Translate

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Και ξανά απελευθέρωση

Μας είχαν απελευθερώσει και πέρυσι μαζί με άλλα επαγγέλματα, αλλά δεν έγινε τίποτε αφού το νομοσχέδιο έμεινε στα χαρτιά. Το γνωστό κόλπο που έκαναν και με τις απολύσεις και με το κλείσιμο των Οργανισμών, για να μασήσει η τρόικα και να μας δώσει το δάνειο.
Η τρόικα μας έδωσε το δάνειο, για δικούς της λόγους, αλλά τελικά δεν μάσησαν οι κουτόφραγγοι και τώρα τρέχει η κυβέρνηση να ξανααπελευθερώσει τα ίδια επαγγέλματα.
Και κάθε φορά που δημοσιεύεται ένα νομοσχέδιο, ή ένα προεδρικό διάταγμα, που γράφει μέσα Διασώστης, μας πιάνει τρέμουλο και αρχίζει το μοιρολόι.
Τι φοβόμαστε;
  • Θα κλείσει το ΕΚΑΒ.
  • Θα πουληθεί το ΕΚΑΒ.
  • Θα βγάλει ασθενοφόρα ο ιδιώτης και θα πάρει τα κυριλέ περιστατικά και σε μας θα μείνουν οι χρήστες και οι άστεγοι.

Αυτό με τον ιδιώτη, ήμουνα νιος και γέρασα.
"Έχει κάνει προσφορά ο Αποστολόπουλος να αγοράσει το ΕΚΑΒ". Τότε δούλευα στο Ιατρικό Κέντρο και γελούσα με τις παπαριές των συνδικαλιστών στο αμφιθέατρο.
"120 ασθενοφόρα έχει έτοιμα η Intreamerican να τα ρίξει στην Αθήνα"
"30 ασθενοφόρα φτιάχνει ο Μαντός για την Interamerican. Θα πάρει τα χρόνια"
"Θα ιδιωτικοποιήσουν τις αεροδιακομιδές, γιατί εκεί είναι τα λεφτά".
Πότε μας τα έλεγαν αυτά; Κάθε φορά που ζητούσαμε κάτι. Να φοράμε στολές και όχι ποδιά. Να φτιάξουμε σχολή. Να έχουν σανίδες τα ασθενοφόρα.
"Εδώ αύριο θα είστε άνεργοι και ζητάτε σανίδες;"
Τώρα αυτά είναι παρελθόν. "Τώρα θα μας πάρει τη δουλειά ο Βγενόπουλος. Θα βγάλει 100 ασθενοφόρα".
Οι Αθηναίοι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα. Όταν τραβάς κουπί στη γαλέρα δεν σου μένει χρόνος να ανησυχήσεις. Περισσότερο αγωνιούν στο ΕΚΑΒ της Άνω Πρασινοπλαγιάς, εκεί που έχουν βάλει κώνους στην καφετέρια και έχουν κοτσάρει φρέζα στο ασθενοφόρο.
Γιατί όμως ανησυχούν, αυτοί που ανησυχούν; Γιατί φοβούνται το γκρέμισμα του Δημοσιοϋπαλληλικού  Τείχους που τους προστατεύει; Γιατί επιμένουν στην διατήρηση του μονοπωλείου;
Γιατί σ' όλον τον κόσμο που δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι δεν φοβούνται για την δουλειά τους;
"Γιατί ο ιδιώτης θα κοιτάξει να βγάλει λεφτά και θα ρίξει τις υπηρεσίες. Θα βάλει και τον κόσμο να πληρώνει"
Μαλακίες.
1. Κανείς Βγενόπουλος, Θεοχαράκης, Αποστολόπουλος, Λάτσης, Κυριακού, δεν πετάει εκατομμύρια για να εκδικηθεί τον ΕΚΑΒίτη.
2. Όλοι αυτοί κι άλλοι τόσοι επενδύουν χρήματα, για να βγάλουν χρήματα, σε παιχνίδι με κανόνες. Αν κάποιος από αυτούς αποφασίσει να επενδύσει σε ασθενοφόρα, το πρώτο που θα ζητήσει από το Κράτος είναι να μπουν κανόνες. Εμείς τόσα χρόνια δεν το κάναμε.
3. Η ποιότητα των υπηρεσιών θα ανέβει με τον ανταγωνισμό. Θα μείνουν χωρίς δουλειά τα ασθενοφόρα:
  • Που είναι βρώμικα.
  • Που είναι τρακαρισμένα.
  • Που το προσωπικό φοράει ότι να ναι.
  • Που οι άντρες είναι αξύριστοι.
  • Που οι γυναίκες είναι γκόμενες με κόκκινο νύχι.
  • Που έχουν τρεις εφημερίδες και δύο φραπέδες στο ταμπλώ.
  • Που πάνε στον πελάτη μετά από 32 ώρες.
  • Που φέρονται με τον χειρότερο τρόπο.

