Translate

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ευτυχώς δεν είμαστε εκεί ...

Στο "Κλεάνθης Βικελίδης" και στον τραυματισμό του ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Νίκου Μαρινάκη.
Κατά τον οποίο τραυματισμό, έγιναν όργια. Όργια έγιναν και στις δηλώσεις που ακολούθησαν.
Ο γιατρός του Παναθηναϊκού βγήκε ήρωας από την ιστορία και όλη μέρα σηκώνει το τηλέφωνό του, δεχόμενος συγχαρητήρια για την διάσωση της ζωής του παίκτη.
Καταξιωμένος γιατρός, για όσους τον γνωρίζουν, δεν το 'χει το επείγον, ούτε καν το BLS, αφού δήλωσε ότι, "χρησιμοποίησε ειδικό μηχάνημα (Black & Decker;) για να ανοίξει το στόμα του παίχτη", "ήταν σε διέγερση λόγω υπεροξυγόνωσης" και άλλα φαιδρά. Οφείλουμε βέβαια να τον κρίνουμε με κάθε επιφύλαξη, αν ο τύπος δεν απέδωσε με ακρίβεια τις δηλώσεις του.
Τραυματίας λοιπόν σε άπνοια για κάποια λεπτά, με μηχανισμό (θετικό) κάκωσης ΑΜΣΣ, ανανήπτει και περπατώντας ψάχνει το ασθενοφόρο. Μόλις το βρίσκει, ψάχνει να βρει την πόρτα και μόλις την βρίσκει τελειώνει ο εφιάλτης για όλους.
Τα ΜΜΕ στη συνέχεια περιλαβαίνουν το ασθενοφόρο, αναφέροντας ότι δεν είχε εξοπλισμό, "ούτε καν ορό" και πολύ σωστά κατακρίνουν την διοργανώτρια αρχή, η οποία υπόσχεται να διορθώσει την κατάσταση.
Και εκεί μπαίνουμε εμείς τρισευτυχισμένοι, δικαιωμένοι που κάποιος άλλος την πάτησε.
Από πότε συνάδελφοι η ανικανότητα του άλλου, σημαίνει ότι εμείς είμαστε ικανοί;
Τι θα συνέβαινε, αν στο γήπεδο ήταν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ; Θα κατέβαιναν οι συνάδελφοι και θα ακινητοποιούσαν τον ποδοσφαιριστή σε σανίδα, με χρήση αυχενικού κηδεμόνα και σύστημα ακινητοποίησης κεφαλής; Τι θα έκαναν όταν τους ζητούσε ο κος Κουλουμέντας να βάλουν έναν ορό; Μήπως θα του απαντούσαν ότι είναι υπεύθυνοι μόνο για τα καύσιμα και το οξυγόνο του ασθενοφόρου; Θα καθόταν η μπίλια και κάποιος από το πλήρωμα θα ήξερε να βάζει ορό; Θα είχαν ορό; Τι είδους; Δεν θα ήταν ληγμένος;
Πριν χρόνια το ΕΚΑΒ, "έδιωξε" από πάνω του την υποχρέωση να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε κερδοσκοπικούς οργανισμούς και πολλοί "έπεσαν να πεθάνουν". Από τη μια αυτοί που είχαν μάθει κάθε σαβατοκύριακο να λουφάρουν ένα τρίωρο, βλέποντας τζάμπα μπάλα. Από την άλλη οι ψευτοσυνδικαλιστές, πιπιλίζοντας την καραμέλα περί παραχώρησης πεδίου δράσης στους ιδιώτες. Για τους πολίτες κουβέντα κανείς. Αν κάποιος σε πεθάνει, έχει σημασία αν λέγεται ΕΚΑΒ, ή Ιντερσαλλόνικα; Αν είναι δημόσιος, ή ιδιωτικός υπάλληλος; Το πρόβλημα των γονέων του ποδοσφαιριστή αυτό ήταν; Αν θα λουφάρει ο κοπρίτης του δημοσίου, ή αν θα βάλει αρκετά στην τσέπη ο κερδοσκόπος ιδιώτης;

Συμπέρασμα για να τελειώνουμε.

