Translate

Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Μαθήματα Οικονομίας

Όποτε κάθεσαι να ακούσεις, ή να δεις μια είδηση τον τελευταίο χρόνο, σ' ότι αφορά στην οικονομία, τα ίδια και τα ίδια. Καρμπόν. Δεν αυξάνονται τα έσοδα του Κράτους, δεν μειώνονται οι σπατάλες του Δημοσίου, οπότε πάμε σε νέους φόρους. Οι εργαζόμενοι φταίνε για όλα.



Ειδικά όμως οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, παρατηρώντας ο καθένας τη δική του Υπηρεσία, έχουν πλήρη συνείδηση πως για όλα φταίει η Κυβέρνηση. Γιατί αυτή διορίζει ανίκανες και ύποπτες διοικήσεις στους Οργανισμούς.



Πως να περιοριστεί η σπατάλη του Δημόσιου Τομέα, όταν σε περιπτώσεις σαν του ΕΚΑΒ, τα 9 στα 10 ευρώ που δίνονται, πάνε στα σκουπίδια. Ας αρχίσουμε να μετράμε. Εγώ θα αναφέρω 2-3 περιπτώσεις ενδεικτικά.


Δεν θα ρωτήσω πόσοι από τους υπαλλήλους που υπηρετούν είναι χρήσιμοι. Θα ρωτήσω, αν το ΕΚΑΒ είχε διαχείριση στηριγμένη σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πόσοι θα έμεναν. Και ασφαλώς δεν αναφέρομαι στα Πληρώματα των Ασθενοφόρων. Θα φτάσω και κει. Ούτε μιλάω για ιδιωτικοποίηση, για να μην αρχίσουν οι κακόβουλοι να λένε. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, που και τα περίπτερα έχουν οικονομικό διαχειριστή (manager), το 92,5% του κλάδου ανήκει στο δημόσιο. Και μιλάω για πραγματικό manager, όχι για κομματικό λαμόγιο, που το βαφτίζουμε manager, πρόεδρο, διοικητή κλπ. Το ίδιο και στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και παντού στον κόσμο.


Και θέλω να αναφερθούμε, όχι μόνο σε οικονομικά, αλλά και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά


Πόσο οικονομία γίνεται στο ΕΚΑΒ, όταν:
1. Ξοδεύονται χρήματα για την εκπαίδευση και πρόσληψη Διασωστών, οι οποίοι καταλήγουν να κάνουν μεταφορές γιαγιάδων και βλέπουν επείγον περιστατικό κάθε 4 μήνες; Ο κάθε Δήμος αν αγόραζε ένα απλό ασθενοφόρο και το στελέχωνε με πληρώματα εκπαιδευμένα σε ένα 6μηνο ΚΕΚ, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τους Δημότες του μια χαρά. Κι αυτοί δεν θα είχαν τα δάκτυλά τους κολλημένα στο 166, στο τηλέφωνό τους. Τα παράπονά τους στο Δήμαρχο. Είναι μεγάλος ο Δήμος; Ας βγάλει 2 ασθενοφόρα. Ας βγάλει 10.
Και μιλάμε για ασθενοφόρα με βασικό εξοπλισμό, που κοστίζουν 30000 ευρώ. Ποιος ο λόγος να δίνουμε 120000, να έχουμε πανάκριβο εξοπλισμό για επείγοντα στα οχήματα και να τον κάνουμε βόλτες, μέχρι να σαπίσει. Μόνο στην Ελλάδα γίνεται αυτό!
2. Ξοδεύονται χρήματα για την λειτουργία κινητών μονάδων. Με πανάκριβο εξοπλισμό και τεράστια λειτουργικά έξοδα. Ο εξοπλισμός πάει χαμένος, γιατί στις διακομιδές κατά κύριο λόγο, χρησιμοποιείται εξοπλισμός του νοσοκομείου. Οι Μονάδες να πάνε στα Νοσοκομεία και τις διακομιδές να τις κάνει ο γιατρός της ειδικότητας, με την νοσηλεύτριά του. Και ειδικοί είναι και το υπόλοιπο διάστημα θα εργάζονται στην κλινική, αντί να ψάχνουν δέντρο στην πλατεία. Μόνο στην Ελλάδα γίνεται αυτό!
Να πάμε στο συντονιστικό, στο συνεργείο, στις αεροδιακομιδές; Όλοι μπορούμε να σκεφτούμε λύσεις που μειώνουν το κόστος στο 10%.
Ειδικά για τις αεροδιακομιδές, αφού έμεινα εκεί από την ίδρυση του τμήματος και για 9 χρόνια, θα κάνω μια αναφορά. Είναι λογικό συνάδελφοι να μιλάμε για μείωση των δαπανών και να στέλνουμε C 130, με κόστος 10000 ευρώ ανά ώρα, στην Κρήτη να φέρει περιπατητικό ασθενή; Ή να νοικιάζουμε τζετ ξένης εταιρίας, με κόστος 60000 ευρώ, για επαναπατρισμό ασθενούς από τη γερμανία; Με τα χρήματα που έχουμε ξοδέψει όλα αυτά τα χρόνια, όχι αεροπλάνο θα είχαμε αγοράσει, αλλά ολόκληρη πτέρυγα μάχης. Και αφού δεν κάνουμε πρωτοβάθμιες αεροδιακομιδές, δηλαδή από τον τόπο του συμβάντος, είναι λογικό να στέλνουμε Καρδιολόγο και Διασώστη να φέρουν νεογνό, αντί να πάει ο γιατρός του Παίδων με την νοσηλεύτριά του, που είναι ειδικοί; Είναι λογικό να στέλνουμε Πλαστικό χειρουργό να φέρει επικείμενο τοκετό; Μόνο στην Ελλάδα γίνεται αυτό!
Μόνο με τα παραπάνω και στατιστικά, περιορίζεις το στόλο σε 30 ασθενοφόρα στο λεκανοπέδιο και το καθένα κάνει δύο (2) περιστατικά στο 8ωρο. Είναι τυχαίο που οι Αμερικανοί συνάδελφοι στις μισές Πολιτείες δουλεύουν 48ωρες βάρδιες και μετά κάθονται 4 μέρες; Όχι, γιατί στο 48ωρο κάνουν 6 περιστατικά!
Και σαν συνέπεια, σκεφτείτε τα μειωμένα καύσιμα, τις μειωμένες φθορές και πάει λέγοντας.
Σκεφτείτε τώρα, ένα νέο παιδί που έρχεται από την Καβάλα (πχ) να σπουδάσει στο ΙΕΚ. Νοίκια έξοδα, πήγαινε - έλα, να βρει και μια προσωρινή δουλειά και να διοριστεί μετά από 4 χρόνια στην Αθήνα και να πάει μετά από 8 χρόνια στην Καβάλα, για να κάνει τι; Μεταφορά γρίπης, πυρετού και άλλων επειγόντων. Ας πάει κατευθείαν στον Δήμο της Καβάλας, ή έναν γειτονικό στην χειρότερη. Δεν χρειάζονται τη δόξα του ΕΚΑΒ Αθηνών τα νέα παιδιά. Δουλειά ψάχνουν. Ξέρει κανείς κανέναν Αμερικανό από το Τέξας, να πάει στη Ουάσιγκτον για δουλειά;
Κι όμως η κυβέρνηση θεωρεί, ότι πηγή όλων των κακών της Ελληνικής οικονομίας είναι ο μισθός μου. Και θα σωθεί η Ελληνική οικονομία, κόβοντάς μου επιδόματα, αυξήσεις και αυξάνοντάς μου τη φορολογία. Ας κόψει το μισθό του Παπαευσταθίου και της Κωσταδιού, που παίρνουν και περισσότερα.
Δεν ξέρω τι να πω. Μερικές φορές πιστεύω πως δεν τα κάνουν επίτηδες. Πως απλά είναι βλάκες.
Βέβαια, τα παραπάνω γεννούν ερωτήματα, αν τα δούμε σαν προτάσεις λειτουργίας. Επειδή όμως, την Αμερική την ανακάλυψαν πριν από χρόνια άλλοι και έχουν δώσει απαντήσεις σε όλα, θα επανέλθω σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: