Translate

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Ρύθμιση λειτουργίας Ιδιωτικών ασθενοφόρων

Παίρνω αφορμή για να σχολιάσω, από σχετικό δημοσίευμα του EKABNews:
Είναι η δεύτερη φορά που ο κος Παπαευσταθίου, Διοικητής του ΕΚΕΠΥ, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σχετικά με το θέμα και μπράβο του. Η προηγούμενη ήταν ως Πρόεδρος του ΕΚΑΒ. Η επιστολή του περιέχει και μία παράγραφο, ή οποία αν και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, με εκπλήσσει, λόγω των προεκτάσεων που έχει και δεν νομίζω να επιζήσει των συνδικαλιστών. Ζητά να υποχρεωθούν οι ιδιώτες να στελεχώνουν τα ασθενοφόρα τους, με προσωπικό το οποίο κατέχει άδεια άσκησης επαγγέλματος. Αυτό θα ωφελήσει άμεσα τους απόφοιτους ΙΕΚ, οι οποίοι χάνουν θέσεις εργασίας από κάθε καρυδιάς καρύδι. Οδηγούς, τραυματιοφορείς, φύλακες, νοσηλευτές κλπ.
Θα περάσει πριν κάποιοι ανακαλύψουν ότι η νομοθεσία είναι κοινή για όλους; Ότι αν ισχύσει, θα ισχύσει και για το ΕΚΑΒ.
Στο δημοσίευμα, περιλαμβάνεται και άρθρο της κας Μαίρης Μπιμπή στο health.in.gr, το οποίο είναι στην αντίθετη κατεύθυνση. Κατ' αρχήν να κάνω μία διόρθωση. Τα εξιτήρια δεν είναι δευτερογενείς διακομιδές, αλλά τεταρτογενείς. Ζητάει στο άρθρο της να στελεχωθούν τα ασθενοφόρα με τραυματιοφορείς και οδηγούς των Κ.Υ. 
Σύγχυση λοιπόν προκαλεί το δημοσίευμα του συναδέλφου στο EKABNews. Θα έπρεπε ίσως να ακολουθείται από σχολιασμό, ή παράθεση περισσότερων στοιχείων, ώστε να οδηγείται ο αναγνώστης σε προβληματισμό προς την σωστή κατεύθυνση.
Προκειμένου να λυθεί οριστικά το πρόβλημα των ιδιωτικών, πρέπει να επανέλθει η Διοίκηση με συγκεκριμένες προτάσεις.
Για να γίνει αυτό, πρέπει να κατανοήσουμε τις αιτίες του προβλήματος και αυτές να θεραπεύσουμε.
Επίσης να αποδεχτούμε ότι:
Δεν είναι τόσο θέμα ελλιπούς στελέχωσης του ΕΚΑΒ, όσο θέμα Οργάνωσης και Κόστους. Με τον σημερινό τρόπο λειτουργίας όσους διασώστες, οδηγούς, τραυματιοφορείς, δικαιούχους ΟΑΕΔ, και μουσουλμάνους να προσλάβεις, πάλι θα υπάρχει πρόβλημα. Πρόβλημα στα επείγοντα, πόσο μάλλον στις διακομιδές. Πολύ σωστά γράφει η δημοσιογράφος ότι, τα ιδιωτικά κάνουν και επείγοντα.
Το κόστος είναι σημαντική παράμετρος. Ένα εξιτήριο στοιχίζει στο ΕΚΑΒ 200 ευρώ (και βάλε) και στον ιδιώτη το 1/4. Μπορούμε να λειτουργήσουμε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να συμπιέσουμε το κόστος, ή μοιραία θα υποχρεωθούμε να εγκαταλείψουμε αυτήν την δραστηριότητα; Μπορούμε να τροποποιήσουμε τον Οργανισμό και να διαχωρίσουμε τις δραστηριότητες, ή θα συνεχίσει η μία, να λειτουργεί σε βάρος της άλλης, ώσπου να καταρρεύσουν όλες;
Για να γίνουν τα παραπάνω, πρέπει να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να εγκαταλείψουμε ιδεοληψίες και συνθήματα των περασμένων δεκαετιών.
Να σταματήσουμε να κρυβόμαστε και στο θέμα του κομίστρου. Παρ' όλη την ξεκάθαρη νομοθεσία, όλα τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια, έχουν επίσημους τιμοκαταλόγους και κόβουν επίσημα παραστατικά, με το κόμιστρο των ασθενοφόρων. Θα πάει ποτέ κανείς να τους ελέγξει; Όχι είναι η απάντηση. Η εφαρμογή του νόμου θα γίνεται a la carte λοιπόν;
Αυτά και άλλα πολλά, για τα οποία έχω αναφερθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις. Θα προτείνω, για άλλη μία φορά έναν ειλικρινή διάλογο και για αυτό το ζήτημα, αν είμαστε σε θέση να κάνουμε τέτοιον. Θα προτείνω επίσης, εισαγωγή τεχνογνωσίας και λύσεων, από Χώρες που "ανακάλυψαν την Αμερική" το 1970. Από Χώρες που δεν κατέρρευσαν οικονομικά, λόγω της λειτουργίας του Δημόσιου Τομέα.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κυριάκο καλησπέρΑ . Καλά όλα αυτά που παρατηρείς και καυτηρίαζε ις με τον μοναδικό σου τροπο πάντοτε αλλά τι θα πεις τωρα αν σου πω οτι τωρα χθες στο asep.gr δημοσιεύθηκε διαγωνισμός μόνιμων για ασθενοφόρα δημοσίου χαρακτήρα και πάλι ζητάνε διπλώματα νταλικιερηδων και ντελιβεραδων .Ειμαι εγώ που περισυλλογή ακύρωσα 4 φορές τους πίνακες της 5 ΥΠΕ θεσσαλιας μετά απο προσφυγή στο ΑΣΕΠ γιατί κατατάχθηκαν πρώτοι και προσλήφθηκαν όχι μονο δικαιούχοι του ΟΑΕΔ και μουσουλμάνοι οπως λες εύστοχα αλλά και οδηγοί νταλίκας και πιτσαδόροι με 60 μήνες προϋπηρεσία στις σπέσιαλ πίτσες ...... Το ίδιο επαναλαμβάνεται και τωρα δυστηχως ακόμη και μετά την απόκτηση της Αδειας ασκήσεως επαγγέλματος πουθενά δεν αναφέρει αυτη ως προσόν παρα μονο διπλώματα οδήγησης και προϋπηρεσία σε επαγγελματικό όχημα . Αν ειναι δυνατόν δεν θα γίνουμε ποτε κράτος .... Πάλι νταλικιερηδες και άτομα παντελώς άσχετα θα τοποθετηθούν σε νησιά όπου υπάρχουν τομείς του ΕΚΑΒ και θα γίνουν συνάδελφοι σου απο το πουθενά σε λίγο διάστημα .... Εδω δεν μπορούν να επιβάλουν τα αυτονόητα στο δημόσιο σύστημα επείγουσας προνοσοκομειακης φροντίδας θα τα επιβάλουν στον ιδιωτικό τομέα στην κλινική του μπάρμπα μητσου ?

