Translate

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Τι είναι τα ασθενοφόρα;

Πρώτα να δούμε τι ήταν τα ασθενοφόρα. Θα το πω χωρίς περιστροφές: Αναγκαίο κακό. Μέσα στα Νοσοκομεία γίνονταν ωραίο παιχνίδι, με ασθενείς γιατρούς και νοσοκόμες, αλλά κάποιοι ασθενείς δεν μπορούσαν να πάνε περπατώντας. Έτσι ξεκινάει το παραμύθι. Αναγκαστικά λοιπόν, αγόρασαν οχήματα και προσέλαβαν καραγωγείς. Τους έβαλαν κι από δίπλα ότι περίσσευε (νοσοκόμους, τραυματιοφορείς, φύλακες, κηπουρούς), ως βοηθούς. Διοικητικά υπάγονταν στην Διευθύνουσα, ή σε κάποια προϊσταμένη.
Σε κάποιες πολιτισμένες Χώρες, άρχισαν να μετράνε σε κόστος την ανθρώπινη ζωή και το έκαναν Επιστήμη. Και φόρτωσαν τα οχήματα ιατροτεχνικό εξοπλισμό και τα στελέχωσαν με πτυχιούχους Ακαδημιών, με 4 χρόνια πανεπιστημιακές σπουδές. Και συνεχίζουν να ρίχνουν χρήμα στην έρευνα, για να εξελιχθεί το όχημα, ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση.
Το ίδιο ξεκίνησε και στην Ελλάδα το '85 από μια παρέα γιατρών του (τότε) Κρατικού Αθηνών, αλλά το έχασαν στην πορεία, αφού άλλαζαν τα συντεχνιακά συμφέροντα, ανάλογα με τις αλλαγές στην εξουσία.
Σήμερα στην Ελλάδα.
Σε όλα τα Ιδιωτικά Θεραπευτήρια, μεγάλα και μικρά, βλέπε πρώτη παράγραφο. Στα Δημόσια Νοσοκομεία, έως την στιγμή που καταργήθηκαν τα ασθενοφόρα, λόγω τρόικας και το προσωπικό παρκάρει στο ΕΚΑΒ, βλέπε ομοίως.
Στο ΕΚΑΒ, επίσης. Ένας αχταρμάς προσωπικού να κάνει ότι να ναι, όπως να ναι. Οδηγοί να κάνουν επείγοντα και πτυχιούχοι ΙΕΚ στα Χρόνια, στις αποθήκες και στις φωτοτυπίες. Επειδή δεν είχαμε προϊσταμένες και Διευθύνουσα, τις κάναμε εισαγωγή και τις βάλαμε διοίκηση στα ασθενοφόρα, έτσι για να μην χαλάσει η παράδοση.
Αφού λοιπόν είμαστε τόσο παραδοσιακοί, γιατί να υφίσταται το ΕΚΑΒ ως Οργανισμός και να ξοδεύει τόσο χρήμα για να υποστηρίξει την αυτοτέλειά του, πληρώνοντας στρατιές διοικητικών και βοηθητικών υπαλλήλων, σε εποχές κρίσης μάλιστα;
Γιατί δεν το κλείνουμε να μοιράσουμε τα οχήματα στα Νοσοκομεία; Θα αλλάξει κάτι;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

για σου ρε κούλη, αργησες αλλά το επιασες οτι θέλει κλήσιμο το μαγαζί, αλλά.....................ρε μπαγάσα υπάρχει λύση 1) η αδεια και 2) να ξανανοιξει ως Ν.Ε.Κ.Α.Ι.Β (ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΕ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ, αλλά μετα που θα βρείτε δουλίτσα ολοι εσεις;;;;;;;ΟΕΟ

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Παραβλέπω το ύφος του σχολίου και το δημοσιεύω, θεωρώντας ότι έχω υποχρέωση με διευκρινήσεις μου να αποτρέπω την πλάνη.
Το νόημα της ανάρτησης δεν έχει σχέση με το "κλείσιμο του μαγαζιού", γι' αυτό πάντα προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να μην βιάζονται και αν είναι δυνατόν να διαβάζουν 2 φορές την ανάρτηση πριν γράψουν σχόλια.
1. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος, υφίσταται εδώ και λίγες ημέρες, αλλά κανένα πρόβλημα δεν θα λύσει. Και πάνω απ' όλα δεν θα φύγουν οι σκάρτοι, για να έρθουν καλύτεροι.
2. Το ΕΚΑΒ και γενικότερα το Δημόσιο, πρέπει να πάψει να είναι άσυλο αναξιοπαθούντων. Και το ζήτημα δεν είναι να διώξεις τους άχρηστους, αλλά να σταματήσεις να προσλαμβάνεις τέτοιους, κρίνοντας την επάρκειά τους με αυστηρά κριτήρια. Και τότε θα δούμε ποιος θα βρει δουλίτσα και ποιος όχι.

Ανώνυμος είπε...

λοιπόν κούλη το πρώτο βήμα εγίνε με την αδεια, τώρα μένει να γίνει το δέυτυερο βήμα ωστε η χωροκατακτική μάζα (νασηλευτική) να πάει στο ΕΣΥ που κλαίγονται οτι δεν εχουν προσωπικό (ασε δηλαδής που είναι ενδονοσοκομιακή ειδηκότητα) και το καινό της καρκινικής μάζας πιά (μετά την εκδοση της προνοσοκομιάκής αδειας) θα καλυφθεί απο υγειής μάζα τους δισώστες-πληρώματα ασθενοφόρων, αλλά............ θα ζήσει ο ασθενής υστερα απο τέτοια μεγάλη αφαίρεση ογκου;;;;;;