάχιστο επίπεδο γλώσσας θέλουν?

Σφέτσιος Τάσος είπε...

Καλησπέρα
θα πρέπει με επίσημο (μεταφρασμένο -επικυρωμένο) έγγραφο να αποδείξεις 750 ώρες προϋπηρεσίας. Δεν βλέπω γιατί να μην κάνει το κέντρο υγείας. Οι tec κάνουν μεταφορές ασθενών οπότε δεν? νομίζω να χρειάζονται προϋπηρεσία στα επείγοντα. Το HCPC (εξίσωση για Paramedic) δεν ζητάει απόδειξη γλωσσομάθειας λόγω Ε.Ε. ΔΕΝ γνωρίζω την πολιτική του EDEXCEL. Αν μάθω κάτι νεώτερο θα το ποστάρω. Πάντως εγώ που είχα μια ιδέα άπο Αγγλικά τα βρήκα μπαστούνια με τα μαθήματα D1 D2. Και να φανταστείς ότι ήταν μόνο οδήγηση και δεν είχε κλινικά μαθήματα. Συνήθως δεν ζητάν πτυχία γλωσσομάθειας αλλά φροντίζουν να σε ξετινάξουν στη συνέντευξη....ελπίζω να βοήθησα...

Ανώνυμος είπε...

Και μετά σου λέει ότι το κόστος φοίτησης στο ΙΕΚ ΕΚΑΒ είναι μεγάλο...

giannis είπε...

Καλησπερα Τασο μπορεις να μου πεις ακριβως τα βηματα που εκανες για να φυγεις Αγγλια γιατι δεν γνωριζω και πολλα πραγματα .Τι χαρτια χρειαζεται να μαζεψω? που τα στελνω ? χρεαιζονται μεταφραση ?