Θανάσης ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ
Σκιαθος

Editors 7 είπε...

Συμφωνω απολυτα με το αρθρο σου Κυριακο. Με λυπη διαπιστωνω οτι το ΕΚΑΒ καθημερινα απομακρυνεται απο τον πρωταρχικο σκοπο και ρολο του. Επικαιροποιηση του παμπαλαιου κανονισμου (1986) θα πει οτι πρεπει η υπηρεσια να γινει κεντρο διερχομενων απο φορεις που καταργηθηκαν? Οδηγοι, τραυματιοφορεις,Κ.Υ ,λεωφορειατζηδες και παει λεγοντας. Απομακρυνθηκαμε απο την επειγουσα προνοσοκομειακη παροχη βοηθειας και καταληξαμε να τσακωνομαστε μεταξυ μας αν ειναι δουλεια του ΕΚΑΒ τα εξιτηρια και αν θα ερθουν στην υπηρεσια ολα τα βολεμενα εδω και χρονια βυσματα του δημοσιου για να μπορει το ΕΚΑΒ να κανει τα εξιτηρια και τα ραντεβου που δεν ειναι η κυρια δουλεια του. Ενα παζαρι εχει στηθει κι ο καθε ενας προσπαθει να πουλησει οτι εχει. Οι οδηγοι των Κ.Υ τα καινουρια οχηματα τους, οι οδηγοι νοσοκομειων τα εξιτηρια κ.ο.κ διεκδικωντας ολοι την ενσωματωση τους στο ΕΚΑΒ. Η κατρακυλα δεν εχει τελος και το τραγικο δεν μιλαει κανεις. Πηραμε λοιπον την περιβοητη Αδεια ακησεως επαγγελματος για να μας το βουλωσουν και προσεχως θα καταντησουμε γενικοι μεταφορεις. Αυτα και συγνωμη αν σας κουρασα,

