Translate

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Περιμένοντας τους φωστήρες .....

Έγραψε ένα άρθρο ο Ταχυδρόμος για την κατάσταση των διακομιδών των ασθενών στην Μαγνησία, με κάποιους να πεθαίνουν περιμένοντας ασθενοφόρο και κάποιους άλλους να υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία,
το οποίο φυσικά αναδημοσιεύτηκε παντού.
Το επίσημο ΕΚΑΒ έβγαλε βιαστικά την ουρά του απ' έξω, εν συντομία και μέσω facebook:

Ασθενοφόρα του τρόμου στη Μαγνησία
www.thessalianews.gr
ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ
Μου αρέσει! ·  · Κοινοποιήστε · 19 ώρες πριν · 

Δημήτρης Παπαγγελής Το δημσίευμα αναφέρεται στα Κ.Υ.

Και απέμεινε να απαντήσει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, στο οποίο ανήκουν τα Κ.Υ., ο οποίος ανακοίνωσε ότι:
«θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης διακομιδής ασθενών για όλο το Νομό Μαγνησίας και για όλες τις περιπτώσεις».

Δηλαδή τι θα σχεδιάσει; Θα κατασκευάσει Αττική Οδό στο Πήλιο; Θα ανοίξει υποθαλάσσια σήραγγα με Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόνησο; Θα προσλάβει οδηγούς και θα αγοράσει ασθενοφόρα; Θα αποσπάσει προσωπικό στα Κ.Υ.:
Αυτό που θα παρουσιάσει θα είναι μια τεράστια μπαρούφα και ο κόσμος θα συνεχίσει να πεθαίνει. Και η Ελλάδα θα συνεχίσει να γίνεται ρόμπα στους τουρίστες, μέχρι να μας αρχίσουν στις αγωγές και να καθίσουμε να κοιτιόμαστε σαν τις γάτες, μη ξέροντας τι να κάνουμε.
Για να καλύψεις όλα τα χωριά και τις παραλίες του Πηλίου, σύμφωνα με την νεοελληνική και συνδικαλιστική λογική, χρειάζεσαι 75 ασθενοφόρα, ούτε ένα λιγότερο. Το προσωπικό αυτών των ασθενοφόρων, 365 μέρες θα πληρώνεται για να κοιτάει το απέραντο γαλάζιο και θα δουλεύει 3 ώρες το χρόνο ο καθένας, όταν και αν συμβεί κάτι στον τομέα του.
Στις Β. Σποράδες τι θα κάνει; το ίδιο;
Άντε και το έκανες και καλύφτηκε η Μαγνησία. Η Λάρισα δεν έχει πρόβλημα; Τα Τρίκαλα; Η Καρδίτσα; Η Ήπειρος; Η Μακεδονία; Η Πελοπόννησος; Τι θα κάνεις σ' αυτή τη Χώρα με τα τόσα βουνά, τα χιλιάδες νησιά, τα αμέτρητα χωριουδάκια;
Τη λύση λοιπόν δεν μπορεί να την δώσει ο Διοικητής κανενός νοσοκομείου, γιατί δεν πρόκειται για τοπικό θέμα, αλλά για Εθνικό!
Την λύση λοιπόν πρέπει να την δώσει το Υπουργείο Υγείας και μοναδικός πανελλαδικός φορέας του, το ΕΚΑΒ.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ;
Βάζεις ένα ελικόπτερο στη Λάρισα, αν θέλεις και δύο και σε μισή ώρα έχεις πρόσβαση σε όποιο σημείο της Θεσσαλίας υπάρξει ανάγκη. Ωραία, με τι λεφτά; Αν πάρεις ένα (1) € το μήνα για κάθε κάτοικο της Θεσσαλίας, από τα εκατομμύρια που εισπράττουν οι Δήμοι, μέσω των Δημοτικών Τελών και τα τρώει η μαύρη τρύπα της κακοδιαχείρισης, έχεις 735.000 € το μήνα. Όχι ελικόπτερο, λειτουργείς και τζάμπο μ' αυτά τα λεφτά.
"Δεν θέλω να μπλέξω με ελικόπτερα, γιατί είμαι ανίκανος να τα διαχειριστώ, όπως έχω αποδείξει".
Πολύ ωραία. Υπογράφεις μια σύμβαση με τον Στρατό. Εσύ βάζεις το προσωπικό και ο Στρατός ένα NH-90 medevac στο Στεφανοβίκειο. Το αποτέλεσμα το ίδιο και καλύτερο. Και για το ΕΚΑΒ και για το Στρατό, ο οποίος θα αξιοποιήσει τα μέσα του και δεν χρειάζεται να περιμένει να γίνει πόλεμος, όταν πόλεμος γίνεται σε άλλους τομείς καθημερινά.
Ταχεία λοιπόν μεταφορά στο Νοσοκομείο και το ασθενοφόρο διαθέσιμο στον τομέα του.
Στις περιπτώσεις των απομακρυσμένων περιοχών βέβαια, το ζήτημα δεν λύνεται ούτε με ελικόπτερο, γιατί θα έχεις περιπτώσεις να έχει προσγειωθεί το ελικόπτερο και να μην έχει φτάσει το ασθενοφόρο, για να του φέρει τον ασθενή. Αυτό το πρόβλημα, έχει λυθεί στην Ευρώπη και την Αμερική, με ανάπτυξη του Εθελοντισμού. Όχι με προσλήψεις.
Έτσι λοιπόν καθάρισες με τη Θεσσαλία. Δεν χρειάζεται νομίζω να ψάξω ελικοδρόμια, για να αναφέρω πως λύνεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά τα δύσκολα πράγματα; κανείς! Γι' αυτό λοιπόν ας περιμένουμε την λύση που θα δώσει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου. Και όλες τις βάρδιες να καλύψει, όταν θα φεύγει το ασθενοφόρο από τη Ζαγορά για διακομιδή, θα το χάνει για τρεις ώρες. Και αν σ' αυτό το διάστημα συμβεί το επείγον, θα βγαίνει στα κανάλια να λέει ότι ήταν ατυχία.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΙΣ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΜΕΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ Α109 ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ,ΤΑ ΞΕΘΕΩΜΕΝΑ C130,TA SUPER PUMA,TA SEAHACK,TA C 27 ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΚΥΡΙΑΚΟ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗ 90 ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΙΣΧΙΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

