Translate

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος - νέες διαπραγματεύσεις.

Νέα προσπάθεια λοιπόν της Διοίκησης, να βρεθεί πεδίο συνεννόησης και κοινά αποδεκτή λύση. Επανερχόμενη προτείνει, η πρόταση προς το Υπουργείο να έχει την ακόλουθη μορφή:



1. Η ειδικότητα "Διασώστης - Πλήρωμα Ασθενοφόρου" να περιλαμβάνει τους πτυχιούχους ΙΕΚ και ΠΕΚΠΑ, με 15 χρόνια προϋπηρεσία οι δεύτεροι.
2. Όλοι οι υπόλοιποι να ενταχθούν στην ειδικότητα "Πλήρωμα Ασθενοφόρου", με προϋπόθεση την 10ετή προϋπηρεσία.
3. Και οι δύο ειδικότητες να έχουν τα ίδια σχεδόν επαγγελματικά δικαιώματα και την δυνατότητα να στελεχώνουν όλα τα μέσα του ΕΚΑΒ.

Και έρχεται η απάντηση της ΠΟΠ - ΕΚΑΒ:
Η οποία αγνοεί την πρόταση της Διοίκησης και ούτε λίγο, ούτε πολύ, προτείνει να ενταχθούν όλοι στην ειδικότητα "Διασώστης - Πλήρωμα Ασθενοφόρου", ανεξαρτήτως τίτλων σπουδών και με μόνο προσόν την 15ετή προϋπηρεσία.
Και το απίστευτο: Ζητά να θεωρηθεί προσόν, το BLS/AED του ERC, ένα σεμινάριο που απευθύνεται σε πολίτες!!!
[Και κάνω την σκέψη. Εγώ (και άλλοι), στο ERC έχουμε βαθμό Cource Director. Να καταθέσουμε τον τίτλο στο ΕΚΑΒ και να ζητήσουμε να γίνουμε διευθυντές;]

Στο ΕΚΑΒ όμως, δεν υπηρετούν μόνο Δημόσιοι Υπάλληλοι, αλλά και κάποιοι οι οποίοι σκέφτονται και τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας. Έρχεται λοιπόν η απάντηση από την Ιατρική Υπηρεσία, μήπως μας ταρακουνήσει και ξυπνήσουμε:
1. Ζητά να ενταχθούν στην ειδικότητα "Διασώστης - Πλήρωμα Ασθενοφόρου", μόνο οι κάτοχοι τίτλου ΙΕΚ και εξηγεί τους λόγους.
2. Συμφωνεί με την δημιουργία διαφορετικής ειδικότητας για τους υπόλοιπους.
3. Ζητά να κλείσει το παράθυρο του νόμου, το οποίο επιτρέπει να προσλαμβάνονται στο ΕΚΑΒ, άτομα με κοινωνικά κριτήρια.

Περιμένουμε λοιπόν να δούμε πως θα διαμορφωθεί τελικά, η πρόταση της Διοίκησης προς το Υπουργείο. Πριν από αυτό όμως, περιμένουμε την απάντηση του Σωματείου των Αθηνών. Ίσως τώρα που κάποια μέλη του έχουν εγγραφεί και παρακολουθούν το ταχύρυθμο, αναθεωρήσουν την προηγούμενη στάση τους!

[Δίπλα στον τίτλο της ανάρτησης, υπάρχει ψηφοφορία. Πείτε την γνώμη σας]

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όσο παράξενο και να φαίνεται θα συμφωνήσω με την πρόταση να δοθεί η άδεια ασκήσεως και σε αυτούς που δεν είναι απόφοιτοι του ΙΕΚ, μάλιστα θα πρότεινα να λάβουν την άδεια όλοι οι διοικητικοί η ακόμη ακόμη και ο οποιοδήποτε επιθυμεί κάνοντας απλά μια αίτηση. Η ιατρική υπηρεσία θα περίμενα να εστιάσει στον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΗΣ ΡΟΛΟ και όχι στην αδικία μεταξύ των υπαλλήλων αλλά τέλος πάντων.
Για τον μακακα των ασθενή θα μιλήσει κανείς;
Προτείνεται λοιπόν ούτε λίγο ούτε πολύ αν κάποιος δεν έχει λάβει ΠΟΤΕ θεωρητική προνοσοκομειακη εκπαίδευση να του δίνεται το δικαίωμα να στελεχώσει:

κινητές μονάδες
Κινητά Συντονιστικά Κέντρα για Μαζικές Καταστροφές.
Μηχανές ταχείας επέμβασης.
Οποιοδήποτε εναέριο μέσο που χρησιμοποιείται με σκοπό την διακομιδή ασθενούς.
Οποιοδήποτε πλωτό μέσο που έχει ως σκοπό την διακομιδή ασθενούς.
Ομάδες αντιμετώπισης Μαζικών Απωλειών Υγείας.
Οχήματα μικρού όγκου για πρώτες βοήθειες.