Ανώνυμος είπε...

διερχομενοι τα πληρωματα των κεντρων υγειας?οταν μας υποχρεωνετε να τρεχουμε μονοι στα επειγοντα γιατι μιλησε το εκαβ τοτε τη ειμαστε δεν ειμαστε διερχομενοι?κ οταν ενας του εκαβ παρει αναρωτικη ο αλλος ειναι ξαπλα στην τηλεοραση κ περα βρεχει αλλα αυτος δεν παει μονος ειναι εκαβ οι αλλοι δεν μας νοιαζει στειλτους κ κατα αλλα ειμαστε κ διερχομενοι εσυ φιλε μου εχεις πολυ μεγαλο προβλημα με τα Κ.Υ κριμα πραγματικα.αλλα τωρα τη γραφω ψιλα γραμματα εμεις ειμαστε οδηγοι Κ.Υ να σαι σιγουρος οτι θα γινει η ενταξη μας στο εκαβ κ πρεπει να γινει οχι μονο εντολες τρεξτε στο επειγον κ χαιρομαι που πολλοι συναδελφοι συμφωνουν αντε καλο βραδυ.ΠΡΟΣ sotiris al το σχολιο

Ανώνυμος είπε...

ποσο κακια μπορει να χεις ρε sotiri al δηλ απ την στιγμη που ειναι πληρωματα ασθενοφορου κ αν καταργηθει η υπηρεσια τους δεν πρεπει να μπουν στο εκαβ γιατι εσυ την βλεπεις διασωστης κ ετσι κ σου ριχνει το επιπεδο?ντροπη ρε γι αυτο φτασαμε εδω που φτασαμε κ θα παμε κ ποιο κατω γιατι δεν βλεπετε συναδελφικα αλλους προσεξτε μην μοιραστειτε εσεις στις υπε κ παιρνεις εντολες απ τις προισταμενες των νοσοκομειων κ ασε τα αλλα

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Προς τους δύο συναδέλφους, οι οποίοι απαντούν στο σχόλιο του Σωτήρη και διαμαρτύρονται έντονα.
Έχετε και οι δύο απόλυτο δίκιο για τις αδυναμίες του συστήματος, αλλά γι' αυτές δεν ευθύνεται κανένας πτυχιούχος Διασώστης. Τέτοιοι δεν είναι μόνο στο ΕΚΑΒ, αλλά και στην ανεργία!
Αν το ΕΚΑΒ αποφασίσει ότι χρειάζεται οδηγούς, να τους πάρει και όλοι θα τους δεχτούμε σαν συναδέλφους όπως κάναμε με τους οδηγούς των Νοσοκομείων, παρ' ότι στην πλειοψηφία τους αποτελούν το κατακάθι του συστήματος. Επειδή μεταξύ τους βρέθηκαν αξιόλογα άτομα, δεν προχωρήσαμε στην γενική απαξίωση. Το σίγουρο είναι πως όταν οδηγοί χρησιμοποιούνται στα επείγοντα, τότε το επίπεδο πέφτει και θα παρακαλούσα τον συνάδελφο που έκανε το σχετικό σχόλιο, να το παραδεχτεί με νέο σχόλιό του.
Επίσης θα σας ζητούσα να επιτρέψετε στον Διασώστη που επιθυμεί να προστατέψει την ειδικότητά του και να μην δεχτεί τον ενταφιασμό της στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής. Και λέω που επιθυμεί, γιατί υπάρχουν αρνητικά παραδείγματα (πάμπολα) και μεταξύ των Διασωστών. Αν ζητούσατε αποδοχή από παρόμοιες ειδικότητες (πχ νοσηλευτές) επειδή βοηθάτε τον Γιατρό στο ΚΥ, θα χρειαζόσασταν 5 Δικηγόρους. Αντιληφθείτε τα αισθήματα των Διασωστών, όταν βλέπουν οδηγούς που έχουν ενταχθεί στο ΕΚΑΒ να κυκλοφορούν με μπλούζες με μαϊμού επιγραφές.
Ζητήστε να ενταχθείτε στο ΕΚΑΒ, χωρίς δηλώσεις "όλοι ίσοι είμαστε", "όλοι την ίδια δουλειά κάνουμε" και θα είμαστε μαζί μας.
Αν από την άλλη, κάποιος οδηγός πιστεύει ότι κάνει την ίδια δουλειά με μένα, τότε θα τον καλέσω να μου το αποδείξει.

