Translate

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Οι Δήμαρχοι θα μας σώσουν!

Χρόνια φωνάζω και παρακαλώ, ώστε πολλές αρμοδιότητες της Κεντρικής Διοίκησης να μεταφερθούν στην περιφέρεια, ώστε οι Δήμαρχοι να λουστούν τα προβλήματα και να πάψουν να είναι θεατρίνοι. Γιατί τι χρειάζεται σήμερα για να γίνει κάποιος Δήμαρχος (εκτός από λεφτά και διαπλοκή); Να μάθει να λέει ένα παραμύθι και μια στο τόσο να κάνει και ένα θεατρικό! Όπως καλή ώρα ο συμπαθής Δήμαρχος Δεσκάτης, τον οποίον δεν γνωρίζω, ούτε προσωπικά, ούτε σε ποιον χώρο ανήκει. Διαβάζω λοιπόν στο ΕΚΑΒNews, το οποίο αναδημοσιεύει άρθρο του in.gr ότι, ο παραπάνω Δήμαρχος βρήκε τραυματία τροχαίου, διερχόμενος από το σημείο και έτρεξε αμέσως στο Κ.Υ., πήρε το ασθενοφόρο να τον μεταφέρει, επειδή απουσίαζε ο οδηγός σε ρεπό! Εδώ το άρθρο: Ο δήμαρχος οδήγησε το ασθενοφόρο του Κ.Υ. Δεσκάτης για να σωθεί μια ζωή, Αναγκαία η ενίσχυση του ΕΚΑΒ Γρεβενών
Για όσους γνωρίζουν, τι σημαίνει Πλήρωμα Ασθενοφόρου και τι Διασώστης, ο Δήμαρχος δεν διακόμισε τραυματία, αλλά μετέφερε ένα σακί πατάτες, ακόμη και αν πήγε μαζί του ο γιατρός και η νοσηλεύτρια, που πολύ αμφιβάλλω. Το ασθενοφόρο είναι ένα όχημα και οδηγείται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με όλα τα υπόλοιπα οχήματα. Ασθενοφόρο δεν το κάνουν τα πεντάλ, το τιμόνι και ο λεβιές των ταχυτήτων, αλλά ο εξοπλισμός του και η ειδίκευση του προσωπικού στην χρήση του, προς όφελος του τραυματία. Αν ήθελε να μας εντυπωσιάσει ο Δήμαρχος, να πήγαινε στον Α/ΓΕΑ και να του ζητούσε να δώσει ρεπό σε έναν χειριστή F16 και να καθόταν αυτός να το πετάει. Αφού όμως πήρε το ασθενοφόρο, ας μπει στον κόπο να μας εξηγήσει, ποιες ενέργειες έγιναν στον τραυματία, πως ακινητοποιήθηκε και τι του προσφέρθηκε καθ' οδόν.
Αν ζούσαμε σε σοβαρό Κράτος και δημοσιεύονταν τέτοιο άρθρο, ο Δήμαρχος θα ήταν μέσα για τρία (3) ποινικά αδικήματα και αν πέθαινε ο τραυματίας, δεν την γλύτωνε ούτε με 10 χρόνια. Το ίδιο και ο υπεύθυνος κίνησης του ασθενοφόρου, που του επέτρεψε να πάρει τα κλειδιά. Ο δικός μας όμως, όχι μόνον την γλύτωσε, αλλά έγινε και ήρωας, έκανε και δηλώσεις: "δεν δίστασα ούτε στιγμή", είπε. Τον πιστεύω, γιατί για να γίνεις Δήμαρχος πρέπει, εκτός από καραγκιόζης να είσαι και αδίστακτος και μην γίνει αναφορά παρακαλώ στις εξαιρέσεις!
Πολύ σωστά το ΕΚΑΒNews αναδημοσιεύει το άρθρο και το λέω επειδή είμαι σίγουρος ότι, οι συνάδελφοι δεν επιθυμούν να κάνουν ήρωα τον θεατρίνο Δήμαρχο, αλλά να αναδείξουν τα προβλήματα του Συστήματος. Διαβάζοντάς το, τα ερωτήματα έρχονται αμείλικτα.
Αν ο οδηγός του ασθενοφόρου δεν είχε ρεπό, δεν θα υπήρχε πρόβλημα; Μόνος του καλύπτει 24/7; Είναι Διασώστης, ή διορίστηκε λόγω συγγένειας με κάποιον τοπικό πολιτευτή; Θα πρόσφερε βοήθεια στον τραυματία, ή κουβαλάει πατάτες όπως ο Δήμαρχος;
Πάμε και στον Δήμαρχο τώρα, ο οποίος ζητάει να ανταμειφθεί ο ηρωισμός του και τα 5 λεπτά δημοσιότητας που πήρε, με καινούργιο αστραφτερό ασθενοφόρο, προφανώς για να το δείξει στους ιθαγενείς ψηφοφόρους, ταυτόχρονα με δηλώσεις "κατόπιν ενεργειών μου......".
Το προηγούμενο διάστημα, δεν είχε εντοπίσει το πρόβλημα; Μήπως επικοινώνησε με την Διοίκηση του ΕΚΑΒ για να διερευνήσει τις δυνατότητες κάλυψης της περιοχής; Ή μήπως έστησε καυγά διαρκείας, με το Υπουργείο και την Περιφέρεια, για να προστατέψει την υγεία των δημοτών του; Ή απλώς έκανε υπομνήματα για να βγει από την υποχρέωση; Ή τελικά περιμένει μασημένη τροφή της Κεντρικής Διοίκησης, να έρθουν οι Πυροσβέστες και οι σκουπιδιάρηδες, για να κουβαλάνε αυτοί τις πατάτες;
Ο Δήμαρχος αυτός (και όλοι οι υπόλοιποι) είναι άσχετος και επικίνδυνος. Ξέρει να κάνει άριστα μόνο μια δουλειά: να εκμεταλλεύεται καταστάσεις για να εισπράξει το χειροκρότημα. Και όταν κάτι στραβώσει, θα βγάλει την ουρά του απ' έξω και θα μεταθέσει ευθύνες. Φταίει το Υπουργείο, το ΕΚΑΒ, η Περιφέρεια, δεν είναι δική μου αρμοδιότητα κλπ.
Γι' αυτό πρέπει να δοθούν αρμοδιότητες Υγείας, Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας στους Δήμους. Για να είναι αποκλειστικά υπόλογοι, για όλα τα ζητήματα. Να γίνονται ήρωες οι άξιοι και να τρώει το σκοτάδι τους θεατρίνους!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