Το ΕΚΑΒ, ως ο μόνος φορέας που κατέχει την τεχνογνωσία, θα έπρεπε να απαιτήσει από το Υπουργείο τη δημιουργία Επιτροπής Ελέγχου και Πιστοποίησης Υπηρεσιών Ασθενοφόρων και Ιατρικών Επειγόντων. Υπάρχει σε όλον τον κόσμο. Τι κάνει αυτή; Αυτό που λέει ο τίτλος. Και μετά τον τραυματισμό του ποδοσφαιριστή:
  • Αφαιρεί την άδεια λειτουργίας της Ιντερσαλλόνικα, μέχρι να συμμορφωθεί με την νομοθεσία.
  • Κόβει ένα εκατομμύριο στην διοργανώτρια, επειδή δεν έλεγξε το ασθενοφόρο.
  • Ένα εκατομμύριο στο "Κλεάνθης Βικελίδης", επειδή το ασθενοφόρο δεν είχε πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο και έπρεπε να ξηλωθούν διαφημιστικές πινακίδες για να προσεγγίσει.
  • Και ένα εκατομμύριο στον Παναθηναϊκό, για τα "μαγικά" του ιατρικού του τιμ.

Γιατί δεν το κάνει αυτό το ΕΚΑΒ; Γιατί συνάδελφοι, αν δημιουργηθεί τέτοια επιτροπή, η πρώτη ενέργειά της θα είναι να αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας του ίδιου του ΕΚΑΒ.
Όλα τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική ψυχοθεραπεία και κατανάλωση εν όψη συνδικαλιστικών εκλογών.
Πάμε να πούμε και δυο κουβέντες για τα γήπεδα, για να τελειώνουμε και μ' αυτό το παραμύθι.
Αποστολή του ΕΚΑΒ (μία και μοναδική), είναι η αντιμετώπιση των ιατρικών επειγόντων, όταν και αν εκδηλωθούν. Αν συμβεί κάτι στο γήπεδο, οφείλουμε να στείλουμε ασθενοφόρο. Όχι να κόβουμε ασθενοφόρα από την κίνηση, για να καλύπτουν τα γήπεδα, με την δικαιολογία ότι ίσως κάτι μπορεί να συμβεί. Γιατί αυτό το ίσως κάτι, μπορεί να συμβεί οπουδήποτε συγκεντρώνεται κόσμος. Στο Bantminton Theater, για παράδειγμα. Εκεί γιατί δεν καλύπτουμε;
Αν από την άλλη θέλαμε να παρέχουμε υπηρεσίες με αμοιβή, θα έπρεπε να είχαμε δημιουργήσει άλλη Διεύθυνση. Ήδη είμαστε ανίκανοι να ανταποκριθούμε στα επείγοντα, επειδή έχουμε βάλει δυο καρπούζια σε μια μασχάλη. Επείγοντα και διακομιδές.
Τέλος λοιπόν με το ΕΚΑΒ και πάμε στην διοργανώτρια αρχή, την superleague. Τι έπρεπε να κάνει; Να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες των γηπέδων να υπογράφουν συμβάσεις, στις οποίες να περιγράφεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ασθενοφόρων. Τι είδους είναι το ασθενοφόρο, τι εξοπλισμό φέρει, τι επιπέδου εκπαίδευσης είναι το προσωπικό!
Και τι έπρεπε να κάνει ο ιδιοκτήτης του γηπέδου; Διάφορα πράγματα. Να υπογράψει με εταιρεία, η οποία έχει τις παραπάνω πιστοποιήσεις. Να αγοράσει ένα ασθενοφόρο και να το στελεχώνει κάθε φορά που έχει αγώνα, με προσωπικό που έχει τα απαραίτητα πιστοποιητικά και θα πληρωθεί για τις υπηρεσίες του όσο αυτές διαρκέσουν. Να το στελεχώνει δωρεάν με φιλάθλους της ομάδας, οι οποίοι είναι Διασώστες, με αντίτιμο την δωρεάν παρακολούθηση του αγώνα.
Αυτές είναι μερικές ιδέες. Αν ψάξει κάποιος στην Ευρώπη και στην Αμερική, θα βρει χιλιάδες. Πότε θα γίνουν αυτά; Θα σας πω αμέσως. Όταν θα αρχίσουν οι δικηγορικές Εταιρείες να προσεγγίζουν τον παθόντα και να του λένε:
"Μας εξουσιοδοτείς να κάνουμε αγωγή; Δεν θα πληρώσεις ούτε ευρώ. Όσα πάρουμε μισά - μισά!".

