Translate

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

Δυστυχώς .... είναι πολλοί!

Αυτή είναι μία, από τις δύο διαχρονικές ατάκες του μεγάλου Clint Eastwood. Η άλλη αναφέρεται στις απόψεις.
Για τα μέλη των οργανώσεων εθελοντών διασωστών έχω πολύ καλή γνώμη, γι' αυτό άλλωστε έχω συνεργαστεί μαζί τους πολλές φορές. Τους έχω φέρει σε ασκήσεις του ΕΚΑΒ, τους έχω βοηθήσει να πάρουν μέρος σε ασκήσεις της Πυροσβεστικής. Οι περισσότεροι είναι τίμια παιδιά, εργατικά, πρόθυμα και με σεβασμό. Υπάρχουν και ορισμένοι με βλήμα στον εγκέφαλο, αλλά τι να κάνουμε, αυτοί υπάρχουν παντού. Προχτές διαπίστωσα ότι τα βλήματα παίρνουν και προαγωγή.
Είμαστε δύο δίκυκλα Ομήρου και Πανεπιστημίου, σε μοτοσικλετιστή που έχει συγκρουστεί. Δεν έχει απειλητικό τραυματισμό, δεν υπάρχει θετικός μηχανισμός κάκωσης, αλλά έχει φύγει ένα κομμάτι από την μηχανή και του έχει κάνει σοβαρή ζημιά στο μάτι. Μ' αυτό ασχολείται ο συνάδελφος κι εγώ είμαι στην μηχανή μου ταχτοποιώντας κάποια υλικά από το προηγούμενο περιστατικό, στο απέναντι πεζοδρόμιο, στα λεωφορεία. Πλησιάζει τύπος με μοτοσικλέτα, οδηγώντας πάνω στο πεζοδρόμιο, χωρίς κράνος. Και μου την πέφτει.
- "Πήγαινε αμέσως εκεί και βάλτε του κολάρο"!
Τα τελευταία χρόνια, δεν τα παίρνω αμέσως, δίνω στον άλλον μια ευκαιρία.
- "Το κολάρο κύριε μπαίνει κατ' εκτίμηση, αν χρειάζεται θα το βάλει ο συνάδελφος. Εγώ όπως το εκτιμώ δεν χρειάζεται".
- "Και ποιος είσαι εσύ που θα πεις ότι δεν χρειάζεται, είσαι ακτινολόγος;"
- "Εγώ είμαι αυτός που είμαι, εσύ ποιος είσαι;"
- Ξέρεις ποιος είμαι εγώ και τι θα σου κάνω, δώσε μου αμέσως τα στοιχεία σου!
Η φράση "ξέρεις ποιος είμαι εγώ", είναι από τις δυο - τρεις που με φέρνουν εκτός εαυτού και μπορεί να γίνει το κακό εύκολα, αλλά εξακολουθώ να πάω πάσο.
- "Αν μου δείξεις αστυνομική ταυτότητα, θα σου δώσω τα στοιχεία μου" του λέω.
- "Δεν είμαι αστυνομικός, είμαι διευθυντής επιχειρήσεων (!) της ελληνικής ομάδας διάσωσης" μου λέει, "είμαι πιστοποιημένος διασώστης και θα σου κάνω αναφορά"!
Όσο μιλούσαμε, υπέθετα πως είναι κάποιος ειδικευόμενος που κοιμήθηκε με την λάθος νοσοκόμα, αυτή του ανακοίνωσε πως είναι έγκυος και ο πατέρας του τον απειλεί πως θα τον αποκληρώσει αν την παντρευτεί. Πως να είναι καλά ο άνθρωπος; Μόλις μου είπε όλους τους τίτλους του, του ανακοίνωσα πως είναι βλήμα. Αυτό τον εκνεύρισε και άρχισε να φωνάζει πιο δυνατά. Το διόρθωσα λέγοντάς του πως είναι ένα τίποτα και δεν θέλω να μιλάω με το τίποτα. Αυτό τον εξαγρίωσε. Και επειδή κατάλαβα πως δεν θα καθαρίσω εύκολα, πήρα τηλέφωνο να έρθουν δύο Ζητάδες από το Σύνταγμα, να τον μαζέψουν κανένα τρίωρο στο Ακροπόλεως, να έρθει στα ίσα του. Στάθηκα άτυχος, γιατί έκαναν μία συνοδεία και μετά από πέντε λεπτά που ήρθαν αυτός την είχε κοπανίσει επειδή κάτι "υποψιάστηκε".
Σκέφτηκα να τους δώσω τα στοιχεία της μηχανής για να τον βρουν, αλλά τελικά δεν έχει και νόημα, γιατί μάλλον είναι πολλοί τέτοιοι και έχουν γίνει και "διευθυντές επιχειρήσεων"!