4. Ο ιδιώτης δεν θα ψάχνει τις τσέπες των ασθενών για λεφτά. Θα υπογράψει συμβάσεις με τα ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές.
5. Τα ιδιωτικά ασθενοφόρα δεν πάνε για πλύσιμο δύο φορές στη βάρδια, δίνουν αμέσως τέλος και οι υπάλληλοι δεν δηλώνουν ασθένεια όποτε κλείσουν ραντεβού με γκόμενα. Οπότε δεν χρειάζονται 100 ασθενοφόρα, αλλά πολύ λιγότερα.

Το ερώτημα λοιπόν είναι άλλο: Εμείς γιατί φοβόμαστε τον ανταγωνισμό; Έχουμε κανέναν λόγο; Και το ερώτημα αφορά τους επαγγελματίες Διασώστες. Γιατί οι λοιποί ΕΚΑΒίτες ξέρω τι φοβούνται. Και το ΕΚΑΒ να κλείσει, δεν έχουν πρόβλημα. Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να τους τοποθετήσει σε άλλη Δημόσια Υπηρεσία με τα ίδια χρήματα. Απλώς φοβούνται το ξεβόλεμα. Ότι θα πρέπει να δουλεύουν. Να είναι στην ώρα τους. Να λογοδοτούν.
Τον ανταγωνισμό φοβούνται οι Διασώστες που δεν είναι καλοί στη δουλειά τους, επειδή δεν την αγαπούν. Αυτοί που αναγκάστηκαν να πάρουν πτυχίο, για να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτοί που δεν θέλουν επαγγελματικά δικαιώματα και άδεια άσκησης επαγγέλματος, για να κάνουν ότι τους κατέβει και να μην τους ελέγχει κανείς.
Όλοι οι υπόλοιποι είναι σίγουροι πως αν το ΕΚΑΒ και οι συνάδελφοί τους, τους επιτρέψουν να δείξουν τις δυνατότητές τους, δεν θα τολμήσει κανείς ιδιώτης να επενδύσει σε υπηρεσίες ασθενοφόρων. Κι αν το κάνει θα πετάξει τα λεφτά του.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναι τα δημοσια ασθενοφορα πλενονται 2 φορες στη βαρδια επειδη ειμαστε λινατσες κι οχι επειδη ειναι μεσα στο αιμα....Αντιθετα με τα ιδιωτικα που επειδη ειναι εργατικοι αν και παιρνουν ... πολλα τροχαια ως δια μαγειας το αιμα εξαφανιζεται...επειδη πρεπει αμεσα να πανε σε αλλο περιστατικο.....

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Σωστό είναι, από μια άποψη αυτό που λες, αλλά για το αποτέλεσμα μιλάω.
Και όλα αυτά δεν είναι ευθύνη δική σου, ή του συναδέλφου σου που είναι αναγκασμένος να δουλεύει σε ιδιωτικό. Και οι δύο δουλεύετε σε συνθήκες που δεν θέλετε, γιατί δεν υπάρχουν κανόνες.
Αν υπήρχαν και εμείς στο ΕΚΑΒ και οι συνάδελφοι στο ιδιωτικό θα είμαστε ευχαριστημένοι.
Και ο πολίτης δεν θα έψαχνε να βρει το ιδιωτικό, αφού περίμενε όλη τη μέρα το ΕΚΑΒ να τον πάει σπίτι. Θα ήξερε από την αρχή τι πρέπει να κάνει.
Θέμα σχεδιασμού είναι όλα.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε ανωνυμε, ειτε αθελητα, ειτε ηθελημενα, νομιζω οτι χανεις το νοημα που θελει να περασει ο Κυριακος.