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να το παραδεχτείς σου αρέσει δεν σου αρέσει, ο γιατρός έπαιξε και κέρδισε.
Διάβασα το βιογραφικό του, είναι εξαιρετικό με εξειδίκευση στις αθλητικές κακώσεις, μια εξειδίκευση όμως που απέχει πολύ από την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, άρα ο γιατρός "ως περαστικός από τα επείγοντα κάποτε" στο συγκεκριμένο περιστατικό με τιρμπουσόν η χωρίς καλά τα κατάφερε.
Μπράβο λοιπόν στο γιατρό που ξεκοκάλωσε το στόμα του ασθενούς και έβγαλε την γλώσσα του έξω, γιατί όπως λέει και η παροιμία η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Μπράβο του κι από μένα, που τυχαίνει να γνωρίζω τη δουλειά του και μπορώ να βεβαιώσω ότι είναι κάτι παραπάνω από πολύ καλός.
Το θέμα δεν είναι όμως αυτό. Με άλλο ζήτημα ασχολείται η ανάρτηση.

Ανώνυμος είπε...

Αρχιδια καλα τα καταφερε..... Προφανως το περιστατικο δεν ειχε τιποτα, αποδειξη οτι ο εν λογω παιχτης σηκωθηκε τελικα και περπατησε μεχρι το αδειο ασθενοφορο. Ομως δεν ειναι αυτη η ουσια της αναρτησης

Γιατί δεν το κάνει αυτό το ΕΚΑΒ; Γιατί συνάδελφοι, αν δημιουργηθεί τέτοια επιτροπή, η πρώτη ενέργειά της θα είναι να αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας του ίδιου του ΕΚΑΒ.

Αυτη ειναι η ουσια της αναρτησης και σε μια γραμμη, το προβλημα του ΕΚΑΒ.

Οσο και αν δεν θελουμε να το παραδεχτουμε το παρων ΕΚΑΒ, παρα τις προσπαθειες καποιων γραφικων, ειναι ανικανο να ανταπεξελθει στο ρολο του και να παρεχει τις υπηρεσιες που πρεπει να παρεχει στον βαρεως πασχοντα.

Ακομα χειροτερα, δεν εχει καμμια ορεξη να παραδεχτει τις ελλειψεις του και να τις διορθωσει παρα καθε τοσο κλαψουριζει για πραγματικη ή φανταστικη ανεπαρκεια μεσων, ξεχνωντας οτι δεν ειναι τα μεσα που κανουν την υπηρεσια αλλα οι ανθρωποι, οι γνωσεις, οι ικανοτητες και ο επαγγελματισμος τους. Εκει πασχουμε κυριως και οχι στα μεσα.