=========================================================================

Όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας τα σχόλια, αμέσως μετά την δημοσίευση του άρθρου, στελέχη από την έδρα της Ομάδας στην Θεσσαλονίκη, αλλά και από το Τμήμα της Αθήνας, επικοινώνησαν άμεσα και διευκρινίστηκε ότι ένα τέτοιο άτομο, δεν μπορεί να έχει σχέση μαζί τους. Προσωπικά τους εύχομαι, καλή συνέχεια στο έργο τους.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έπρεπε να βρεις τα στοιχεία του και να κληθεί με την πρώτη ευκαιρία για "επαναπιστοποίηση" της εκπαίδευσής του. :D

ΓΕΩΡΓΙΟΣ είπε...

Τελικά τα καλάμια είναι πολλά κ τα βρίσκουν κ τα καβαλανε εύκολα

Λιάμος Αλέξανδρος είπε...

Αξιότιμε κ. Σιδηρόπουλε

ονομάζομαι Αλέξανδρος Λιάμος και είμαι ο δ/ντης επιχειρήσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.Ενημερώθηκα από συνάδελφο μου για την ανάρτηση σας που περιγράφει το εν λόγο περιστατικό. Η οργάνωση μας έχει τρεις δ/νσεις (εκπαίδευσης, επιχειρήσεων και ανάπτυξης) και εγώ είμαι ο επικεφαλής των επιχειρήσεων.Η έδρα μας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, της οποίας και είμαι μόνιμος κάτοικος. Στην Αθήνα βρέθηκα για προσωπικούς λόγους τις μέρες του Πάσχα (30/4-4/5) χωρίς μηχανή. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που βρέθηκα στην Αθήνα δεν ενεπλάκησα, ούτε υπέπεσε στην αντίληψη μου κάποιο ατύχημα. Ως εκ τούτου είναι προφανές ότι δεν ήμουν εγώ. Προφανώς κάποιο τρίτο πρόσωπο επικαλέστηκε την ιδιότητα μου και αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό από πολλές απόψεις. Θα ήθελα να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μου είτε μέσω email (ops@hrt.org.gr), είτε μέσω κινητού τηλεφώνου (6943663332), προκειμένου να μας βοηθήσετε να διαλευκάνουμε το περιστατικό, το οποίο μας θίγει.
Σας διαβεβαιώνω πως όλα τα μέλη μας ανά την επικράτεια κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους, τους γίνεται ξεκάθαρο για τον τρόπο με τον οποίο συνδράμουμε επικουρικά τον κρατικό μηχανισμό, όταν υπάρχει ανάγκη και όταν μας ζητηθεί. Προφανώς, από την περιγραφή σας για τη συμπεριφορά αυτού το ατόμου διαφαίνεται πως δεν πρόκειται για μέλος της ΕΟΔ, και εαν παρά ταύτα είναι, θα κινήσουμε όλες τις εσωτερικές διαδιακσίες της οργάνωσης μας που προβλέπονται από το καταστατικό και τον εσωτερικό μας κανονισμό.
Προς επιβεβαίωση των στοιχείων και της ιδιότητας μου μπορείτε να ανατρέξετε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης www.hrt.org.gr
Από πλευράς μου θα υπάρξει σχετική ενημέρωση του ΔΣ της Κεντρικής Διοίκησης.

Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου

Με εκτίμηση

Λιάμος Αλέξανδρος

Ανώνυμος είπε...

Θα ήταν ενδιαφέρον, αν υπήρχε επικοινωνία με την Ε.Ο.Δ. (που ισχυρίστηκε ότι ανήκει), να δούμε και την δική τους αντίδραση. Επειδή η συμπεριφορά του, πέρα από τον ίδιο, αντανακλά υποχρεωτικά και στην ομάδα που (ισχυρίστηκε ότι) ανήκει, και μάλιστα σε υπεύθυνη θέση.

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Όπως βλέπετε και ο (πραγματικός) δ/ντής επικοινώνησε, αλλά και άτομα από την ομάδα της Αθήνας. Λυπάμαι που κάποιος αναστάτωσε τόσους ανθρώπους, σε σημείο να μετανιώνω που το ανέβασα. Ελπίζω να μαζευτεί και να σταματήσει να ακυρώνει τον κόπο και την προσφορά εκατοντάδων ανθρώπων.

Ανώνυμος είπε...