η λαικη ρυση λεει ...μαθαμαι οτι γ.. πλακωσανε και οι γυφτοι.ολοι εχουν ευθυνες ας πανε και μονοι τους στα νοσοκομεια ποιος μπορει.ο πυρετος ο πονοδοντος η περιοδος το χτυπηματακι στο χερι η ποδι και παρα πολλα ακομα πανε και μονα τους.1000000 ασθενοφορα να υπαρχουν οταν ο κοσμος δε σεβεται την δουλεια που κανεις παλι ελλειψεις θα υπαρχουν με το παραμικρο ασθενοφορο.μηπως θα επρεπε να πληρωνουν εστω ενα συμβολικο ποσο.γιατι και παλι η λαικη ρυση λεει...οπου δεν πιπτει λογος πιπτει ραβδος!!!!!!!!!!!κατι ηξεραν οι αρχαιοι ημων προγονοι.

Ανώνυμος είπε...

....συγγνώμη αλλά γιατί κατηγορούμε τους άλλους και όχι τους εαυτούς μας;;...τί κάναμε εμείς για τους άλλους;;...πού είναι όλοι οι απόφοιτοι των ΙΕΚ να προσφέρουν εθελοντικά;;..πού είναι όλοι οι Νοσηλευταράδες;;;...οι ΙΑΤΡΟΙ;;;να προσφερουν εθελοντικά;;..ε τότε όταν βρεθούν τα άτομα ΤΟΤΕ και ο δήμαρχος θα πεί ΟΚ ΑΣ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΦΡΑΓΚΑ για ασθενοφόρα κλπ κλπ...ΑΛΛΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΕΛΕΙΣ ΛΕΦΤΑ...ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΚΑΤΙΤΙΣ ΤΟΥ...ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ...ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ...ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΜΑΣ ΤΟ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΕΙ..οπότε μάγκες μούγκα...

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με το τελευταίο σχόλιο. Απλώς ο κόσμος δεν μπορεί να αυτοοργανωθεί στον εθελοντισμό, ούτε διαθέτει την τεχνογνωσία.
Μην φτάσουμε σε κωμικοτραγικές καταστάσεις, με Δημάρχους να οδηγούν ασθενοφόρα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.
Το ΕΚΑΒ πρέπει να οργανώσει αυτή την δραστηριότητα και μετά να μετρήσουμε την διάθεση του κόσμου για προσφορά.
Πολιτών και επαγγελματιών.

Ανώνυμος είπε...

για αυτο υπαρχει τοση ανεργια για να κανουμε τους εθελοντες.κατι ξερουν οι κυβερνωντες...............