Το προβλημα δεν ειναι τα ασθενοφορα που πανε για μπουγαδα μετα το τροχαιο/τραυμα, ως ωφειλουν, αλλα αυτοι που φορανε σε καθε περιστατικο 30+ λεπτα καπελο γιατι ειναι μαγκες. Ξερουμε πολυ καλα οτι γινεται και οι περισσοτεροι ξερουν πολυ καλα και πιοι το κανουν και δεν ειναι ουτε 2 ουτε 3 πληρωματα.

Οσον αφορα τον ιδιωτη, αν του επιτραπει, και τροχαια θα παιρνει και ανακοπες και, ξερεις κατι, και καλα θα το κανει, η εστω καλυτερα απο πολλους απο εμας.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ειμαι κατα του ιδιωτη αλλά δεν δεχομαι πως για ολα φταινε τα πληρωματα.Καθαριζουμε, φταιμε δεν καθαριζουμε παλι φταιμε,μας στελνουν απο Ευαγγελισμο στο Κερατσινι ...για παραδειγμα ,φταιμε....και στο τελος τσουπ ο ιδιωτης ...μαγκας ,καθαρος ,γρηγορος γιατι απλα εμεις ειμαστε παρταλια.......ενω αυτος ειναι σουπερ εκπαιδευμενος και πανω απο ολα σωστος ανθρωπος με ευαισθησια για το πολιτη σε αντιθεση με τους κοπριτες δημοσιους ΕΚΑΒΙΤΕΣ.Οσο για τα καπελα στις ωρες ....οποιος δεν εχει βαλει...και το επιθυμει ας ξεκινησει καμια επισημη υποβολη παραπονων.Εν παση περιπτωση οσοι γουσταρετε τρελα των ιδιωτικο τομεα και σας αηδιαζει το δημοσιο γιατι δεν φευγετε να πατε να εργαστειτε εκεΙ?Καλο οτι εχουμε σιγουρο και απο πισω μπορουμε να το παιζουμε αυθεντιες..ΧΙλιαδες στραβα στο Εκαβ ...ομως λιγο ελεος για τα πληρωματα...

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Δεν σχολιάζεις τα λεγόμενά μου, γιατί μάλλον τα διάβασες με προκατάληψη. Ή βιαστικά.
Εγώ όμως θα σχολιάσω ακριβώς αυτά που γράφεις.
Τον ιδιώτη δεν τον γουστάρουν αυτοί που έχουν δουλέψει ιδιωτικά! (με πιάνεις νομίζω).
Ο ιδιώτης έχει αυτό το πρόσωπο που λες για να μην χάσει τον πελάτη. Εμείς είμαστε μαγαζί γωνία και διώχνουμε πελάτες.
Εδώ λοιπόν, πάει η σιγουριά και όχι εκεί που λες εσύ.
Να μην ξεχνάμε ότι στα ιδιωτικά δεν δουλεύουν αρειανοί, αλλά συνάδελφοί μας του ΙΕΚ. Και Εκαβίτες για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.
Και ξέρω κάποιους Εκαβίτες, γνωστούς κοπρίτες, που πήγαν για βάρδιες στο ιδιωτικό και ήταν κυρίες. Και αισθάνθηκαν τόσο μαλάκες και οι ίδιοι που διορθώθηκαν και στο ΕΚΑΒ.
Και ευτυχώς γι' αυτούς, γιατί ήμουν αποφασισμένος να τους αναφέρω ονομαστικά, καθώς και τον τρόπο που δούλευαν στο ΕΚΑΒ και αντίστοιχα στο ιδιωτικό.
Όσο για το έλεος που ζητάς, δεν θα στο δείξει κανείς, αν εσύ κι εγώ μαζί με όλους τους πραγματικούς συναδέλφους μας, δεν απαιτήσουμε να μπουν κανόνες στη δουλειά μας. Δυστυχώς όμως η πλειοψηφία δεν το θέλει. Γιατί οι κανόνες φέρνουν υποχρεώσεις.
Το μόνο που μας μένει λοιπόν είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και να περιμένουμε να αλλάξουν οι συσχετισμοί.
Γι' αυτό λέμε να έρθουν πτυχιούχοι του ΙΕΚ αποκλειστικά και να μην μπαίνουν άτομα από το παράθυρο. Μήπως και κάποτε αλλάξουν οι συσχετισμοί.
Γιατί δεν μπορεί η πλειοψηφία των νέων παιδιών που έχει σπουδάσει το αντικείμενο, να είναι ανίκανοι, τεμπέληδες και παιδιά της μαμάς. Αν είναι έτσι χαθήκαμε.