Ανώνυμος είπε...

Οδηγούς πήρατε απ τα νοσοκομεία απ τα Κ.Υ θα πάρετε πληρώματα ασθενοφόρων όπως είστε κ εσείς δεν ξέρω που χρησιμοποιουντε οι οδηγοί αλλά τα ΠΛΗΡΏΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΌΡΟΥ των Κ.Υ χρησιμοποιουντε στα επείγοντα με εντολές του εκαβ όσο για τις μπλούζες κ επιγραφές που έγραψες έχεις απόλυτο δίκιο αλλά δεν θα συμφωνήσω στο ότι είμαστε απλοί οδηγοί μπορεί να μην ξέρουμε όσο ένας συνάδελφος του εκαβ αλλά δόξα το θεό 5-10 πράγματα κάνουμε κ εμείς κ δυστυχώς κάνεις δεν νοιαστηκε να πει τα πληρώματα ελάτε εδώ ρε να σας δείξουμε 5 πράγματα ευτυχώς που δεν είμαι στα τέτοια μου κ προσπαθώ να μάθω να ρωτάω να διαβάζω κ ότι άλλο μπορώ τέλος άλλη μια φορά να πω ότι η ειδικότητα μας είναι πληρώματα ασθενοφόρων κ όχι οδηγοί με την μόνη διαφορά εμείς δεν είμαστε διασωστες κ ας τρέχουμε για να σώσουμε κάποιον αλλά βλέπω μόνο υποτιμητικά σχόλια τίποτε άλλο

Κυριάκος Σιδηρόπουλος είπε...

Δεν νομίζω να υπάρχουν συνάδελφοι που δεν σέβονται την δουλειά των άλλων και να γενικεύουν με υποτιμητικά σχόλια. Δεν ταιριάζει στην φύση του επαγγέλματος. Πληρώματα ασθενοφόρων δεν υπάρχουν μόνο στο ΕΚΑΒ. Υπάρχουν στα Νοσοκομεία, τα Κ.Υ. και στα ιδιωτικά. Για μένα είναι ίσης αξίας όλοι, άσχετα που το έφερε η τύχη να εργάζονται.
Από κει και πέρα, υπάρχουν Πληρώματα σε θέσεις οδηγών και οδηγοί σε θέσεις Πληρωμάτων. Υπάρχουν πτυχιούχοι ΙΕΚ που λουφάρουν σε αποθήκες και γραφεία και υπάρχουν οδηγοί που "στέλνουν" κόσμο, απασχολούμενοι στα επείγοντα. Είναι οι αδυναμίες του συστήματος που ανέφερα και οι οποίες δεν πρέπει να μας οδηγούν σε ανθρωποφαγία.
Υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι έχουν 20 χρόνια υπηρεσίας και στο ασθενοφόρο έχουν υπηρετήσει μία βδομάδα. Υπάρχουν άλλοι με σοβαρά προβλήματα υγείας (καρδιολογικά, ορθοπεδικά κλπ)οι οποίοι επιμένουν να είναι στον δρόμο με κάθε κόστος.
Τα καλά παραδείγματα κοιτάμε και προσπαθούμε να βελτιώσουμε το σύστημα για καλό όλων. Αν κάποιος δικός μας έχει πρόβλημα θέλουμε να τρέξει σε βοήθεια ο καλύτερος συνάδελφος και όχι ο βολεμένος.
Υπάρχουν παραδείγματα συναδέλφων, οι οποίοι ζήτησαν να πάει στο σπίτι τους συγκεκριμένο ασθενοφόρο, παρ' ότι με το Πλήρωμα ήταν μαλωμένοι και αυτό τα λέει όλα νομίζω.