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Καλά είναι τα συνθήματα, αλλά συνήθως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Για τον εθελοντισμό έχω γράψει σε παλαιότερες αναρτήσεις.
Θα αναφέρω μόνο το εξής: Οι Χώρες με ανεπτυγμένο εθελοντισμό, φημίζονται εξ ίσου για τις Κρατικές Υπηρεσίες τους.

Ανώνυμος είπε...

Μπαινεις στα χωραφια μου τωρα, αγαπητε, οποτε επετρεψε μου να παρεμβω απο τους αντιποδες....

Το προβλημα με την Ελλαδα, φιλε Κυριακο ειναι οτι νομιζουμε οτι ειμαστε μοναδικοι. Θεωρουμε οτι μονο εμεις εχουμε αρχιπελαγος, και αναγλυφο, και μεγαλες αποστασεις και περιεργο συστημα με μικρα κεντρα υγειας μακρυα απο τα μεγαλα νοσοκομεια. Ετσι καθε φορα προσπαθουμε να βρουμε λυσεις και να ανακαλυψουμε τον κυκλο οταν καποιοι αλλοι εχουν βρει λυσεις εδω και 85, κυριολεκτικα, χρονια

Η αληθεια ειναι οτι υπαρχουν και αλλα μερη με τεραστιες αποστασεις και απομονωμενες πολεις και χωρια, αρχιπελαγα, περιεργο αναγλυφο και ακομη πιο περιεργες συνθηκες. Αντι λοιπον να δουμε τι κανουν οι κουτοφραγκοι απο την δεκαετια του 20 (βλ. RFDS) και να το προσαρμοσουμε στις δικες μας συνθηκες κανουμε μελετες επι μελετων και σχεδια επι σχεδιων για να βρουμε λυσεις σε προβληματα που εχουν απο πολλου λυθει...

Τι κανουν οι κουτοφραγκοι;

Εχουμε και λεμε..... Σχεδον καμμια χωρα δεν εχει αμιγως κρατικο συστημα αεροδακομιδων και εναεριας διασωσης. Πολλοι απο τους μεγαλυτερους παροχους δεν ειναι κρατικοι. Royal flying doctors, Rega, ADAC, London HEMS, κτλ.

Στις περισσοτερες χωρες το κρατος καλυπτει καποιες βασεις με ιδια μεσα, οι υπολοιπες βασεις καλυπτονται απο τις τοπικες κοινωνιες που απο μονες στους ιδρυουν μη κερδοσκοπικους οργανισμους και charities που παρεχουν αμεση βοηθεια. Και οταν αυτες δεν ξερουν να πετανε, απευθυνονται σε ΣΟΒΑΡΕΣ διεθνεις εταιριες για το πτητικο εργο (BRISTOW, CHC, JAYROW, Australian Helicopters, κτλ)

Το κρατος ασκει τον γενικο ελεγχο μεσω κεντρων συντονισμου, παρεχει αν χρειαστει προσωπικο, Ιατρους και paramedics, κυριως ομως θετει τις προυποθεσεις για να λειτουργησουν αυτες οι μη κρατικες υπηρεσιες, τις αδειοδοτει και τις ελεγχει καθε μερα....

Οσο για τα μεσα, ουτε NH90 χρειαζονται, ουτε C130, ουτε διαστημοπλοια. Bell 412 και sikorsky S76, και Eurocopter EC145, αντε και κανενα AW139 αν εχεις λεφτα να ξοδεψεις....

Ορεξη να εχεις και ανθρωπους επαγγελματιες και συναμα καβλανταρηδες να γουσταρουν αυτο που κανουν, να πετανε μερα και νυχτα χωρις να ρωτανε ποσο βαρυ ή ελαφρυ ειναι το περιστατικο (για να μην πεταξουν) αλλα αν υπαρχει καποιο βαρυτερο (για να πανε σε αυτο πρωτα), να κανουν διασωσεις και πρωτογενεις και να προγειωνονται σε δρομους και χωραφια νυχτα με NVGs. Να κρεμονται απο γαντζους, μερα και νυχτα, γιατροι και διασωστες, για να πανε στον άρρωστο οταν δεν μπορουν να προσγειωθουν, και να ανεβαζουν τον αρρωστο στο φορειο με το hoist. Διπλανες υπηρεσιες να ανταγωνιζονται ποιος θα παει στον αρρωστο, ποιος θα πεταξει πρωτος.

Μπορουμε εμεις να τα κανουμε ολα αυτα;

Αυριο κι ολας.....αυτα και ακομα περισσοτερα, με τα μεσα που εχουμε.

Το ερωτημα ειναι θελουμε;

Μετα τιμης απο τους αντιποδες
Ελευθεριος Βολανης