και επίσης αυτός ο ανεκπαίδευτος κάποιος να εφαρμόσει τα ακόλουθα:

Έλεγχος και μέτρηση ζωτικών σημείων
Διασφάλιση αεραγωγού σε επείγουσες καταστάσεις
Αντιμετώπιση τραυμάτων, ασηψία−αντισηψία, φροντίδα.
Έλεγχος εξωτερικής αιμορραγίας
Ακινητοποίηση τραυματία και ασφαλής διακομιδή ασθενούς
Τοποθέτηση περιφερικών φλεβικών γραμμών και χορήγηση υγρών όπου απαιτείται.
Διατήρηση θερμοκρασίας σώματος του ασθενούς.
Βασική υποστήριξη της ζωής (Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση).
Εφαρμογή και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.
Παρακολούθηση λειτουργίας συσκευών έγχυσης υγρών και τυχουσών παροχετεύσεων.
Λήψη μέτρων για την ασφάλεια του ασθενούς και του διασώστη.
Μέτρα ασηψίας−αντισηψίας του χώρου και των εξαρτημάτων των μέσων διακομιδής.
Παρακολούθηση της λειτουργίας συσκευών εξοπλισμού των μέσων διακομιδής καθώς και αναφορά πιθανών βλαβών αυτών.
Φροντίδα για τον άρτιο εξοπλισμό του μέσου..... μπλα μπλα μπλα....
... λήψη ηλεκτροκαρδιογραφήματος με εντολή ιατρού.
Βοήθεια στο γιατρό:
Συμμετοχή σε ομάδες που αντιμετωπίζουν καταστάσεις μαζικών απωλειών υγείας
Ενημέρωση εγγράφως του υγειονομικού προσωπικού του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) κατά την παράδοση του ασθενούς.
Βοήθεια επιτόκου σε φυσιολογικό τοκετό

και το καλύτερο ο ανεκπαίδευτος κάποιος να έχει δικαίωμα να παρέμβει σε:

Επείγουσες πράξεις, μόνο όταν ανατίθενται με απευθείας εντολή ιατρού της Κινητής Ιατρικής Μονάδας ή ιατρού του Συντονιστικού Κέντρου του ΕΚΑΒ.

Και πάλι θα συμφωνήσω με την αρχική πρόταση όσο και αν φαίνεται χαζό, με μια προϋπόθεση:
Για να λάβει κάποιος ανεκπαίδευτος την άδεια ασκήσεως θα πρέπει πρωτίστως να εξεταστεί και να πιστοποιηθεί από κάποιο επιστημονικό φορέα πιστοποίησης (εκτός ΕΚΑΒ) σε όλα τα παραπάνω (όπως εξεταστήκαμε και εμείς σαν μακάκες)και αφού αποδείξει ο οποιοσδήποτε ότι γνωρίζει το αντικείμενο της ειδικότητας μας ας πάρει όχι μόνο την άδεια αλλά και μπατσελορ, σε διαφορετική περίπτωση το οποιοδήποτε φυσικό η νομικό πρόσωπο υιοθετήσει την πρόταση του εγγράφου θεωρώ ότι ΘΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ διότι ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
Επίσης να υπενθυμίσω οτι το μαγαζί δεν ανήκει σε κανέναν δηλαδή μην νομίζουν κάποιοι ότι επειδή έχουν κάποιες θέσεις στο ΕΚΑΒ η σε κάποιο σωματείο μπορούν να εκφράζονται συντεχνιακά χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους πολίτες, διότι π.χ. οι αδιόριστοι διασώστες είναι πολύ περισσότεροι από δαύτους και μάλιστα οι δεύτεροι μπορούν να τρέξουν τους πρώτους στα δικαστήρια επισημαίνοντας τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας, πάνε οι εποχές του 80 και του 90, διανύουμε την σημερινή εποχή με υπουργό τον Αδωνη.
Ο πρόεδρος είναι πρώην ανώτατος αξιωματικός και θα έπρεπε να δείξει περισσότερη σοβαρότητα επί του θέματος χωρίς να επηρεάζεται από όσους των περιτριγυρίζουν, διότι με αυτή την λογική όσοι υπηρετούν πάνω απο 20 χρόνια στον χώρο της υγείας θα μπορούσαν κάλλιστα να λαμβάνουν τιμής ένεκεν την ιατρική ειδικότητα.
Απέφυγα να εκφραστώ συντεχνιακά αλλά ας σοβαρευτούμε κάποια στιγμή.

Ανώνυμος είπε...