Οσο για τον ιδιωτη, πραγματικα αδιαφορω.... Σαφως και καποιος πρεπει να ελεγξει την Ιντερσαλονικα και την καθε Ιντερσαλονικα για το επιπεδο των υπηρεσιων της, αλλα δεν μπορω να κατηγορησω το σπιτι του ξενου οταν το δικο μου σπιτι (διοτι ακομα και στους αντιποδες θεωρω το ΕΚΑΒ σπιτι μου και φυσικο μου χωρο) ειναι ρημαδιο.

Αντε και ο Μαρινακης ειχε σοβαρη ΚΕΚ με συνοδο κακκωση της ΑΜΣΣ. Ποσοι απο εμας μπορουν να την αντιμετωπισουν οπως πρεπει; Να περασουν σωληνα με φαρμακα, η εστω να καταστειλουν και να αερισουν επαρκως τον αρρωστο οπως προβλεπουν τα πρωτοκολλα και να τον παραδωσουν νορμοκαπνικο; Να ακινητοποιησουν επαρκως; Να περασουν φλεβες και να χορηγησουν υγρα; Να παρουν στοιχειωδη ζωτικα και να τα μεταφερουν στον παραλαμβανοντα ιατρο στα ΤΕΠ, να κρατησουν ιστορικο των πραξεων και των παρεμβασεων τους και να ελεγχθουν για αυτο, να κριθουν και να μαθουν απο τα λαθη και τις πραλειψεις τους;

Αντι αυτων τι κανουμε;

Τρεχουμε

Χωρις λογο, με κινδυνο για εμας, τους ασθενεις και τους γυρω μας, και συνηθως χωρις αποτελεσμα

Μετα τιμης απο τους αντιποδες
Ελευθεριος Βολανης

Ανώνυμος είπε...

να πηγαινουν ασθενοφορα παντου ακομα και στους αγωνες της κολοπετινιτσας.........και να ναι και πληρως εξοπλισμενα.για να γινουν αυτα τα μαγικα χρειαζονται ολοκληροι προυπολογισμοι κρατων!

Ανώνυμος είπε...

Φιλε ανωνυμε, τα ασθενοφορα του ΕΚΑΒ δεν εχουν καμμια θεση να κανουν "καλυψη" κανενος γεγονοτος, με εξαιρεση ισως καποια μεγαλα γεγονοτα οπως διεθνεις αγωνες, Μαραθωνιος κτλ.

Σαφως και πρεπει να υπαρχει ενημερωση του κεντρου και προβλεψη για ενισχυση ενδεχομενως καποιου τομεα την ωρα που γινονται αγωνες, εκδηλωσεις κτλ, αλλα το ασθενοφορο πρεπει να μεινει στο δρομο και να παει οταν και αν χρειαστει. Ειναι δε καθηκον του καθε διοργανωτη να εξασφαλισει υγειονομικη καλυψη του γεγονοτος που οργανωνει. Πως θα το κανει αυτο; Δικο του θεμα. Θελει να βρει πιστοποιημενους και ικανους εθελοντες; Θελει να πληρωσει; Θελει να προσλαβει τις υπηρεσιες του ΕΚΑΒ, καταβαλλοντας καποιο ποσο; Ολα αυτα μπορεουν να γινουν και μπορουμε να μιλησουμε για αυτα...

Οσον αφορα γαι τα πληρως εξοπλισμενα ασθενοφορα που λες, ουτε μεγαλους προυπολογισμους θελει ουτε τιποτα. Με εξαιρεση τα monitors που δεν εχουν τα ασθενοφορα μας (και για αυτο φταιμε οι ιδιοι που δεν εχουμε καταφερει να μαθουμε τους δυο γαμημενους απινιδωσημους ρυθμους και βασιζομαστε στους AED λες και ειμαστε πολιτες) ολα τα υπολοιπα υλικα που χρειαζονται για να εξοπλιστει επαρκως ενα ασθενοφορο βρισκονται στον εξοπλισμο του ΕΚΑΒ. Αν καποιοι γραφικοι εχουν καταφερει να βρουν υλικα και να εξοπλισουν επαρκεστατα κατι μπαγκαζιερες μοτοσυκλετας,ωκαι να μην τους λειπει τιποτα στο βαρυ περιστατικο, πιστεψτε με μπορουν να εξοπλιστουν επαρκεστατα και ολα τα ασθενοφορα.