-Τι εννοεις οι αρμοδιοτητες να μεταφερθουν στην περιφερεια? -Δηλαδη ασθενοφορα του δημου να εξηπηρετουν προνοσοκομειακα περιστατικα? Και αν ναι,-ποιος ο ρολος του ΕΚΑΒ σε μια τετοια περιπτωση? Και το σημαντικοτερο, -Ποιο το οφελος του αστου η επαρχιωτη ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ πολιτη που θα βρεθει ως τραυματιας σε μια τετοια περιφερεια? Μπορεις να αναπτυξεις λιγο αυτο το σκεπτικο?

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Αναφέρομαι στο παράδειγμα πολλών δυτικών Χωρών και κύρια σ' αυτό των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα οι πρώτου βαθμού αιρετοί, εκμεταλλεύονται τα προβλήματα σε όλους τους τομείς για ψηφοθηρικούς λόγους και τίποτα παραπάνω. Μιλάω δηλαδή για αποκέντρωση των υπηρεσιών, με το ΕΚΑΒ σε ρόλο συντονιστικό - ελεγκτικό. Μεταφορά μέρους των φορολογικών εσόδων στους Δήμους και υποχρέωσή τους να παρέχουν αυτοί τις υπηρεσίες. Έτσι ο πολίτης δεν θα αναρωτιέται που πάνε τα λεφτά των φόρων και θα ζητάει ευθύνες από τον Δήμαρχο. Από την πλευρά τους οι Δήμοι, θα είναι υποχρεωμένοι να κυνηγούν την φοροδιαφυγή σε τοπικό επίπεδο, ώστε να έχουν έσοδα και να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες. Ταυτόχρονα θα αναπτυχθεί και ανταγωνισμός μεταξύ των Δήμων προς όφελος των Πολιτών, αφού οι τελευταίοι θα είναι εύκολο να συγκρίνουν τις υπηρεσίες του δικού τους Δήμου, με αυτές των γειτονικών.