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Αυτο που καποιοι δεν καταλαβαινουν ειναι οτι η αδεια εξασκησης επαγγελματος δεν ειναι το τελος του αγωνα, αλλα η αρχη, και μια απο τις βασεις πανω στις οποιες θα χτιστει το μελλον του διασωστη και του ΕΚΑΒ γενικοτερα

Δηλαδη αυριο που θα απαιτησουν οι διασωστες καθηκοντα και ευθυνες αντιστοιχες με των συναδελφων τους στο εξωτερικο, ητει να δινουν φαρμακα, να διασωληνωνουν, να αναλυουν ΗΚΓ και να θρομβολυουν, ποιος σχιζοφρενης στην Ιατρικη υπηρεσια ή το υπουργειο θα δεχτει κατι τετοιο οταν δεν ξερει ποιο ειναι το επιπεδο των διασωστων και οταν συνυπαρχουν πιστοποιημενοι διασωστες ΙΕΚ με οδηγους της ΕΘΕΛ και...αποφοιτους δημοτικου;

Η λυση ειναι απλη.... Διαφορετικες βαθμιδες διασωστων με διαφορετικο επιπεδο εκπαιδευσης, διαφορετικες αρμοδιοτητες, καθηκοντα, δυνατοτητες παρεμβασης, ευθυνες και φυσικα οικονομικες απολαβες

Η εξομοιωση των παντων προς τα κατω δεν ειναι προς το συμφερον ουτε του ΕΚΑΒ, ουτε των διασωστων και φυσικα ουτε των ασθενων

Απο τους αντιποδες
Ελευθεριος Βολανης

Ανώνυμος είπε...

..αν υπάρχουν βαθμίδες στους διασώστες τότε θα πρέπει να υπάρχουν διαφορετικά καθήκοντα και διαφορετική μισθοδοσία...οπότε οι μεν θα κάνουν σωματεία για προάσπιση των συμφερόντων τους και οι δε θα κάνουν απεργίες για αυξήσεις λόγω διαφορετικών καθηκόντων...γειά σου ρε Έλληνααα...η λύση είναι μία...ΕΕ ΕΣΥ ΠΟΥ ΦΟΡΑΣ ΤΟ ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΦΕΡΕ ΜΟΥ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΣΟΥ....ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ;;ΟΚ...ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΆΝΕΙΣ..ΔΡΟΜΟ...και μπαίνει ο πτυχιούχος ΙΕΚ..τι;;..δεν έχουμε αρκετούς;;..εεε τότε έχουμε πτυχιούχους νοσηλευτικής...τι;;;..δεν γίνεται;;;μα πώς;;..το αντίθετο πώς γίνεται;...ΚΥΡΙΟΙ...ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΕΚΑΒ...ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ (πολιτικοί;;.ιατροί;;;..κομματόσκυλα;;...)..άντε περαστικά μας...

Ανώνυμος είπε...

Οι μονοι που δεν θελουν να δουλεψει σωστα το ΕΚΑΒ ειναι οι εργαζομενοι του. Οχι ολοι, αλλα πολλοι, ισως οι περισσοτεροι.

Βλεπεις, το να δουλεψει σωστα το ΕΚΑΒ σημαινει ξεβολεμα και αλλαγη νοοτροπιας και τροπου δουλειας. Σημαινει πρεσαρισμα, αναληψη ευθυνης για τις πραξεις και παραλειψεις του καθενος.

Οσο για το σχολειο του προηγουμενου σχολιαστη που περιλαμβανε το καθηκοντολογιο ενος Διασωστη, ηθελα να ρωτησω ποσοι απο τους διασωστες κανουν τις πραξεις που περιγραφετε;

Απο την περιορισμενη μου εμπειρια ως ιατρος του ΕΚΑΒ και την σαφως μεγαλυτερη εμπειρια που εχω ως παραληπτης περιστατικων που φερνει το ΕΚΑΒ στα ΤΕΠ, μπορω να σου απαντησω

Ε Λ Α Χ Ι Σ Τ Ο Ι

Ανώνυμος είπε...

κυριοι/ες λέτε ολοι λαλακίες, το ΠΔ είναι σαφές και αμετάκλητο.
Το φέρνεται γύρο-γύρο απο το 2007 για την κονόμα και μόνο. Φτού σας ξεφτίλες ολοι σας.
Μακάρι ο Αδωνης Γεωργιάδης να εφαρμόσει τον ξαφνικό θάνατο οπως στην ΕΡΤ, για να γλυτώσουμε απο εσάς.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤΑΜΟΥ

Ανώνυμος είπε...