Το ερωτημα ειναι ποιος μπορει και ποιος θελει και ποιος ξερει να τα χρησιμοποιησει

Ποιος μπορει να βαλει φλεβα, να διαλεξει τον σωστο ορο και οχι ο,τι να'ναι, ποιος μπορει να βαλει στηθοσκοπιο στον αρρωστο και να ακουσει τα δυο τρια γαμημενα πραγματα που πρεπει να ακουσει, ποιος μπορει να βαλει αποτελεσματικα LMA, και οχι αναποδα (το εχουμε δει και αυτο), και να αερισει σωστα τον τραυματια, ποιος μπορει να χρησιμοποιησει τα εργαλια του για να παρει δυο ζωτικα;

Βλεπεις τα αδεια ασθενοφορα βολευουν πολλους.

Και για να καταληξω, ειδα και τα ασθενοφορα των εφοπλιστων που και νεα ειναι και καλο εξοπλισμο εχουν. Αλλαξε κατι στην δουλεια μας και τον τροπο που τα χρησιμοποιουμε;

Απο τους αντιποδες
Λευτερης Βολανης

Ανώνυμος είπε...

....θα κάνω μία παλαβή ερώτηση..τρελλλλλλλή με πολλά λάμδα....αφού το Ε.Κ.Α.Β δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του...γιατί δεν το "σπάνε" σε μονάδες και να το διανέμουν στις κατα τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες...και να επανδρωθεί και με προσωπικό που γνωρίζει την δουλειά;..πχ...έστω περιφέρια Κεντρικής Μακεδονίας-Θεσσαλονίκη και κάθε νοσοκομείο να έχει λάβει ένα αριθμό οχημάτων προίκα του Ε.Κ.Α.Β και να το στελεχώσει αυτό με προσωπικό..απλά το Ε.Κ.Α.Β να παραμείνει ως συντονιστικό κέντρο..και κάθε νοσοκομείο να έχει την ευθύνη για τον τομέα του..

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, θα καταργηθούν οι θέσεις στα γραφεία, αφού θα υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες των ΥΠΕ. Και όσοι θα προσλαμβάνονται ως Πληρώματα θα είναι υποχρεωμένο να δουλεύουν στα ασθενοφόρα.
Οπότε η πρότασή σου απορρίπτεται.

Ανώνυμος είπε...

To θεμα δεν ειναι αν το ΕΚΑΒ θα ειναι αυτονομος οργανισμος, ή αν τα ασθενοφορα θα ανηκουν στα νοσοκομεια, τις περιφερειες ή στις....αρχιεπισκοπες.

Το ΕΚΑΒ ενδεχομενως να πρεπει να αλλαξει οργανισμο, να βγει απο το ΕΣΥ και τις αγκυλωσεις αυτου, ισως και να υπαχθει σε αλλο υπουργειο, αλλα αυτο δεν ειναι επι του παροντως.

Το κυριο προβλημα του ΕΚΑΒ ως εχει, το ξαναλεω, ειναι οι ανθρωποι του. Οι γνωσεις τους, οι ικανοτητες τους, ο επαγγελματισμος τους και ο ελεγχος που η υπηρεσια (δεν) ασκει σε αυτους και τις πραξεις τους.

Χειροτερο απο ολα η απροθυμια της πλειοψηφιας των εργαζομενων σε αυτο να αλλαξουν και να βελτιωθουν. και η ετοιμοτητα τους να χλευασουν οποιονδηποτε προσπαθει να παει τη δουλεια λιγο παραπερα και πιο κοντα στα διεθνη προτυπα.

Απο τους αντιποδες
Λευτερης Βολανης