Πτώση από μηχανή και δεν είχε θετικό μηχανισμό κάκωσης ή τουλάχιστον υποψία τραυματισμού ΣΣ? Έστω και Προληπτικά, πόση ενέργεια θα χαλούσατε για να βάλετε ένα philadelphia μόνο με την υποψία? ΟΚ το βούρλο που ήρθε να σας την πει δεν του έκανε ακτινογραφία για να διαγνώσει κάτι. Eσείς έχετε πως σιγουρευτίκατε ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ για να μην του βάλετε? Σέβομαι το επάγγελμά σας παιδια....αλλα μερικές φορές ορισμένοι συνάδελφοι σας δίνουν τρανταχτά παραδείγματα αντιεπαγγελματισμού, ασχετοσύνης και βλακείας. Επειδή ο κόσμος έχει αρχίσει και εκπαιδεύεται και σαν μη επαγγελματίες υγείας οφείλουν να εφαρμόσουν κατά γράμμα την γνώση τους και να είναι 10 φορές πιο προσεχτικοί........τόσο και εσείς πρέπει να κάνετε σωστά την δουλεία σας με ότι ελλείψεις στα μέσα που έχετε και όχι απο βαρεμάρα εφαρμογής πρωτοκόλλων. Έχετε δίκιο για τον τυπο...αλλα αν το θύμα ήταν ο πατέρας μου και δεν του βαζατε κολάρο θα σας έπαιρνα το σπίτι στα δικαστήρια. Φιλικά.....και με σεβασμό!!

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Δημοσιεύω το τελευταίο σχόλιο, θεωρώντας ότι ο αναγνώστης δεν έχει σκοπό να με προσβάλλει, αλλά εκφράζοντας την αγωνία του και του κάθε πολίτη για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.
Επιπλέον μου δίνεται η ευκαιρία να εξηγήσω κάποια ζητήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουμε. Πάμε λοιπόν και με την σειρά.
1. Αν το θύμα είχε, ή δεν είχε θετικό μηχανισμό κάκωσης, είμαι εκπαιδευμένος και διεθνώς πιστοποιημένος να το ξέρω. Επίσης εκπαιδεύω άλλους στο αντικείμενο. Δεν υπάρχει ίσως, ή περίπου. Έχει, ή δεν έχει. Αυτό δεν θα το κρίνει ο μανάβης, ο μπακάλης, ή ο γυναικολόγος, παρά μόνος αυτός που κατέχει τον αντίστοιχο τίτλο. Δεν θα προχωρήσω σε διάλεξη, αλλά αν επιθυμείς μπορώ να σου στείλω περίληψη του μαθήματος για να πάρεις μια ιδέα, ή να σου προτείνω σεμινάρια στα οποία διδάσκω, Τέλος μ' αυτό.
2. Στο άρθρο μου δεν ανέφερα αν μπήκε, ή δεν μπήκε κολάρο, έστω για προληπτικούς λόγους, παρά μόνο την συζήτηση με αυτόν που κάτι ήξερε, στο περίπου, αλλά δεν ήξερε με ποιον μιλούσε.
3. Δεν βαριέμαι ποτέ (τα τελευταία 26 χρόνια) να εφαρμόσω κανένα πρωτόκολλο. Μπορώ να βάλω κολάρο, ορό σε σφαγίτιδα, ή να τρυπήσω το 3ο μεσοπλεύριο διάστημα σε υποψία πνευμοθώρακα. Έχω κάνει και τέσσερις τοκετούς. Αυτά όμως, όταν υπάρχει ένδειξη. Ποτέ για να ικανοποιήσω την επιθυμία και τις απειλές των παρισταμένων και των συγγενών, τους οποίους έχω γραμμένους κανονικά. Μου στοιχίζει κάποιο ποσό κάθε χρόνο στην ARAG, αλλά με αυτόν τον τρόπο μπορώ και να σπάσω τα δόντια αυτού που θα με απειλήσει και και να τον τρέχω στο αυτόφωρο για παρακώλυση δημόσιας υγειονομικής υπηρεσίας, χωρίς καν να χρειάζεται να είμαι παρών.
4. Για την ποιότητα του προσωπικού του ΕΚΑΒ πρέπει να απολογηθεί η Πολιτεία και όχι εγώ. Μάλιστα εγώ, αντιμετωπίζω μεγαλύτερο πρόβλημα μαζί τους, απ' ότι ο πολίτης. Δεν προσέλαβα εγώ τον οποιονδήποτε για να πάρω ψήφους, αλλά εμένα δυσφημίζει. Δεν επέτρεψα εγώ σε οδηγούς σκουπιδιάρας και σε οποιονδήποτε δεν κατέχει κανένα πτυχίο να φοράει στολή με την επιγραφή "Διασώστης", αλλά αυτοί όλοι μπορεί να στείλουν στον τάφο και δικό μου άνθρωπο. Επειδή οι δυνάμεις μου είναι εξαιρετικά περιορισμένες, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να αντιμετωπίζω τα δικά μου περιστατικά, σύμφωνα με τις γνώσεις και την συνείδησή μου.
Φιλικά και πάντα με σεβασμό προς τους φίλους που με διαβάζουν.