οσο εφαρμοζουν τα πρωτοκολλα οι αποφοιτοι ιεκ και διορισμενοι στο εκαβ αλλο τοσο θα τα εφαρμοζουν και οι αδιοριστοι αποφοιτοι του ιεκ οταν με το καλο διοριστουν οι περισσοτεροι...οπως τα εφαρμοζουν και οι μονιμοι γιατροι εδω και χρονια.αδεια ασκησεως επαγγελματος σε ολους και απο την επομενη μερα ολοι εξω στον δρομο να δουμε ποσα απιδια πιανει ο σακος.να μην το ξεχασω-μηπως να θιξουμε και το θεμα για τα ιεκ στις επαρχιακες πολεις που εκανε το εκαβ και γινονταν μαθηματα εξ αποστασεως με την σκεψη μονο;ολοι γνωριζουμε για τα εικοσαρια των πιστοποιησεων που επεφταν σαν φθινοπωρινη μπορα.και ομπρελα να κραταγες εικοσαρι επαιρνες.ειμαστε σε μια φαση που για να εκτονωθουμε απο αυτα που περναμε στην ζωη μας βγαζουμε ολο το μισος προς τους συναδερφους μας.αδεια ασκησεως λοιπον σε ολους εκτος απο ρουφιανους,επιορκους,αδικαιολογητως αποντες,αποσπασμενους σε αλλα υπουργεια,αυτους που εχουν το εκαβ δευτερη δουλεια,οσους δεν ξερουν τι χρωμα εχει ενα ασθενοφορο του εκαβ και οσους κανανε οσφυαλγια απο το σκυψιμο στους προισταμενους και σε οσους απεκτησαν χρονια σιελορροια απο το πολυ γλυψιμο.ΧΑΘΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ,ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ....

geo.rescuer είπε...


Είναι μια προσωπική σκέψη για το μέλλον του ΕΚΑΒ και με αυτό τι εννοώ ότι φυσικά έχει έρθει η ώρα όσοι ασχολούνται με το επείγων να πάρουν άδεια. Αλλά υπό προϋποθέσεις και γιατί αυτό για τον απλό λόγο ότι δεν μπορείς να καταργήσεις εκπαιδευτική βαθμίδα γιατί σίγουρα θα έχεις νομικό κόλλημα και σίγουρα απίστευτες μηνύσεις και πρώτα από όλους από εμένα . Κάνοντας κατηγορίες θέτεις κανόνες για τον καθένα επίσης αποκτάς εθνικό μητρώο για τον κάθε ένα διασώστη αποκτάς επαγγελματική υπόσταση και με της κατηγορίες δεν θίγετε των παλιότερων τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις βάσει την κατηγορίας τους
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ Ε.Κ.Α.Β
Βάση διεθνών προτύπων είναι σαφές ότι όλοι οι υπάλληλοι που έχουν σχέση με την διαχείριση ασθενών θα πρέπει να έχουν άδεια εξάσκησης επαγγέλματος που όμως θα δια χωρίζεται σαφώς βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που απορρέουν από το βαθμό εκπαίδευσης και κατά δεύτερο λόγο τα χρόνια εργασίας οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να γίνει αυτό είναι σαφείς και ορισμένοι από διεθνής κανόνες και αυτό γιατί πχ όσα χρόνια και αν είναι κάποιος υπάλληλος δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να πάρει ποια αποφάσεις ζωής και θανάτου
έτσι μια πρόταση που δίνει λαβή για συζήτηση αλλά και κατοχύρωσης των συναδέλφων είναι να γεννηθούν κατά την δική μας λογική 4 κατηγορίες αδειών και αναλύοντας τες αναφέρω αυτές και δικαιολογώ και την ύπαρξη τους
1) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
υπάλληλοι με την βασική μορφή εκπαίδευσης με κύριο προσόν 3 κατηγορίας δίπλωμα οδήγησης και χωρίς σχολές παρά μόνο κύριος την ενδοεκαβίτικης εκπαίδευσης
2)ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Υπάλληλοι με τα βασικά προσόντα +ΠΕΚΠΑ
3)ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Υπάλληλοι με τα βασικά προσόντα +ΙΕΚ ΕΚΑΒ εδώ να επισημάνουμε ότι μπορεί να υπάρξει και μια υπό κατηγορία για αυτούς που έχουν και άλλες νοσηλευτικές ιδιότητες η και ΠΕΚΠΑ η και ο συνδυασμός 3 ΙΕΚ ΕΚΑΒ -ΝΟΣΙΛΕΥΤΙΚΗΣ -ΠΕΚΠΑ
Και τέλος
4) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Είναι η κατηγορία του μέλλοντος είναι εκείνη η κατηγορία που θα διαμορφωθεί με την ένταξη της ιδιότητας σε άλλο επίπεδο είτε αυτό λέγεται Τ.Ε.Ι Π.Ε Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