Ανώνυμος είπε...

Οκ κατανοητό. Σχετικα λοιπον με τον ανταγωνισμο,
-Αν καποιος δημος που δεν ειναι ανταγωνιστικος για ποιον λογο να γινει?
-Μηπως υπαρχει ανταγωνιστικοτητα σε αλλους τομεις μεταξυ των δημων?
Σε θεματα οικονομικων ας πουμε.
-Μηπως δεν ανταγωνιζονται μεταξυ τους ποιος δημαρχος θα χρεώσει περισσοτερο τον καθε δημο?
Η σε θεματα καθαριοτητας και περιβαλοντος,
-Σημαίνει κατι για καποιον δημο αν τα χρηματα του βιολογικου καθαρισμου δεν επενδύθηκαν εκει που επρεπε, εν συγκρισει με καποιον αλλο δημο ας πουμε που επένδυσε τα χρηματα οπως επρεπε.
-Τι μπορει να σημαίνει μια τέτοια παρατυπία για ενα δημο, μηπως τίποτα....?
-Και που υπαρχει τελικα ανταγωνισμός στους δημους?
Μα φυσικα στα ΕΣΠΑ... οποιος πρωτοφαει τα περισσότερα προγράμματα...
-Αρα σε ποιους λες να δοθούν τα ηνία της προνοσοκομειακης φροντιδας?
-Υπαρχει αρνητικη αξιολόγηση για καθε δημο, αρα μικροτερη κρατικη χρηματοδοτηση?
Οχι
Βαση λοιπον των σημερινων δεδομένων,
-Θα αναβαθμιστουν οι υπηρεσιες προνοσοκομειακης φροντιδας μεσο των δημων ή μηπως το ασθενοφορο θα εξυπηρετεί τις αναγκες των υδραυλικών του δημου κουβαλώντας σωληνες φ25 για τις επισκευες των διαρροών στους δρομους, με συναίνεση φυσικα των δημαρχων?
Θα πεις καποιος οτι κατι τετοιο δεν μπορει να γινει μιας θα γίνονται έλεγχοι απο το "ελεγκτικο" ΕΚΑΒ
-Ποιο ΕΚΑΒ? Σαν τους σημερινους ελεγχους που αυτο κανει?
Να θυμίσω λοιπον οτι το ΕΚΑΒ σε καποιες περιφέρειες ζηταει τα προγράμματα των οδηγων ασθενοφορου των κατα τοπους Κεντρων Υγειας, ωστε να συντονίζει δικαιωματικά την κινηση των οχηματων. Κάποιοι διευθυντες των Κ.Υ. ομως αρνούνται με το ετσι θελω να τα προσκομίσουν στα παραρτηματα.
Να θυμισω επισης την περιπτωση με τον δημαρχο Παρου και το τι συνεβει με την παράδοση των ασθενοφόρων.
-Αρα για ποιον συντονιστικό και κυριως ελεγκτικό ρολο του ΕΚΑΒ μιλάμε?
Θα πει ομως καποιος, "ναι αλλα θα επρεπε αυτο και εκεινο και τ' αλλο..."
Οκ συμφωνω.
Μεχρι να αλλαξει "ΑΥΤΟ ΕΚΕΙΝΟ ΚΑΙ Τ' ΑΛΛΟ", δεν μπορουμε να παίζουμε με την προνοσοκομειακη φροντιδα, ούτε άθελά μας να μειωθει ο ρολος της, μονο και μονο για να μην μας την λεει ο καθε παπατζης δημαρχος που ουτως ή αλλως παλι παπατζης θα ειναι.