Ανώνυμος είπε...

θα συμφωνησω σε οσα ειπες κ εχεις απολυτο δικιο αλλα δεν μπορω να βλεπω σχολια του τυπου οι οδηγοι τωω κεντρων υγειας διερχομενοι κ κατι τετοια οπως σεβομαι εγω την δουλεια των διασωστων του εκαβ κ τους βγαζω το καπελο γιατι ειναι αψογοι (οι περισσοτεροι τουλαχιστον) στην δουλεια τους ετσι θελω να σεβονται κ μενα κ να με αποκαλουν με την ειδικοτητα μου κ λογικο ειναι να ξερουν περισσοτερα απο μενα αλλα χωρις αυτο να σημαινει οτι εγω ειμαι ο ασχετος ναι μπορει να μην τελειωσα ιεκ ειμαι 7 χρονια στο ασθενοφορο μεχρι που πηρα απο εναν συναδελφο βιβλιο απ το εκαβ κ καθομαι κ το διαβαζω οταν εχω υπηρεσια μπας κ μαθω 1 πραγμα παραπανω γιατι ειμαι 30 χρονων κ εχω χρονια δουλειας μπροστα μου κ θελω να μαθω οσο το δυνατον περισσοτερα κ το κυριοτερο δεν ανοικω στην κατηγορια των λουφαδωρων εχω αψογη συνεργασια με το εκαβ της περιοχης μου τα παιδια ειναι ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ με κεφαλαια γραμματα κ μπραβο τους ασχετα που μπορει να ρχομαι σε δυσκολη θεση οταν θα τρεξω μονος στο επειγον οπως ειπες δεν φταιει κανενας διασωστης γι αυτο αλλα ουτε κ εγω.θελω να ενταχθω στο εκαβ γιατι αγαπαω αυτην την δουλεια οπως κ πολλοι αλλοι κ αν σας κανω ειμαι προθυμος να εκπαιδευτω κ οτι αλλο χρειαστει χαιρομαι που μ ακουσες κ προπαντων χαιρομαι που δεν αναφερεσαι με υποτιμιτικα λογια προς εμας.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 5 Νοεμβρίου 2015 - 1:46 π.μ. δεν δείχνεις το ενδιαφέρον σου για το επάγγελμά σου όταν διαβάζεις την ώρα της βάρδιας ΑΛΛΑ ΕΚΤΟΣ ΒΑΡΔΙΑΣ.ΟΤΑΝ ΘΥΣΙΑΖΕΙΣ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ για να ΠΡΟΚΟΨΕΙΣ.Αλλά βλέπεις είναι γλυκιά η καρέκλα του δημοσίου.Και ως γνωστόν στο δημόσιο απλά κάνουμε πασαλείματα.Τώρα για τον Θανάση τον Ευγενικό απο την Σκιάθο θα ήθελα να το ρωτήσω πώς μπήκε στο ΙΕΚ ΕΚΑΒ;Γιατί όταν έδινα και εγώ εξετάσεις (2003+2004) παρόλο που είχα υπερκαλύψει τα προσόντα (Λύκειο+νοσηλευτική+εμπειρία απο ΤΕΠ+ξένη γλώσσα+δίπλωμα)δεν κατάφερα να "μπουκάρω" στο ΙΕΚ αλλά κατάφεραν οδηγοί πιτσαδόροι,ΕΛΠΑ,ΕΞΠΡΕΣ ΣΕΡΒΙΣ και μαμόθρεφτα προισταμένων...σε ποιά κατηγορία ανήκεις;Απλή ερώτηση και ελπίζω να μην στραβώσεις.(Ένας συνάδελφός σου εκ νοσηλευτικής..)