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Και θα σου γράψω και κάτι προσωπικό. Αποφάσισα να ξεβολευτώ (παρ' ότι είχα υποσχεθεί το αντίθετο στον εαυτό μου) και να ξεκινήσω το Τμήμα των Μηχανών, γιατί παρακινήθηκα από τον ενθουσιασμό νέων συναδέλφων. Και το κουράγιο των παλιών.
Πέρα από την επιτυχία που γνώρισε το Τμήμα είχα ένα μεγαλύτερο όφελος. Συνεργάστηκα και συνεργάζομαι καθημερινά με πολλούς συναδέλφους των ασθενοφόρων, που πριν δεν τους ήξερα ούτε εξ' όψεως. Και ανακάλυψα ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο μαύρα, όσο πίστευα. Και σήμερα χαίρομαι ιδιαίτερα να γνωρίζω ότι, υπάρχουν έξω στο δρόμο πολλοί συνάδελφοί μου που είναι αστέρια πραγματικά.
Λυπάμαι βέβαια που αυτοί οι άνθρωποι δεν αποδίδουν ούτε το 30% των δυνατοτήτων τους. Γιατί κάποιοι έχουν φροντίσει να τους ευνουχίσουν. Για να μην χαλάσει η σούπα.

Ανώνυμος είπε...

Kαλησπερα και απο μενα.
Η αληθεια ειναι οτι οταν ανεβαζεις στο blog σου Κυριακο ενα κειμενο, το διαβαζω παντα με ενδιαφερον γιατι ( ασχετα αν διαφωνω μαζισου σε καποια σημεια) πιστευω οτι εχεις εμπεριστατωμενη αποψη για το ΕΚΑΒ.
Οντως ευαγγελιζομαι την Μερα εκεινη που ο Εκαβιτης θα παψει να εργαζεται σαν δημοσιος υπαλληλος. Και τι εννοω. Θα παψει δηλαδη να θεωρει οτι το ασθενοφορο ειναι ενα ξενο ή κρατικο οχημα. Οτι και καλα εγω οχτω ωρες θα κατσω εκει μεσα, δεν ειναι δικο μου και θα παω σπιτι μου. Εκει φτανει το μυαλο πολλων συναδελφων. Και δεν αντιλαμβανονται οτι θα περασουν το 1/3 του βιου τους μεσα σε μια καμπινα (οκτω ωρες δεν κοιμουνται,οκτω ωρες δεν ειναι με την οικογενεια τους, οκτω ωρες δεν διασκεδαζουν αλλα οκτω ωρες ειναι μεσα σε μια καμπινα ασθενοφορου) και οτι ειναι ζωτικης σημασιας να ειναι καθαρο. Ειμαι σιγουρος οτι τετοια ατομα, αν τους χυθει λιγος καφες στο αμαξι τους θα παθουν εγκεφαλικο ! Υπαρχει και η αλλη πλευρα σιγουρα. Αλλα κανενενας δεν στεκεται σ'αυτη αλλα στην νοσηρη.
Συγκρινοντας τωρα τον τροπο λειτουργιας ιδιωτικων και δημοσιων ασθενοφορων, ειναι μερα με την νυχτα. Τα μεν ανταποκρινονται σε χρονια περιστατικα τα δε σε επειγοντα. Τα μεν αλλαζουν ταχυτητα στις 3000 χ.σ.λ τα δε στους κοφτες. Ευλογο τα δε να ειναι και πιο " κακοποιημενα" ( Σιγουρα εχουν κακοποιηθει και απο ασυνειδητα ατομα).
Αναφορικα με τους καφεδες ( για την εφημεριδα νομιζω οτι συμφωνω ), το ασθενοφορο ειναι χωρος εργασιας και καθε εργαζομενος (θελω να ελπιζω ακομα) εχει δικαιωμα να πινει τον καφε του. Τωρα αν θα τον αφηνει στο γραφειο του ή στο ταμπλω του ασθενοφορου δεν νομιζω οτι ειναι επιληψιμο. Και κρινοντας Κυριακο τον καφε στα Ασθενοφορα, θα επρεπε κατα την ταπεινη μου γνωμη να κανεις αυτοκριτικη πρωτα, γιατι το τμημα των μηχανων πρεπει να ομολογησω, εχει επιννοησει τις καλυτερες πατεντες για θηκες φραπε.
Τωρα για τον λουφαδορο Εκαβιτη δεν ξερω τι να πω με ξεκαθαρη αποψη. Απο την μια λεω οτι ενταξε,ι παει πολυ να βαζεις συνεχεια "καθαρισμο" και απο την αλλη λεω, "τον ταριφα θα κανω ολη την ωρα" και επειγοντα τιποτα ? Και οταν θα χρειαζεται ενα ασθενοφορο για πραγματικα επειγον περιστατικο δεν θα υπαρχει. Και σε αυτο φταιει η πολιτικη του ΕΚΑΒ διοτι το ιδιο το ΕΚΑΒ θεωρω οτι δεν θελει τελικα απ΄οτι βλεπω να κανει επειγοντα. Πολλοι θα σκεφτουν (και ιδιαιτερα κατι συνδικαλιστες και καρεκλαδες): " Μα καλα,αμα στερησεις το ασθενοφορο απο τον πολιτη μετα αυτος θα σου γυρισει την πλατη!" Πεποιθηση μου ειναι οτι για να κοψουμε καρτες( και κατ' επεκταση να περιοριστουμε οσο ειναι δυνατον σε επειγοντα on time) θα το κανουμε με δυο τροπους: Πρωτον , να ενημερωθει ο πολιτης για το πως θα χρησιμοποιει ορθολογικα το ασθενοφορο και δευτερον, οι τηλεφωνητες( καταρτισμενα και εμπειρα ατομα ) να μπορουν να δωσουν λυσεις τηλεφωνικα σε ασθενεις που δεν χρειαζονται τελικα ασθενοφορο. Ενημερωση και εκπαιδευση. Για να μην παρεξηγηθω, δεν τα εχω σκεφτει εγω, αλλα ετσι λειτουργουν αυτοι οι μεθυστακες οι Αγγλοι ή οι σοβινιστες Γαλλοι βρε παιδι μου!
Πανω απ' αλα ομως πρεπει καποια στιγμη να τελειωνει αυτη η ιστορια με το κομματικο κρατος και δυστυχως Κυριακο αν δεν ηταν το ΠΑΣΟΚ δεν θα ανοιγες το τμημα των μηχανων με τον τροπο που ανοιξε. (Προσεχε, μην το παρεις στραβα.)
Εν κατακλειδι πιστευω οτι η κριση κυριως δεν οικονομικη. Ειναι κριση πολιτισμικη και αξιων...

Παντα φιλικα
Arxi Diaswstis

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Θα σε εκπλήξω, αλλά θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Και τα λες πολύ σωστά και με τη σωστή σειρά. Και μην κοιτάς που εγώ εμφανίζομαι απόλυτος και σκληρός στα γραπτά μου και με μισούν οι συνάδελφοί μας. Καθόλου δεν με απασχολεί, αν είναι να ξυπνήσουμε και να ζητήσουμε να μας επιτρέψουν να ζούμε και να δουλεύουμε σαν άνθρωποι.
Ακόμη και για τους καφέδες στις μηχανές, δίκιο έχεις. Μήνες το πάλεψα και τελικά παραιτήθηκα. Όχι μόνο δεν έπεισα κανέναν, αλλά όπως λες και συ, κάθε μέρα μου εμφάνιζαν καινούρια πατέντα. Θα σε παραδεχτώ βέβαια, αν μου πεις που βάζω εγώ τον καφέ μου.
Τι να σου πω; Ότι έχεις άδικο για τον τρόπο που άνοιξε το Τμήμα; Αφού έτσι άνοιξαν και οι Μονάδες, έτσι οι έγιναν τμήμα οι αεροδιακομιδές το 2001, έτσι δημιουργήθηκε το ΕΤΙΚ. Θα πρέπει να ντρεπόμαστε κανονικά. Μ' αυτό τον τρόπο έχουμε αντικαταστήσει στο ΕΚΑΒ, τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης που έχουν οι ξένοι.

Ανώνυμος είπε...

Στη βαλιτσα ?
Arxi- Diaswstis.

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Ναι την πλαϊνή. Τον στερεώνω με τα κολάρα και δεν φεύγει με την καμία. Και δεν φαίνεται.!!